Deprem bölgesindeki çocukların yaşadığı ihlaller: Eğitim, sağlık, beslenme, oyun...

Önce Çocuklar Derneği'nin araştırmasına göre deprem bölgesindeki çocuklar, eğitim, sağlık, barınma, beslenme ve oyun hakkı ana başlıklarında ciddi ihlallere maruz kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Önce Çocuklar Derneği, 6 Şubat depremlerinin ardından iki farklı dönemde Adıyaman, Maraş, Antep, Hatay ve Malatya illerini kapsayan fizibilite çalışmalarının ardından çocukların yaşadığı ihlalleri raporlaştırdı. Dernekten yapılan açıklamada, deprem sonrası yaşanan sorunlara ve çözüm yollarına ilişkin çalışmaların ilk günkü duyarlılıkla devam ettiği belirtildi.

'ÇOCUKLAR CİDDİ İHLALLERE MARUZ KALDI'

Özellikle Adıyaman'da hasarın boyutu ile yardımın boyutları arasında negatif bir korelasyon olduğunun tespit edildiği açıklamada, "Yaklaşık 3 aylık izlenimlerimiz ışığında çocukların başta eğitim hakkı olmak üzere sağlık hakkı, barınma hakkı, beslenme hakkı ve oyun hakkı ana başlıklarında ciddi ihlallere maruz kaldığını bunun yanı sıra sorumluların gerekli tedbirleri almadığı, tüm risklere karşı afetin her aşamasında çocuğu ve ihtiyaçlarını odağına alan bir müdahale ve destek planına sahip olmadığını belirledik" ifadeleri kullanıldı.

'HER 3 KİŞİDEN 2'Sİ HAYAT BOYU ÇALIŞMAK ZORUNDA KALACAK'

Önce Çocuklar Derneği'nin Sivil Düşün ortaklığıyla Adıyaman iline bağlı köylerde/kırsal alanlarda 215 aile ile çocuklarının deprem süreci ve sonrasında yaşadıkları eksiklik, ihtiyaç ve hak ihlallerine ilişkin Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'ne yaptırılan çalışmadan çıkan sonuçlar şöyle:

- Oyun hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı gibi temel insan hakları konusunda insani yaşam koşullarına erişimde ciddi eksiklikler tespit edilmiştir.

- Adıyaman’ın kırsal alanlarında okuma yazma oranı oldukça düşüktür. Araştırma grubunun yaklaşık 3/2’sinin lise altı eğitim düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Bu durum göstermektedir ki 18 yaş altı çocukların eğitim hakkı çeşitli sebeplerle ihlal edilmiştir.

- Araştırma grubunun toplamda yüzde 70,7’sinin herhangi bir sigortaya sahip olamadığı görülmektedir. Bu kesim içerisinde yer alan “Yeşil Kartlı” kesim sadece sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorken ilgili oranın başta emeklilik olmak üzere herhangi bir sosyal güvence hakkına sahip olmadığı görülmektedir. Bu durum başta tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamak zorunda olanlar dâhil, neredeyse her 3 kişiden 2'sinin hayat boyu çalışmak zorunda kalacaklarını göstermektedir.

- Deprem bölgesinde yaşayan insanlara yönelik yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri de Psiko-Sosyal destek sunma çalışmalarıdır. Ne yazık ki araştırma grubunun yüzde 97,7’si bu hizmete ulaşamadıklarını belirtmişlerdir. Hem çocuklar hem de ebeveynleri için yaşamı tekrar normale döndürebilmek adına çok önemli olan bu çalışmalar Adıyaman ili kırsal kesimlerinde neredeyse kimseye ulaşmamıştır. Bu da mevcut travmalarla baş etme mücadelesinde bu insanların yalnız bırakıldıklarını göstermektedir.

- Çocukların eğitim ve öğrenim hakkı sekteye uğramış, sağlıklı beslenme hakkı ve hijyen koşullarına erişim hakkı çeşitli sebeplerden ihlal edilmiş, oyun alanlarının sınırlı olması çocuklar için en önemli şeylerden biri olan akranlarla zaman geçirme imkanını ortadan kaldırmış ve çocukların ortak kullanım alanları deprem sonrası barınma sorunu yaşayan insanların yerleşim alanı olmuştur. Nihai olarak barınma hakkı ile birlikte çocukların eğitim hakkı, sağlık hakkı, beslenme ve oyun hakkı ihlal edilmiştir. (HABER MERKEZİ)

RAPORUN TAMAMI