Dersim'de Alevi örgütlerinden 'maaşlı dede' tepkisi

Dersim'de Alevi örgütleri, iktidarın "maaşlı dede" arayışına tepki göstererek, "Bu yaklaşımdan vazgeçilmeli" çağrısı yaptı. 

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alevi örgütleri, AK Parti'nin kurduğu Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı‘na bağlı ekiplerin Alevi köyleri, cemevleri ve dernekleri dolaşarak "maaşlı dede" aramasına tepki gösterdi. Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde Dersim'de bulunan Sanat Sokağı'nda açıklama yapıldı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu ile kentteki siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de açıklamaya katıldı.

'BU KUL OLMAK ANLAMINA GELİR'

MA'nın haberine göre DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, AK Parti’nin Alevi inanç ve farklılıklarını ortadan kaldırmayı düşündüğünü söyledi. Retçi ve asimilasyoncu yaklaşımı kabul etmediklerini belirten PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, "Kendi inancımızla, kendi dilimiz ile yaşamak istiyoruz. Bu yaklaşımları reddedip, bundan vazgeçilmesini talep ediyoruz" dedi. Görüşmeye katılan cemevleri temsilcilerine seslenen Kaya, maaş alınmasına dair, "Bu kul olmak anlamına gelir. Bu yaklaşımdan vazgeçilmesini istiyoruz" diye belirtti.

'YOLUMUZ, HAKİKATİMİZ BELLİ'

Milletvekili Ayten Kordu ise, "Bugün dedelere maaş bağlama adı altında 'bana biat et' diyorlar. Alevileri biat ettirmek istiyorlar. İnancını, hakikatini, yolunu, ibadetini tanımadığın bir halkın pirini ve dedesini maaşa bağlayarak, açılım yapıyorlar. Bu ‘tekçi zihniyete tabi ol’ demektir. Yolumuz ve hakikatimiz bellidir; şimdiye kadar yolumuzu nasıl sürdürdüysek bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz. Şimdiye kadar kimseye biat etmedik, bundan sonra da kimseye biat etmeyeceğiz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)