Dibeybe'den 'çatışma' açıklaması: Sorumlu olanları adalete teslim edeceğiz

"Trablus’taki saldırılardan sorumlu olanları adalete teslim edeceğiz" diyenUlusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Abdulhamid Dibeybe, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Abdulhamid Dibeybe, başkent Trablus merkezli gelişmelere dair ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Trablus'taki çatışmaları başlatanların 'ülke için istikrar istemeyen aktörler olduğunu' savunan Dibeybe, "Trablus’taki saldırılardan sorumlu olanları adalete teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

AA'nın aktardığına göre, 'Libyalıların 8 yıldır bir geçiş süreci yaşadığını' ve seçimlerin yaklaştığını belirten Dibeybe, ‘"Akile Salih ve Halid el-Mişri’ye paralel hükümet girişiminin başarısız olduğunu söylüyorum. Siyasi sahnedeki bütün partileri seçimlerin yapılması için gayret göstermeye çağırıyorum" dedi. Dibeybe, Trablus’un merkezinde yer alan askeri noktaların kaldırılması için Savunma Bakanlığı!na talimat verdiğini söyledi.

ASKERİ SAVCILIKTAN BAŞAĞA HAKKINDA YAKALAMA EMRİ

Öte yandan Libya Savunma Bakanlığı Askeri Savcılığı, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından başbakan olarak atanan Fethi Başağa ve Usame Cuveyli hakkında yakalama emri çıkardı.​ Libya Savunma Bakanlığı Askeri Savcısı Tümgeneral Mesud Erhume; polis, istihbarat servisleri ve ülkedeki tüm güvenlik teşkilatına yazılı talepte bulundu.

Erhume, Başağa'nın yanı sıra Dibeybe'nin geçen 17 Mayıs'ta görevden aldığı Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Usame Cuveyli, Başağa hükümetinin Eğitim Bakanı Muhammed Abdulcelil ve Demokrasi Partisi Başkanı Muhammed Savvan'ın yakalanmasını istedi.

Başağa, yaptığı açıklamada, Trablus'ta yaşanan olaylardan Dibeybe'yi ve hükümet yetkililerini sorumlu tuttu. Askeri Savcı Erhume bugün, Başağa, Cuveyli, Abdulcelil ve Savvan'ın ülke dışına çıkışlarının yasaklanmasını istemişti.

ÇATIŞMALARDA EN AZ 32 KİŞİ ÖLDÜ

Trablus çevresinin günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (TM) başbakan olarak atadığı Fethi Başağa'ya bağlı grupların askeri yığınağına sahne olduğu belirtiliyordu. Başkentin Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde Başağa'ya yakınlığıyla bilinen Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı "777 Tugayı" ile Başkanlık Konseyi'ne bağlı "İstikrar Destek Birliği" arasında başlayan çatışmalar, Cumhuriyet Caddesi ve Dahra gibi kentin merkezi bölgelerine de sıçramıştı. Libya'nın başkenti Trablus'ta iki silahlı grup arasındaki çatışmalarda ölü sayısının 32'ye, yaralı sayısının 159'a yükseldiği bildirilmişti. (HABER MERKEZİ)