Deriteks: İmalat sanayi işçisi aşıda öncelikli sektörler listesine alınsın

İşçilerin korona salgını sürecinde zorunlu olarak çalışmaya devam ettiğini belirten Deriteks Sendikası, Sağlık Bakanlığı'na "Aşılama yapılırken öncelikli sektörlere imalat sanayinde çalışan işçilerin eklenmesini istiyoruz" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'den alınan 3 milyon doz aşı ilk etapta sağlık çalışanlarına yapılırken, bugün de huzurevleri ve engelli bakım merkezinde kalanlar aşılandı. Salgın sürecinde üretimin kesintisiz sürdüğü fabrikalarda çok sayıda işçi virüs nedeniyle ölürken, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı öncelikli sektörler sıralamasında imalat sanayinde çalışanların tamamına yakını yer almadı.

Bu duruma tepki gösteren Deriteks Sendikası "Tüm işkolları ve özellikle imalat sektörü salgın koşullarında durmaksızın çalışmaya devam etti. İmalat sektöründe ve üretim bandında çalışan işçiler birçok sektörün aksine fiziksel olarak işyerinde bulunmaları zorunlu olduğundan salgınla daha çok yüz yüze kalıyor. Kayıt dışı ekonominin yaygın olduğu imalat sektöründe çalışan işçilerin birçoğunun işyerinde yetersiz önlemler altında çalıştığı, salgın riskine çok daha fazla maruz kaldığı şüphesizdir" açıklamasını yaptı.

'LİSTEDE SADECE GIDA SEKTÖRÜ VAR'

Korona salgınından, üretime devam fabrikalardaki işçilerin yoğun olarak etkilendiğine dikkat çeken sendika, Sağlık Bakanlığı'na şu çağrıda bulundu: 

Öncelikli sektörler sıralamasında imalat sanayi olarak sadece gıda sektörünün yer alması oldukça düşündürücüdür. Halk sağlığının, işçi sağlığının korunmasıyla sağlanabileceği göz ardı edilmiştir. Aralık ayında başlaması gerekirken takvimin çok gerisinde kalınmış olması ve aşı için yeterli tedarik sağlanamamış olması nedeniyle işçilerin uzun bir süre daha salgın riski ile yüz yüze kalacağı görülmektedir.
Sağlık Bakanlığı'na çağrımızdır. Yeterli aşı tedariğinin sağlanarak bir an önce aşı programının hızlandırılması, nüfusun hızlı bir şekilde aşılama yaparken öncelikli sektörlere imalat sanayinde çalışan işçilerin eklenmesini istiyoruz." (EKONOMİ SERVİSİ)