Deprem stresinden dolayı inekler 4 yavrusunu 'attı'

Maraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Hatay'da çiftlik hayvanlarında da deprem stresi yaşandı. Kırıkhan'da bazı gebe inekler düşük yaptı, bazı inekler yeni doğan yavrularını attı.

Google Haberlere Abone ol

HATAY - Deprem felaketinin yaşandığı Hatay'a bağlı Kırıkhan'da bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken bir yandan da insanlar hayatlarını devam ettirebilmek için tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya devam ediyor. Kırıkhan'da 45 ineğin bulunduğu bir çiftlikte yaşayan inekler de bakıcılarının ve çiftlik sahibinin anlattığına göre tıpkı insanlar gibi depremden dolayı strese girdi, psikolojileri bozuldu. Hatta birkaç inek deprem sonrası stres dolayısıyla yeni doğan 4 yavrusunu 'attı', gebe olan iki inek de düşük yaptı. Bölgedeki tarımcılık ise hükümetin verdiği vaatlere rağmen can çekişiyor.

'İKİ GEBE İNEK DÜŞÜK YAPTI'

Kırıkhan bölgede tarım ve hayvancılığın en çok yapılan bölgelerinden biri. Kırıkhan'daki bir çiftlikte 45 ineğe bakıcılık yapan bir Kırıkhanlı, hayvanların strese girdiğini ve yavrularını kaybettiğini söyledi: "Şu an burada 45 inek bulunuyor. Depremden birkaç gün önce yeni doğan 4 buzağı vardı. Depremden sonra ne yazık ki anneleri strese girdi. Devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle hayvanların psikolojileri bozuldu. Bu nedenle 4 yavru da annelerinden beslenemedi ve 4 yavruyu maalesef kaybettik. Kayıplarımız bununla da sınır kalmadı. Normal şartlarda yaşamayacağımız durumlar ortaya çıktı. Gebe olan iki tane ineğimiz de düşük yaptı. Şu an hayvanların beslenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Gebe olan ineklerimiz de şu an var. Veterinerler arada bir gelip hayvanlara bakıyor. İğne yapıyor ve gidiyor. Kurtarabileceğimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Elde kalan gebe ineklerin düşük yapmaması için gözüm gibi bakıyorum. Umarım bu durum yakın zaman da düzelir."

'DEVLET BU DESTEKLERİ NE ZAMAN YAPACAK?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan deprem olmadan bir gün önce tarımla ilgili destekleme paketi açıklamıştı. Kırıkhan'daki bir çiftçi ise Erdoğan'ın açıkladığı bu destekleme paketini hatırlatarak şunları söylüyor: "Bu ana kadar tarımla, hayvancılıkla ilgili herhangi bir destek alamadık. Hayvanlara yem desteği yok. Buzağı yardımı yapılacağı söylenmişti. Bu da yapılmadı. Devlet bu destekleri ne zaman yapacak? 40 yılda biriktirdiğimizi depremdeki bir buçuk dakikada kaybettik."