Deniz altı internet kabloları depremleri öngörmeye yardımcı olabilir

Bilim insanları, deniz altı internet kablolarının “deniz sensörleri” işlevi görebileceği ve depremleri daha önceden tespit etmek için kullanabileceğine dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Ulusal Fizik Laboratuvarı'ndan (NPL) bilim insanları, depremleri veya tsunamileri daha önceden tespit etmek için deniz altı internet kablolarından yararlanılabileceğini söyledi.

BBC'nin haberine göre, Science Magazine'de yayımlanan araştırmada, söz konusu kabloların “bilimsel deniz sensörleri” olarak görev yapabileceği belirtildi. Bilim insanları, bu tekniği İngiltere ve Kanada arasındaki fiber optik bağlantı üzerinde test etti.

1.3 MİLYON KM'LİK MESAFEYE YAYILDI

Okyanus tabanını izlemek için kalıcı sensörler kurmanın çok maliyetli olduğunu söyleyen bilim insanları, bu görevi fiber optik kablolarının yapabileceğini belirtti. Tahminlere göre, dünya çapında yaklaşık 430 fiber optik kablo deniz ve okyanus tabanlarında bulunuyor ve 1.3 milyon km'lik bir mesafeye yayılmış durumdalar.

NPL'den Dr. Giuseppe Marra, BBC'ye verdiği demeçte, titreşim, basınç ve sıcaklık değişimlerinin kabloların içinden geçen ışığın hızını etkilediğini ve bu durum sonucunda gerekli ölçümlerin yapılabileceğini söyledi. Dr. Marra, “Eğer bu tekniği bir sürü kabloya uygularsak, denizin altındaki bu altyapı depremler için sensör rolünü üstlenebilir” şeklinde konuştu.

'MUHTEŞEM BİR FIRSAT' 

Bilim insanları, bu tekniğin ayrıca küresel ısınmanın yol açtığı deniz akıntılarını incelemek ve küresel ısınmanın deniz sıcaklıklarını nasıl değiştirdiğini gözlemek için de kullanabileceğini söyledi. Bu araştırmada, Google'ın yanı sıra, Edinburgh Üniversitesi ve İngiliz Jeoloji Araştırma Kurumu da yer aldı.

İngiliz Jeoloji Araştırma Kurumunu'nun sismoloji ekibi başkanı Brian Baptie, bu araştırmanın “okyanuslarda gerçekleşen depremleri gözlemlemek için muhteşem bir fırsat yarattığını” söyledi. (DIŞ HABERLER)