Denizlerde av yasağı başladı

Denizlerde 1 Eylül 2021’de başlayan av sezonu bugün sona erdi. Yeni av sezonu 1 Eylül 2022’de başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Su ürünleri kaynaklarından ekonomik yararlanmak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar bugün yürürlüğe girdi. Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için yeni balıkçılık av sezonu açılışı Akdeniz hariç tüm denizlerde 1 Eylül 2022 tarihinde başlayacak. Balıkçılar, Akdeniz'de ise 15 Eylül 2022'de ağlarını atacak. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar bu yasaktan muaf olup, yılın 12 ayı avcılık yapmaya devam edebilecek.

'BALIKÇILAR YASAĞI BEKLEMEDEN TEKNELERİNİ LİMANA DEMİRLEDİ'

1 Eylül 2021'de açılan sezona palamut avıyla başlayan Karadeniz'deki balıkçılar, 7 aylık sürede istenilen av miktarına ulaşamadı. Bazı balıkçılar, gelecek sezon için yırtılan ağlarını örmeye, teknelerini tamir etmeye şimdiden başladı. Birçok balıkçının av yasağının başlama tarihini beklemeden teknelerini limanlara demirlediğini söyleyen Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, bu sezon palamudun yok denecek kadar az avlandığını belirtti. Karadeniz, hamsi avının bir ara bol olsa da çok kısa sürdüğünü aktardı.

AA'a konuşan Karadeniz, sezon içerisinde yaşanan olumsuz hava şartlarının balıkçıları oldukça zorladığını ifade ederek, "Av sezonunda açıkçası umduğumuzu bulamadık. Palamut sezonu çok kötü geçti. Hamsi avı iyiydi ama çok kısa sürdü. Sezon içerisinde sadece 35-40 gün hamsi avı oldu. Onun dışında hamsi avlanmadı" diye konuştu. Bundan sonra balıkçılar için ağ ve tekne bakım döneminin başlayacağını kaydeden Karadeniz, "Bazı arkadaşlarımız şimdiden başladı ancak ramazan bayramı sonrası tüm balıkçılar imece usulü bakım ve ağ onarımını yapmaya başlar" dedi. Karadeniz, gelecek sezon vatandaşların daha bol hamsi tüketmesi konusunda ümitli olduklarını da belirtti. 

'KİLOGRAM FİYATI 60-120 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR'

Öte yandan denizden istenen avın olmaması nedeniyle kentteki birçok tezgahta havuz balıkları yer alıyor. Perşembe'de balıkçılık yapan Erdal Çamaş, sezonun istenildiği gibi olmaması nedeniyle balık fiyatlarının biraz yüksek seyrettiğini söyledi. Son günlerde tezgahta levrek, somon, çupra ve alabalık gibi havuz balıkları olduğunu belirten Çamaş, bu balıkların kilogram fiyatının 60 ila 120 lira arasında değiştiğini aktardı.

Cesur Kaya da Türkiye'de eskiden olduğu gibi balık avı yapılamadığını ifade ederek, avlanan balık miktarının az, fiyatının yüksek olduğunu kaydetti. Kaya, son bir aydır tezgahında deniz balığının çok az olduğunu, bunun yerine havuz balıklarını sattığını anlattı. (HABER MERKEZİ)