Demir Kafes’in 8. plan değişikliğinin de yürütmesi durduruldu

Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, Ankara’da ‘Demir Kafes’ olarak bilinen alana YDA Center yapılmasına ilişkin 8. plan değişikliğinin de yürütmesini durdurdu. Mimarlar, yapının mühürlenmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yapımı da sökümü de kamu israfına yol açan ve ‘Demir Kafes' olarak adlandırılan Ankara’daki YDA Center alanına ilişkin 7 plan değişikliğini açtığı davalar sonucu iptal ettiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12 Ekim 2020 tarihinde onaylanan 8. Plan değişikliğini yargıya taşıdı. Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, ‘Demir Kafes’ alanına YDA Center yapılmasına ilişkin 8. Plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ÇAĞRI: MÜHÜRLEYİN

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan karakuş Candan yaptığı yazılı açıklamada, “Her dönemde rant ve kent suçunda ısrar edenlere yargı cevabını vermiştir. Yargı tarafından 7 kez kent suçu ilan edilen, Anıtkabir siluetini bozan, Atatürk Orman Çiftliği alanında hukuksuzca yapılan Demir kafes alanındaki YDA Center’in 8. kez kent suçu olduğu tescillenmiştir” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin YDA Center’ı mühürlemesi, kısmi verilen iskanlarını iptal etmesi gerektiğini ifade eden Candan, şunları kaydetti:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi her iptal kararından sonra yeni plan değişikliği ile inşaatın yükselmesine olanak sağlamıştır. 8. Plan değişikliğinin de yürütmesi durdurulmuştur, demir kafes arazisi olan 29096 ada 10 parselde YDA İnşaat tarafından yapılan yüksek yoğunluklu rezidans yine ve yeniden kaçak yapı konumuna düşmüştür. Mahkeme de plan değişikliğinin özel imar hakları sağladığına ve kamu yararına aykırılığına dikkat çekerek telafisi güç zararlar yaşanmadan yürütmeyi durdurmuştur. Rant ısrarına bir kez daha dur demiştir.” (DUVAR)