DEM Parti’nin İstanbul senaryoları… Aday havuzunda kimler var?

DEM Parti'nin İstanbul'da kendi adaylarıyla seçime girme kararının ardından birçok isim konuşuluyor. Ayrıca İstanbul ilçeleri ve İBB Meclis üyeliği için bine yakın isim adaylık başvurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan'ın, İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla girme kararı aldıklarını açıklamasının ardından kulislerde birçok isim konuşulmaya başlandı. DEM Parti, İstanbul'da güçlü bir adayla seçime girmeye hazırlanırken önceliklerinden biri de İBB Meclis Gurubu'nda söz sahibi olmak.

İSMİ KONUŞULAN ADAYLAR

Başak Demirtaş, 21 Ocak'ta Edirne’de tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ettikten sonra adaylığı ile ilgili açıklama yaptı: "İstanbul adaylığı için DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz. Birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için değil, İstanbul’da kazanmak için yarışa gireriz ve iddialı oluruz."

Bu sözlerin ardından DEM Parti'nin İstanbul adaylığı için en çok konuşulan isim Başak Demirtaş oldu.

Ancak görüştüğümüz kaynaklar, DEM Parti'nin İBB adaylığı havuzunda birçok ismin yer aldığını söylüyor. Bu isimlerden biri de Kürt siyasetçi Leyla Zana oldu. Zana'nın, 8 yılın ardından sessizliğini bozarak Gazete Duvar'dan Vecdi Erbay'a yaptığı açıklama 'Zana siyasete geri mi dönüyor?' yorumlarına yol açtı. 

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın ismi de parti içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için konuşuluyor. Ayrıca Beştaş'ın ismi Ankara ve İzmir'de de aday olarak  tartışılıyor.

27. dönem HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu'nun da İstanbul'da aday olabileceği konuşuluyor. Kenanoğlu ise bu iddiaların ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Netleşmiş, kesinleşmiş, bir adaylık söz konusu değildir. Konuşulan, önerilen isimler var ve bunlar değerlendirilecektir" ifadesini kullandı. 

BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU

DEM Parti, İstanbul'da yüksek oy alarak İBB Meclis Grubu'nda sayılarını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye adaylarının dışında ilçe belediyeleri ve İBB Meclis üyeliği için de birçok aday başvuruda bulundu. Görüştüğümüz bir kaynak, İstanbul'un 39 ilçesi ve İBB Meclis üyeliği için bin 159 kişinin başvuruda bulunduğunu açıkladı. 

EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN İLÇELER

DEM Parti, İstanbul'un birçok ilçesinde de kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldı. En çok başvuru yapılan ilçeler ise Esenyurt, Esenler, Bağcılar, Bahçelievler ve Çekmeköy oldu.

Sinema yönetmeni Gani Rüzgar Şavata, Esenyurt Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu. Öte yandan yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye eski Eş Başkanı Mustafa Avcı'nın da ismi Esenyurt Belediye Başkan adaylığı için konuşuluyor. 

DEM PARTİ İSTANBUL'DA YÜZDE KAÇ OY ALDI?

2019 yerel seçimlerinde İstanbul'da aday çıkartmayan HDP'nin 2014 yerel seçimlerindeki adayı Sırrı Süreyya Önder, yüzde 4,8 oy almıştı. 14 Mayıs genel seçimlerinde ise Yeşil Sol Parti önderliğindeki Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 8,13 oy aldı.