Demirtaş'tan Erdoğan'a deprem eleştirisi: Siyasi çıkarcılığın ustası olmuş

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem tavrını eleştirdi. Erdoğan'a 'siyasi çıkarcılığın ustası' diyen Demirtaş, "Yaptığı tek şey partisinin ve kendisinin propagandası" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 bin 991 kişinin hayatını kaybetmesine ve 75 bin 523 kişinin yaralanmasına yol açan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Resmi sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş, açıklamasına “Bugün siyaset yapma günü değil” diyenler ya yanılıyorlar ya da Saray’ın propaganda merkezinin kendilerine verdiği görevi yapıyorlar. Deprem siyaset üstü değil, partiler üstü bir konudur. Kavramlar yanlış kullanılırsa yanlış sonuçlara ulaşılır. Neden mi? Lütfen okuyun" ifadeleriyle başladı.

Demokrasinin iyice yerleştiği ülkelerde devletin ve hükümetin birbirlerinden ayrı şeyler olduğunu belirten Demirtaş, hükümete kimin geldiği fark etmeksizin devletin temel işleyişinde köklü değişikliklerin olamayacağını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

'TÜREKİYE'DE DEVLET-HÜKÜMET-PARTİ AYRIMI TAMAMEN KALKTI'

"Örneğin Japonya’da deprem konusunda hükümeti siyasi baskı altına almak için uğraşmaya gerek yoktur. Hükümetin bir eksiği olursa yerden yere vurulmasının önünde bir engel de yoktur. Zaten depremle mücadeleyi devletin tüm kurumları, sistemli şekilde kendiliğinden yaparlar. Oysa Türkiye’de özellikle de tek adam sistemine geçildikten sonra devlet-hükümet-parti ayrımı tamamen kalktı. Ülkenin tüm kurumları bir tek kişiye bağlandı. O tek kişi, iktidarını sürdürebilmek için seçimde kazanmaya mecbur olduğundan her adımını seçim hesabıyla atıyor."

Demirtaş, Erdoğan hakkında 'siyasi çıkarcılığın ustası' tanımını kullandığı açıklamasına şöyle devam etti:

"Hele hele Erdoğan gibi siyasi çıkarcılığın ustası olmuş birinin deprem felaketine, üstelik de seçimler öncesinde, siyasi çıkarını düşünmeden yaklaştığını sanmak siyaseten aptallık değilse saflıktır. Şu anda Erdoğan’ın yaptığı tek şey, partisinin ve kendisinin propagandasıdır. Ama iktidar medyası, bu gerçeği örterek deprem felaketini Erdoğan’ın kişisel ve partisel kazanımına dönüştürmek için sürekli saldırarak, insanları linç ederek tüm eleştirileri susturmaya çalışıyorlar. Maalesef ilk günden susanlar da oldu. Biz particilik yapmıyoruz, oy hesabı yapmıyoruz. İktidarı siyasetle sıkıştırıp kardeşlerimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Çünkü devlet de odur, medya da odur, yargı da polis de asker de odur. Yani tüm devlet kurumları ancak ve sadece Erdoğan’ın çıkarına göre hareket ederler."

Gönüllülerin yardım dağıtabilmek için deprem bölgesine gitmelerinin, TSK’nin deprem bölgesinde görevlendirilmesinin ve Twitter erişim engelinin kaldırılmasının insanların siyasi baskısı sayesinde olduğunu söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle noktaladı:

"Görüyorsunuz, büyük koordinasyon eksiği var ve bu da halkın siyasi baskısıyla çözülecek. Yanlış olan şey bu ortamda siyaset yapmak değil, parti propagandası yapmaktır. Seçim hesabı yapmaktır. Siyaset yapmak tam da bugün toplumun en önemli savunma aracıdır. Bunu almalarına izin vermeyin. Direnmeye ve dayanışmaya devam edelim."

(HABER MERKEZİ)