DGD-SEN Başkanı Bostancı: Eski sendikacı yeni patron Migros direnişi kırmaya çalışıyor

Sendikaya üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan Migros Şekerpınar deposu işçileri, işlerine geri dönmek için 32 gündür eylem yapıyor. DGD-SEN Başkanı Murat Bostancı, “Migros’a iş yapan en büyük taşeron şirketlerden Us-Grup’un Başkanı olan eski sendikacı, yeni patron Veysel Cingöz işçilerin direnişini kırmaya çalışıyor” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ücretsiz izne çıkarılan Migros Şekerpınar depo işçilerinin, işlerine geri dönmek için başlattıkları eylem 32. gününde. Kötü çalışma koşulları, zorla fazla mesai, baskı ve mobbinge karşı bir araya gelen işçiler, koşulların düzeltilmesi için Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-SEN) üye oldu. İşçilerin örgütlenmesinden rahatsız olan yönetim, sendikaya üye olanları ücretsiz izne çıkardı.

‘SENDİKA YÖNETİCİLERİ TAŞERON ŞİRKET SAHİBİ’

“Arkadaşlarımız yeniden işbaşı yapana kadar direnişi sürdüreceğiz” diyen DGD-SEN Başkanı Murat Bostancı, Migros’a iş yapan taşeron şirketlerin işçilerin direnişini engellemeye çalıştığını söylüyor. “Migros depolarındaki en büyük taşeron şirketlerden biri olan Us-Grup'un Başkanı Veysel Cingöz, sarı sendikacılık faaliyetleri yürütüyor. Bu kişi, Us-Grup’un patronu olduktan sonra, Migros’un Bayrampaşa deposunda da sendikalaşmayı engelleyen ve sendikayı depodan çıkaran bir uygulamaya imza atıyor. Dolayısıyla yıllardır Migros’un depolarında taşeron sistem üzerinden bizi sömürmeye devam ediyor. Sadece Veysel Cingöz de değil. Tezkoop-İş Sendikası'nın eski yöneticilerinden Mehmet Emin Meriç ve Ahmet Taner de şu anda Migros'ta taşeron şirket sahibi.”

Bünyesinde yaklaşık 4 bin işçi çalıştıran Us-Grup’un Başkanı Veysel Cingöz, 1988-1992 yıllarında Tez-Koop-İş’in Migros Şube Başkanıydı. 1992-1995 yılları arasında ise sendikanın genel başkan yardımcılığı görevinde bulundu. Cingöz’ün, 1987-1989 Migros grevlerinde aktif görev alan işçi önderlerinden biri olduğunu belirten DGD-SEN Başkanı Murat Bostancı, “Eskinin sendikacısı şimdi patron oldu” diyor.

‘SARI SENDİKACILIK YAPMAYI TERCİH EDİYOR’

Us-Grup Başkanı Veysel Cingöz’le hem telefonda hem de yüz yüze görüştüklerini ifade eden Bostancı, “Direnişimizi kırmaya çalışan bir tavırla karşılaştık” diyerek ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ataşehir’de eylem yapacağımız gün Veysel Cingöz, ‘Biz sendika ile görüşmek istiyoruz’ dedi. Biz de bunu iyi niyet göstergesi olarak gördüğümüz için o gün Ataşehir Migros’ta kasa kilitleme eylemi yapmadık ve görüşmeye gittik. Görüşmede, ‘İşçilerin iş başı yapması için benim burada yapabileceğim bir şey yok. Ben taşeronum, böyle bir gücüm yok’ dedi. Yaptığımız eylemlerin yasa dışı olduğunu ve suç işlediğimizi de söyledi. Biz de kendisine ‘kasa kilitleme dahil demokratik eylemlerimizi yapacağız’ dedik. Söylediğinin aksine Migros yöneticileriyle yakınlığı var, bu kişi Migros’un en güçlü taşeron şirketlerinden birinin sahibi. Eğer isterse bütün işçilere işbaşı yaptırır ama işçiler burada direnirken tamamen sarı sendikacılık yapmayı tercih ediyor.”

Bostancı, Us-Grup Başkanı Cingöz’ün işçileri sendikanın iş kolunu değiştirmekle tehdit ettiğini belirtiyor:

“Veysel Cingöz mevcut Tez-Koop-İş yöneticileriyle görüşme yaptığını ve depolarla ilgili farklı gelişmeler olabileceği söyledi. Hileli bir iş kolu değişikliğiyle depo işkolunda çalışan işçilerin Tez-Koop-İş Sendikası'nın bulunduğu ticaret iş koluna aktarılacağı bilgisine ulaştık. Sonra bu bilgiyi farklı kaynaklardan teyit ettik. (Sendikanın) Migros'a yakın şube başkanlarının da bu yönde bir mesai yürüttüğü bilgisine ulaştık. Çalışma Bakanlığı'na durumu bildirdik.”

CİNGÖZ, İDDİALARLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

İddiaları sormak için aradığımız Us-Grup Başkanı Veysel Cingöz, Gazete Duvar’ın sorularını bizzat yanıtlamadı. Cingöz, sekreteri aracılığıyla iddiaların asılsız olduğunu, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu ve yargı süreci tamamlanana kadar açıklama yapmayacağını belirtti.