DHL Lojistik'te toplu sözleşme: Maaşlara sosyal haklarla yüzde 63-95 zam

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile DHL Lojistik arasında imzalanan toplu sözleşmeyle; çıplak ücretlere yüzde 45, ikramiye ve sosyal haklar dahil yüzde 63 ile yüzde 95 oranında zam yapıldı.

İmza törenine TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ve sendika yönetimiyle, DHL Genel Müdürü Orkun Saruhanoğlu ve şirket üst yönetimi katıldı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜMTİS'in örgütlü olduğu DHL Lojistik Hizmetleri'nde 1450 işçi adına sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) anlaşmayla sonuçlandı. 01 Ocak 2022-31 Aralık 2023 Dönemini kapsayan 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'yle ücretler ile ikramiye ve sosyal haklarda önemli artışlar sağlandı. 

Sendikadan yapılan açıklamaya göre birinci yıl çıplak ücretlere net yüzde 45, ikramiye ve sosyal haklar dahil edildiğinde ise yüzde 63 ila yüzde 95  arasında değişen oranlarda zam alındı.

TÜMTİS: SEKTÖRDEKİ İŞÇİLERİ SENDİKAMIZDA BİRLEŞMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Toplu iş sözleşmesi taslağının hazırlanmasından imza aşamasına kadar tüm sürecin işçilerle birlikte yürütüldüğünü belirten TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu, işverenin son teklifinin hep birlikte değerlendirildiğini ve imzalanmasına karar verildiğini duyurdu.

Sendikadan yapılan açıklamada, imzalanan toplu sözleşmeye ilişkin şöyle denildi: 

"Düşük ücretle, fazla mesai bile ödemeden günde 10-12 saat işçi çalıştıran sendikasız lojistik ve kargo firmalarının haksız rekabetine, örgütlü olduğumuz işyerleri üzerinde yarattıkları baskıya rağmen, üyelerimizi hiçbir hak kaybına uğratmadan başarılı bir TİS imzaladık. Sendikamız, kargo, lojistik ve taşımacılık işçilerinin hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirme mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Güvencesiz ve sendikasız koşullarda çalışan ve henüz örgütlenmemiş olan tüm kargo, lojistik ve taşımacılık işçilerini sendikamızda birleşmeye çağırıyoruz.

Başarı ile sonuçlandırılan TİS ile birinci yıl ücretlerine yüzde 63 ile yüzde 95 arasında değişen oranlarda artış sağlandı. İkinci yıl ücretlerine enflasyon artış oranında zam yapılacak. Ancak asgari ücret artış oranının, enflasyon artış oranından daha yüksek olması halinde ikinci yıl ücretleri, asgari ücret artış oranında zamlanacak. Sözleşmenin yürürlükte olduğu sürede asgari ücrete ara dönem zammı yapılması durumunda yeni asgari ücret ile çalışanların ücretleri arasındaki ücret farkları korunacak."

3 MAAŞ TUTARINDA İKRAMİYE

🔸TİS ile bir önceki sözleşmede 2 ücret tutarında ikramiye alan sendika üyesi işçilerin ikramiyeleri 3’e çıkarıldı. Bir önceki sözleşmede 1 ücret tutarında ikramiye alan sendika üyesi işçilerin ikramiyeleri ise birinci yıl 2,5; ikinci yıl 3’e çıkarıldı.

🔸Her yıl için 75 TL kıdem zammı alındı.

🔸31 TL olan yemek ücreti 55 TL’ye çıkarıldı.

🔸Yol harcırahı, öğrenim, evlenme, doğum, sakatlanma, yakacak yardımı gibi sosyal maddelerde yüzde 45 oranında zam alındı.

🔸TİS ile hafta sonu, bayram ve genel tatil çalışmalarında ücretlerin yüzde 100, fazla mesailerin ise  yüzde 65 zamlı olması sağlandı. (EKONOMİ SERVİSİ)