Dersim’de bal rekoltesi düştü: Kilosu 500 liraya çıkabilir

Dersim’de yağışın etkisiyle bal üretimi düştü. Maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten arıcılar, bu işe devam edebilmek için balın kilosunu 500 liradan satmaları gerektiğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM – İklim şartları nedeniyle Dersim’de bu yıl bal rekoltesinin düşük olması bekleniyor. Yağışının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arılar için çok önemli olan polenin doğada kaybolmasına neden oldu. Polen bulamayan arılar yeterince beslenemedi ve ürettikleri bal miktarı daha önceki senenin altında kaldı. Düşük rekolte ve artan maliyetlerle baş başa kalan arıcılar, bu yılın kendileri için çok zor geçeceğini belirtiyor.

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan da Dersim’deki arıcıların kovan başına 10 kilo bal edebilirse bunun iyi bir rakam olduğunu ifade ederken arıcı Yeter Karakaş da balın kilosunu 500 liranın altında vermeleri halinde zarar edeceklerinin altını çiziyor. 

‘ARI DOĞADA BİR ŞEY BULAMADI’

Dersim merkeze bağlı Geyiksuyu köyünde beş yıldır arıcılık yapan Yeter Karataş, ilkbaharda doğanın çok güçlü olduğunu, bol polen geldiğini ve arıya mum yetiştiremediğini aktarıyor. Ancak daha sonra arılarını daha yüksek yerlere taşıdıklarını ancak burada da yağışla karşılaştıklarını anlatıyor. “Yağmur ve rüzgar polenleri silip süpürdü. Ondan sonra da arı doğada bir şey bulamadı, olan balı tüketmeye başladı ve yavrulu olan katlarda tüm bal tükenmiş oldu” diyen Karataş, bu sene bal rekoltesinin düşük olacağını ifade ediyor.

Karataş, “Sonbahar döneminde arımızı kışa iyi hazırlamak için iyi beslememiz gerekiyor. Bu sene çok fazla bal olmayacak. Kilosunu 500 TL’den vermemiz gerekiyor ki, zararımızı kurtarabilelim ve arıcılık faaliyetine devam edebilelim” diyor.

Pelgüzar Gül

‘ARILAR ZAYIF, VERİM DÜŞÜK’

Ovacık ilçesinde dört yıldır arıcılık yapan Pelgüzar Gül de yoğun yağışların arıcılık faaliyetini oldukça olumsuz etkilediğini vurguluyor. “Bu yüzden arıcılık sıkıntılı bir dönemde” diyen Gül, “Arılar bu sene çok zayıf, verim de yok. Bunun yanı sıra maliyetleri karşılayacak fiyat koyduğumuzda sorun yaşıyoruz çünkü insanların bunu karşılayacak alım gücü yok. Fakat biz de yoğun masraf ediyoruz. Arıcılığın maliyeti yüksek çünkü göçebe olarak yaşıyoruz. Bu sene nasıl bir piyasa oluşur biz de bilemiyoruz” diye konuşuyor.

‘ARICILIK GİDERLERİ ÇOK YÜKSEK’

Arıcıların ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini söyleyen Baskın Güngören ise yaklaşık yedi yıldır Ovacık’ta arıcılık yapıyor. Görüştüğümüz diğer arıcılar gibi yağışların verimi olumsuz etkilediğini söyleyen ve pazar sorunu yaşadıklarının altını çizen Güngören, “Yağmur ve soğuk hava sebebiyle arı bal topladığı kekik, geven ve buna benzer bitkilerden faydalanamadı, bundan ötürü de verim çok düşük. Arı, mevsimi geriden takip etti ve bal dönemini kaçırdı. Zaten giderler çok yüksek, bu yüzden bizi zor bir dönem bekliyor” diyor.

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan
‘YEREL ARI IRKLARIYLA ÇALIŞMAK VERİMİ ARTIRACAK’

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan da bu seneki arıcılık sezonu başlangıcının iyi olduğunu vurguluyor. Yoğun yağış sebebiyle bitkilerin nektar sağlamadığını aktaran Doğan, yoğun yağışların zararını şöyle anlatıyor: “Sürekli yağan yağmur, arının çalışmasını engelledi, arının uçmasına ve bitkinin nektar salgılamasına izin vermedi. Yani arıcının arıyı geliştireceği zamanda arı sürekli yağmurlarla baş başa kaldı.”

Geçen yıl hem ülke genelinde hem de Dersim’de bal rekoltesinin çok iyi olduğunu söyleyen Doğan, “Geçen sene Dersim olarak bal rekoltesinde son on yılın en iyi balını almıştık. Bu yıl beklediğimiz olmadı. Hatta birçok arı hâlâ açlıkla karşı karşıya. Kovan başı 10 kiloyu bulabilirsek çok iyi” diyor.

Yaşanacak benzer sorunlara karşı arıcıların yerel arı ırklarıyla çalışmalarını tavsiye eden Doğan, şöyle devam ediyor: “Arıcılar alışkanlıkları gereği piyasadan ana arı temin ediyorlar. Bu ana arıların yetiştiği koşullar kesinlikle bilinmiyor. Hibrit arılar yetişiyor. Bunun yerine yerel arı ırklarının geliştirilmesi, Türkiye'de ıslah merkezlerinden temin edilen arılarla çalışılması birçok şeyi değiştirecek. Hem kovandaki verimi artıracak hem arının daha dirençli olmasını sağlayacak.”