Deniz Poyraz davasında mahkeme ve jandarmaya suç duyurusu

ÖHD ve ÇHD üyeleri, 14 Ekim'deki Deniz Poyraz davası duruşmasında avukatlara yönelik jandarma saldırısına ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir şubeleri, 14 Ekim günü Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen Deniz Poyraz davasında avukatlara yönelik jandarma saldırısına ilişkin suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu öncesi İzmir Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, basın açıklaması yaptı. "Savunma susmadı, susmayacak" yazılı pankart taşınan açıklamada, "Deniz Poyraz onurumuzdur" sloganları atıldı. Açıklamaya avukatların yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri de katıldı. Avukatlar adına açıklama yapan ÖHD İzmir Şube Yöneticisi Özcan Sarıoğlu, 12 ve 14 Ekim'de görülen duruşmalara mahkemenin yarattığı provokatif ortam ve aldığı hukuka aykırı kararların damga vurduğunu belirtti.

'BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYECEĞİZ'

Kolluk aracılığıyla avukatlara, katılanlara ve duruşmayı izlemeye gelen insanlara yönelik şiddet uygulandığını hatırlatan Sarıoğlu, görevini yapan avukatların duruşmaya girmesinin engellenmesinin suç olduğunu vurguladı. Sarıoğlu, "Buna rağmen kolluk görevlileri TOMA ve kalkanlarla barikat kurmuş ve içlerinde Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ile İzmir Barosu Başkanı’nın da bulunduğu yüze yakın avukat, basın mensupları ve yurttaşlar yoğun biber gazı müdahalesine maruz kalmışlar ve darp edilmişlerdir. Avukatın görevini yapmasını fiziki müdahale ile engelleyerek yargı sisteminin dışına çıkarmaya çalışan bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Bu anlayışa hiçbir zaman boyun eğmediğimiz gibi bundan sonrada eğmeyeceğimiz" ifadelerini kullandı.

'MAHKEME HEYETİ DOSYAYI AYDINLATMAK İSTEYENLERİ SUSTURMAK İSTİYOR'

Mahkeme heyeti aracılığıyla yaratılan bu şiddetin nedeninin saldırının arkasındaki gücü korumak olduğunu ifade eden Sarıoğlu, mahkeme heyetinin hukuk dışı uygulamaları nedeniyle 'Geçici Tedbirle Görevlerinden Uzaklaştırılması' talepli şikayet dilekçesinin Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilmek üzere ilgili merciye teslim ettiklerini belirtti. Sarıoğlu, ayrıca avukatlara, katılanlara, duruşmayı izlemeye gelenlere yönelik vahim ve kabul edilemez müdahale hakkında da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

Açıklamada konuşan İzmir Barosu eski Başkanı Özkan Yücel, mahkemenin katilin anlayışı doğrultusunda hareket ettiğini ifade ederek, “Önümüze silahlı asker yığıp avukatları içeri almayarak oynadıkları tiyatroyu seyircisiz oynamak için ellerinden geleni yaptılar. Ancak avukatlara sıkılan o biber gazı ülkenin hukuk tarihine, düzenine sıkılmıştır. Mahkeme heyeti korkakça jandarmanın arkasına saklanarak, dosyayı aydınlatmak isteyenleri susturmak istiyor. Bunu başaramayacaklar. Sonraki duruşmada da orada olacağız. Proje yargılama mı yoksa adil yargılama mı istiyoruz? Şimdi savcı ve hakimler bu soruya cevap verecek" dedi.