Demokratik Türkiye mitingi: Laik eğitim, insanca yaşam, yargı bağımsızlığı

Alevi kurumlarının düzenlediği mitinge yüzlerce kişi katıldı. Mitingde laik eğitim, insanca yaşam ve yargı bağımsızlığı vurgusu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Anadolu Alevi Canlar Federasyonu öncülüğünde düzenlenen Demokratik Türkiye Mitingi'nde yüzlerce kişi Kadıköy İskele Meydanı'nda buluştu.

Mitinge, Alevi kurumlarının yanı sıra, HEDEP Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları, CHP'li ve HEDEP'li milletvekilleri, TİP, TKP, Halkevleri, Sol Parti ve çok sayıda siyasi parti ile demokratik kitle örgütü katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın selam gönderdiği mitingde CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de yer aldı.

Miting öncesinde Kadıköy Boğa heykeli önünde toplanan kalabalığın, İskele Meydanı'na yürümesine izin verilmedi. Çevik kuvvetin kestiği yol yapılan müzakereler sonunda açıldı.

Deyişler okunan, semah dönülen mitingde, demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Laik eğitim insanca yaşam başlığıyla düzenlenen mitingde vurgu yapılan bir diğer konu ise yargı bağımsızlığı oldu.

TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen ancak Yargıtay tarafından tahliye talebi reddedilen Can Atalay'ın serbest bırakılması çağrısı da yapıldı.

Mitinge katılanlara seslenen Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan, "Her geçen gün Türk tipi şeriata gidilen bu dönemde biz Aleviler için cumhuriyet kıymetli. Bu ülke bizim. Irkçı, tekçi ve yobazlara bu ülkeyi bırakmayacağız" dedi.

Arslan, Türkiye'yi herkesin kendi dilini, inancını, fikrini özgürce yaşayabileceği, ifade edebileceği bir ülkeye dönüştürmek istediklerini belirterek, "Çocuklarımıza bir öğün yemeği dahi çok görenler, okullara manevi danışman adı altında imam atıyorlar. Biz laik, bilimsel, anadilde eğitim istiyorum" ifadelerini kullandı.

"Vergilerimizi çaldıkları yetmiyormuş gibi bizim evimizin içine de karışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" diyen Arslan, mücadele etmeden vazgeçmeyeceklerini, büyüterek devam edeceklerini ifade etti.

Arslan, Cem Vakfı Genel Merkezi'nin kitlesinin mitinge katılımını engellemeye çalıştığını da ileri sürdü ve "Genel merkezine rağmen buraya gelen şubelere teşekkür ediyoruz" dedi.

Mitingde, "Devletin Alevisi olmayacağız" vurgusu da ön plana çıktı. Cemevlerinin Kültür Bakanlığı'na bağlandığı, dedelere rüşvet teklif edildiği belirtilerek, "Cemevleri ibadethanedir" denildi. Yapılan konuşmalarla süren miting, deyişler söylenerek son buldu.

Etiketler alevi miting