Denizli'nin Deprem Raporu: Önlem alınmıyor, Pamukkale risk altında

Denizli’nin deprem gerçeğiyle ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası'nın hazırladığı raporda, hiçbir adımın atılmadığına ve şehir merkezi ile beş ilçenin risk altında olduğuna dikkat çekildi.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Birinci derece deprem bölgesinde olan Denizli’de deprem riski konusunda yeni bir rapor hazırlandı. Daha önce 'Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Denizli Raporu' hazırlayan Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Merkezi, 'Denizli'nin Depremselliği' adı altında yeni bir rapor daha oluşturdu. Raporda deprem ile ilgili Denizli’de hiçbir adımın atılmadığına dikkat çekilirken, risk altında olan il merkezi ile beş ilçeye dikkat çekildi.

'ACİL ADIMLAR ATILMALI, BİNLERCE KİŞİ RİSK ALTINDA'

Raporda yapılması gerekenler ve atılması gereken adımlar belirtildi. Son dönemde olan Elazığ, Malatya, Manisa ve İzmir depremlerini gündeme getiren rapor, Denizli’nin deprem gerçeği ile ilgili acilen bir adım atılmasına dikkat çekiyor.

Kamuoyu ile paylaşılan raporda “Denizli kent merkezini oluşturan Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinin yanı sıra Acıpayam, Sarayköy, Honaz, Çardak, Çivril ilçe merkezleri ile Denizli'ye bağlı eski belde/ köy statüsündeki 40 yakın mahallesi ile bazı sanayi bölgeleri de fay zonları üzerine inşa edilmiş durumdadır. Tarihsel ve aletsel dönemde yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Denizli, deprem zararlarından etkilenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmayı acilen başlatması gerektiği düşünülmektedir” denildi.

DEPREM MASTER PLANI ŞART

Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından kent ölçeğinde uluslararası uygulama örnekleri de baz alınarak mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerektiği vurgulanan raporda, "Yer altının ve fay hatlarının detaylı incelenmesini kapsayan bu çalışmanın yapıldığı yerleşim birimleri var ise bunların gözden geçirilmesi ve ihtiyaç halinde yenilenmesi gerekmektedir. Çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ile jeofizik, jeodezi, inşaat, mimarlık, şehir plancılarından edinilecek bilgiler ile diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planının hazırlanması, Deprem Master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi gerekir” ifadelerine yer verildi.

GÖLCÜK DEPREMİ ÖRNEĞİ

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Barış Semiz raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Ayrıca deprem türetme potansiyellerinin etüdü için üzerlerinde paleosismoloji (hendekler açarak fay hatlarında bilgi edinme yöntemi) çalışmalarının yapılması ve çalışma yapılan alanlarda ise herhangi bir tartışmaya sebebiyet vermemek adına düzenlenen raporların mümkünse bir heyetin incelemesine tabi tutulması gerekir" dedi.

Başkan Semiz "Denizli'de birçok yerleşim alanının zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimleri üzerine oturması, sıvılaşma alanların varlığı ile heyelan ve kaya düşmesi gibi tehlikelerinden etkilenebileceği unutulmamalıdır. Örneğin, büyük acılara neden olan Gölcük depreminde sağlam binaların yan yatması sıvılaşma alanlarına örnektir. Bina ne kadar sağlam olursa olsun, zemin sıvılaşma alanı ise risk büyüktür. Yine heyelan tehlikesi nedeni ile Babadağ İlçesi Gündoğdu Mahallesi komple boşaltıldı. Oluşan heyelana önlem alınmasa çok büyük acılar yaşanabilirdi” diye konuştu. 

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Barış Semiz
'PAMUKKALE FAYININ AKTİF OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Pamukkale İlçesinde yüksek dikliklerin altındaki yerleşimlerin deprem anında kaya düşmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini, bu nedenle yerleşime açılmaması gerektiğini vurgulayan Barış Semiz “Pamukkale fay zonunun aktif olduğunu düşünüyoruz. Pamukkale, Irlıganlı, Eldenizli gibi mahallelerde geçtiğimiz aylarda yaşanan ve şiddeti dördü geçmeyen depremler sadece Pamukkale ovasında değil, tüm kentte hissedildi. Ayrıca bu fayın daha büyük depremlere neden olacak potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Pamukkale fay zonu hala aktif ve kent merkezinin tamamını etkileyecek bir potansiyele sahiptir” diyerek hızla önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.