Dersim balının polen sayısı standardın üç katı

Dersim'de, balda yapılan analizlerde, polen sayısının Türkiye standartlarının 3 katı olduğu belirlendi.

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt 

DERSİM - Tunceli Arıcılar Birliği tarafından Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi'nde yaptırılan analizler sonucunda Dersim’de bulunun polenin ülke standartlarının üç katı üstünde olduğu belgelendi.

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan

'BALIMIZ İÇİN COĞRAFİ İŞARETE BAȘVURDUK'

Tunceli Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, 800 bal üreticisinin 90 bin kovanla arıcılık ve arı ürünleri üretimi yaptığını belirtti. Doğan, bal analizi sonuçlarına ilişkin şunları söyledi: "2016-2017 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi'nde bir çalışma başlattık. Bu çalışmadan 3 yıl sonra Tunceli ballarının coğrafi işaretlenmesi için polen analizlerini yaptırdık. Yapılan analizlerde Türkiye ortalamasında süzme balın içerisindeki polen sayısı 60 ile 80 bin iken bizde bu rakam 200 binin üzerinde çıktı. Böylece Tunceli ballarının Türkiye’deki diğer ballardan polen çeşitliliği bakımından daha yoğun olduğunu belgeledik. Bunun üzerinden de coğrafi işaretleme işlemine başvurduk."

'DOĞRU BAL İÇİN HEM ALICI HEM SATICI GARANTÖR ARAMALI'

Piyasadaki sahte balların insan yaşamını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Doğan, güvenilir bal için ürünün izlenebilir olması gerektiğini söyledi. Doğan, sağlıklı bala ulaşım için şunları önerdi: "Biz üreticinin sahada yaptığı çalışmada süreklilik istiyoruz. İlkbaharda arılara 'ne verdi, hangi ilacı kullandı, mumu nerden kullandı, balı nasıl hasat etti, arada kullandığı kap neydi' gibi bir izlenebilirlikten bahsediyoruz. Doğru bala ancak böyle ulaşılabilir. Sonra da elbette garantörü olan balların esnafta bulunmasını istiyoruz. Alıcıların ve esnafların da işletme koduyla garantör denetiminde bal teminini talep ediyoruz."