Depremzede ailenin yanına sığınan yavru leylek 3 gündür tedavi bekliyor

Adıyaman'da yaralı yavru leyleğe bakan depremzede Çalışkan Ailesi, yetkilileri aradıklarını fakat yardım alamadıklarını söyledi: "Göç zamanında iyileşmesi ve uçmayı öğrenmesi gerekiyor."

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

DUVAR - Adıyaman merkeze bağlı Karakoç Köyü'nde depremzede ailenin evine sığınan yaralı yavru leylek üç gündür tedavi bekliyor.

Adıyaman Merkez ilçesine bağlı ve Fırat Nehri kenarında bulunan Karakoç Köyü'nün girişinde yer alan elektrik direğinde bulunan yuvadan düşen yaralı yavru leylek, depremzede Çalışkan Ailesi'nin evine sığındı. Ailenin anlatımlarına göre yaralı leyleğin ayakları kesilmiş ve üç gündür inlemesi var.

'KİMSEYE ULAŞAMADIK'

Köy sakini Hüseyin Çalışkan, köy muhtarı azası olduğunu ifade ederek Orman Müdürlüğü ve Belediye'yi aramalarına rağmen kimseye ulaşamadıklarını ifade etti. Yetkililerden yardım talebinde bulunan Çalışkan yaralı hayvanın bir an önce tedavi altına alınmasını talep etti.

Çiftçilik yaptıklarını ve tütün hasadından üç gün önce dönerken yavru leyleği evlerinin önünde fark ettiklerini dile getiren Hüseyin Çalışkan, "Önce yaralı olduğunu anlamadım. Yanına yaklaşıp sevmek istedim. Sendeleyerek kaçtığını fark ettim. Bunun üzerine yarasını gördüm. Ayak tabanında bulunan parmak kısımları komple yoktu. Yavru benden korkup kaçarken bir yandan da inlediğini duydum" dedi.

"Bunun üzerine ilk olarak kendi imkanlarım ile tedavi etmek istedim. Ama olmadı" diyen Çalışkan, "Daha sonra ona yiyecek vermeye çalıştım. Salatalık, domates, ekmek vb. yiyecekler vermeye başladık. Tavuklarımıza ne yemek verdiysek ona da aynısını vermeye çalıştık. Onları yemeyince bu sefer et vermeye başladık. Üç gündür onu et ile besledik. Ama bizim evimizde fazla et yok. Elimizdekini de yavruya verdik. Biz de depremzedeyiz, evsiz barksız kalmanın ne olduğunu iyi biliyoruz. Ona sahip çıkmaya çalıştık üç gün boyunca ama bize alışması iyi bir şey değil. Sonuçta anne babası burada ve göç zamanında iyileşmesi ve uçmayı öğrenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

'ONLAR BİZİM KOMŞULARIMIZ'

Üç gün boyunca yavru leyleğin anne babasının etrafında tur attığını arada sırada onun yanına geldiklerini söyleyen Çalışkan, "Yanına geliyorlar ama onu beslemediklerini fark ettik. Yuvaları iki üç yıldır burada. Geçen sene yavruları yoktu. İlk defa bu yıl yavruları burada oldu. O da gariban yaralandı. Neden nasıl yaralandı bilmiyoruz. Muhtar azasıyım herkesi aradım ama ulaşamadık. Yetkililerden bir an önce gelip yavruyu tedavi altına almalarını ve yavruyu yeniden buraya bırakmalarını istiyoruz. Onlar bizim komşularımız o yüzden üç gündür gelmeyen yetkilerin bir an önce gelip tedavisi yapıldıktan sonra yavruyu komşumuzu burada bırakmalarını istiyoruz" şeklinde talebini yineledi.

'MUHARREM AYINDA EVİMİZE MİSAFİR OLDU'

Ev hanımı Cidayi Çalışkan ise tilki gibi yaban hayvanlarının zarar vermemesi için akşamları yavru leyleği tavukları ile birlikte ambara koyduğunu söyledi.

16 yaşında kızının olduğunu ve gün boyunca onun için nöbet tuttuğunu aktaran Cidayi Çalışkan, "Bizim köpeğimiz bir kez yanına yaklaştı. Ama ona zarar vermedi. Biz de köpeği uyardık. Köpeğimiz de ona alıştı. Gün boyunca benle kızım birlikte onun için nöbet tutuyoruz. Yuvanın içinde mi yaralandı ya da başka bir hayvan mı ona zarar verdi bilmiyoruz. Tedavi etmeyi bilmiyoruz. Muharrem ayındayız. Bize göre Muharrem ayı kutsaldır. Muharrem ayında bizim misafirimiz oldu. Biz de onu koruyoruz ama yetkilerin bir an önce gelip tedaviyi yapmasını ve buraya geri getirmesini istiyoruz" dedi.

Etiketler Adıyaman Leylek