Dersim yangını açıklaması: Doğaya rant uğruna kıyılıyor

DEDEF, EGEÇEP ve İzmir Dersim Dernekleri, Dersim'deki yangınlara ilişkin açıklamasında, Aladağlar'dan Munzur'a, Cudi Dağı'ndan Kaçkarlar'a rant uğruna doğaya güç kullanarak kıyıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve İzmir Dersim Dernekleri Tunceli'de Hozat, Çemişgezek ve Ovacık arasında bulunan bölgede yapılan askeri operasyondan sonra başlayan ve rüzgarında etkisiyle binlerce hektarlık alana yayılan orman yangınlarına ilişkin basın açıklaması düzenledi. “Yakılan tarihimiz ve geleceğimizdir. Tarihimizin ve börtü böceğin yok olmasına izin vermeyeceğiz” yazılı pankart taşınan açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

Grup adına yapılan açıklamada 30 Temmuz'daki askeri operasyon sonrası Dersim'in Hozat- Ovacık- Çemişgezek ilçeleri arasında kalan bölgede çıkan orman yangınlarının, doğayı acı bir yıkımla karşı karşıya bıraktığı belirtildi. Yaşanan orman yangınları sonucu 8 kişinin öldüğü de belirtilen açıklamada, farklı bölgelerdeki yangınlar ile su baskınlarına da değinildi.

'MAVİLİĞİ-YEŞİLİ, HORONU-HALAYI İLE BU MEMLEKET BİZİM'

Aladağlar'dan Munzur Dağları'na, Cudi Dağı'ndan Kaçkarlar'a doğaya rant uğruna güç kullanarak kıyıldığı vurgulanan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Evrensel insanlık mirasımız, bir avuç sermaye sahibinin hırsına kurban ediliyor. Binlerce canlısı, endemik bitki örtüsü ile ekolojimiz haramilere kurban ediliyor. Ancak Karadeniz'den Ege'ye Anadolu halkı, en önde kadınlarımız olmak üzere direniyor. Sığla ağaçları direniyor. Meşe ağaçları her seferinde yeniden yeşeriyor. Bu memleketi sahipsiz sananlar yanılıyor. Sabahın ilk ışıkları ile sadece günebakan çiçekleri güneşe yüzünü dönmüyor. Karadeniz'de bir dağ köyünde inadını sabahın ilk ışıklarına tohumlayan kadınlarımız var. Ege'de sığla ağaçlarına sırtını yaslayarak büyüyen genç kızlarımız var. Evinin verandasında tanyerini karşılayıp avuçlarıyla gökyüzünü selamlayan Dersimli insan-i kamillerimiz var. Biz, alın terimiz ve irademizle var ettiğimiz bu toprakları haramilere teslim etmeyeceğiz. Sığla ağaçlarının meşe yapraklarının, börtü böceğin, nice sessiz canlının sesi olacağız ve haykıracağız. Maviliği ve yeşiliyle, horonu halayı ile bu memleket bizim.”

HDP'Lİ ÇEPNİ: AKP VE MHP REJİMİ DOĞAYI ACIMASIZCA KATLEDİYOR

Açıklamanın ardından konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni ise sermaye uğruna doğanın katledildiğini ifade ederek, “Kar uğruna doğayı talan eden sermaye şirketleri ve devletleridir. Türkiye'de de aynı sorunla karşı karşıyayız. AKP ve MHP rejimi doğayı acımasızca katlediyor. Doğayı şirketlere peşkeş çekiyor. Yangınlar bu politikaların sonucudur. Yangınların söndürülmesinde rol üstlenmeyen inisiyatif almayan ama şirketlere paraları hortumlayan bir rejimle karşı karşıyayız. Akıllara zarar açıklama yapıyorlar. THK her gün bir açıklama yaparak yeni bir kaos yaratıyor. Saray ise yaptığı açıklamalarla sorunu çözmek yerine provokasyon peşinde. İçinde bulunduğumuz durumun sorumlusu doğamızı sermaye şirketlerine peşkeş çekenlerdir. Bunlardan kurtulmadan ne doğamızı koruyabiliriz ne insanlar geleceğiniz koruyabilir” diye konuştu.

Bugün ortaya çıkan tahribatın acilen giderilmesi gerektiğini söyleyen Çepni, yanan ormanların yerine inşaat yapılmaması gerektiğini de vurguladı. Çepni, “Yapılan açıklamalar TOKİ'nin yanan bölgelere hızlıca gireceğini gösteriyor. Tayyip Erdoğan insanların evleri kül olduğu halde insanları 200 bin TL borçlandırma peşinde. Bunlarda ne insanlık kalmış ne vicdan ne doğa sevgisi kalmış. Bunlardan kurtulmak için örgütlenelim mücadele edelim” dedi. (DHA)