Ders kitaplarındaki değişiklik Kuzey Kıbrıs'ta 'laiklik' tartışması başlattı

Kuzey Kıbrıs'taki ders kitaplarında, Türkiye ile eğitim alanında sürdürülen işbirliği kapsamında değişiklikler yapıldı. Akademisyenler, muhalefet partileri ve sendikalar değişiklikleri eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Ders kitaplarında yapılan değişiklikler Kuzey Kıbrıs'ta 'laiklik' tartışması başlattı. İlkokul ders kitaplarında yapılan son değişiklikler, laiklik konusunda tartışmaya yol açarken, değişiklikleri eleştirenler, bunun 'Kıbrıs Türk toplumuna muhafazakâr Türk değerlerini empoze etmeye yönelik bir hamle' olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında eğitim alanında sürdürülen işbirliği kapsamında bu yıl adanın okullarında okutulacak ders materyallerinde değişikliklere gidildi. Muhalif medya, kitaplarda muhafazakâr değerlerin öne çıktığı eleştirisinde bulundu.

'ÖNCEDEN BİLGİMİZ VE RIZAMIZ OLMADAN DEĞİŞTİRİLDİ'

Kıbrıs Türk tarafındaki tartışma, ders kitaplarında yapılan değişikliklerin akademisyenler, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerinin dikkatini çekmesiyle ortaya çıktı. Bu değişikliklerin 'daha muhafazakâr toplum tahayyülünü gündeme taşıdığı' ve yeni kitapların 'Türkiye'deki mevcut rejimin ilkelerinden açık bir şekilde etkilendiği' savunuldu.

Dr. Ahmet Güneyli ve akademik danışman ve ders kitabı yazarı olarak katkıda bulunan Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen'in de aralarında bulunduğu Kıbrıslı Türk akademisyenler, çalışmalarının önceden bilgileri veya rızaları olmadan değiştirildiğini belirtti. Akademisyenler konu hakkındaki girişimlerini sürdürecekleri mesajını verdi. 

EĞİTİM BAKANI: ANKARA İLE İMZALANAN PROTOKOLDEN KAYNAKLANIYOR

Kuzey Kıbrıs Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir meclis oturumunda ilkokul kitaplarında yapılan değişiklikleri savunarak, bu güncellemelerin 2004 yılında Ankara ile imzalanan bir protokolden kaynaklandığını belirtmişti.

Hükûmetin inanç özgürlüğünü koruma konusundaki kararlılığını vurgulayan Çavuşoğlu ayrıca revize edilen içeriğe farklı kültürlerin dâhil edildiğine işaret etmiş ve Kıbrıslı Türk akademisyenlerin değerlendirme sürecindeki rolünün altını çizmişti.

SENDİKADAN TEPKİ: DOĞRUDAN KÜLTÜREL MÜDAHALE

Çavuşoğlu’nun açıklamasının ardından Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, hükümetin yeni gelişmedeki rolünü ve hedeflerini kuşkuyla karşıladığını ifade eden bir açıklama yaptı. Değişiklikleri 'doğrudan kültürel müdahale' olarak nitelendiren Burak Maviş, yenilenen ders kitaplarının tek bir dine aşırı vurgu yaptığını ve okullarının zengin çok kültürlü dokusunu göz ardı ettiğini belirtti.

KTÖS, ayrıca öğretmenlerin toplumda laik ve demokratik değerlerin korunmasındaki hayati rolünü ve eğitimin kapsayıcı olması, din, etnik köken, dil veya başka herhangi bir sosyokültürel tanımlayıcıya dayalı ayrımcılıktan uzak olması gerektiğini vurguladı.

CTP: EMEĞİ HİÇE SAYAN, BİLİMSELLİKTEN UZAK ADIMLAR

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. CTP, açıklamasında, ilkokul 2’nci ve 4’üncü sınıf çocuklara okutulacak; İslamî sembollerin öne çıkarıldığı, LGBTİ+ ve kadın haklarının ise yok sayıldığı ifade edilen kitaplarla ilgili "Çağdaş ve demokratik eğitim sistemine ulaşmak hedefiyle, eğitimle ilgili tüm örgütlerle, sendikalarla ve toplumun en geniş kesimleriyle birlikte yürüyeceğiz” dedi.

CTP’den yapılan açıklamada, yerel akademisyenler, uzmanlar ve öğretmenler tarafından hazırlanan ders kitaplarının, yazarlarına da danışılmadan içerikleri değiştirilerek 'sisteme entegre edilme' yoluna gidildiği belirtilerek, 'emeği hiçe sayan, bilimsellikten uzak ve toplum mühendisliği çerçevesinde ortaya atılan bu adımların karşısında oldukları' ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, “Kıbrıslı Türk akademisyen, uzman ve öğretmenler tarafından bilimsel ve çağdaş kriterler çerçevesinde hazırlanmış ve Kıbrıs kültürü ile donatılmış ders kitapları, deyim yerindeyse, çöpe atılmıştır. Yerine, Türkiye’den getirilen kitaplar konulmuştur” denildi.

TDP'DEN 'AKP DAYATMASINA KARŞI BİRLEŞİK DİRENİŞ' ÇAĞRISI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı da ders kitaplarında dinî sembollere yer verilmesini eleştirerek laiklikten uzaklaşmanın 'vahim sonuçlarının' altını çizdi. Atlı, eğitim bakanı ve diğer yönetim organları tarafından yönlendirilen kültürel değişim girişimine atıfla, bu 'AKP dayatmasına' karşı birleşik bir direniş çağrısında bulundu.

Yeni Düzen gazetesi köşe yazarı Cenk Mutluyakalı ise konuyu köşesine taşıyarak "Çocuklarımız neden Ankara'da yazılan kitapları okusun? Bu toplum kitap yazacak zekaya sahiptir!" diye yazdı.