DEM Partililer Dersim'de ön seçimde: Kadın aday belli oldu

DEM Parti, bugün Dersim'de adaylarını belirlemek için ön seçim yaptı. Buna göre, Birsen Orhan oyların yarısından fazlasını alarak eşbaşkan adayı oldu, erkeklerde ise net sonuç çıkmadı.

Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Dersim’de 778 delege ile ön seçime gitti. Delegeler, bugün belediye eş başkan adaylarını belirlemek için oy kullandı.

Dersim’de DEM Parti'nin ön seçim programı, saat 10.00'da Grand Şaroğlu Otel’de gerçekleştirildi. Açılış konuşmasının ardından DEM Parti’ye Dersim Belediyesi Eşbaşkanlığı için başvuru yapan 3’ü kadın 6’sı erkek toplam 9 aday adayı, ön seçim öncesi delegelerin önüne çıkarak kendilerini tanıttı.

Delegeler, aday adaylarının konuşmalarını tamamlamasının ardından saat 12.30’da sandık başına gitti. Oy kullanılacak alana, “Hep kavgaydı yaşamımız, İnsanlığın savaşçıları özgürlüğü yaratıyor” yazılı pankart asıldı.

Oy kabinlerindeki her sandıkta görevliler bulunurken oy kullanmak için yoğun katılımın olduğu ön seçimde, bazen kalabalık sebebiyle oy verme işlemine ara verildi.

Feride Kıt

‘KAYYUM ZİHNİYETİNİ YERLE BİR ETMEK İÇİN BURADAYIM'

Oy kullanmaya gelen Feride Kıt, geçmişten bugüne DEM Parti geleneğinde yer aldığını belirtti. Kıt, ön seçime ve yerel yönetimlere dair şunları söyledi: "Yerel seçimlerden beklentim, öncelikle kayyumdan ve kayyumun enkazından kurtarmak. Sonrasında da kendimizi ve kentimizi halkımızla birlikte yönetmek. Burada da birinci görev, kadın arkadaşlarımızındır. Tabii ki Dersim ve bütün Kürdistan'da bizim için şu esastır: Kayyumlar başta kadın katliamlarını, savaşların yoğunlaştığı, derinleştiği bir süreci beraberinde getirdi. Bu zihniyeti yerle bir etmek için Dersim halkı burada. Bu Dersim halkının görevidir."

Alişan Karaaslan

'ÖN SEÇİM DERSİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Oy kullanan bir diğer isim de 65 yaşındaki Alişan Karaaslan. Dersim'in, kültürel, sosyal, ekonomik olarak güçsüz olduğuna dikkat çeken Karaaslan gelecek yönetimin depreme karşı kenti hazır hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Karaaslan, "Yerel yönetimler hakkında alınan ön seçim kararı gayet demokratik ve çok önemlidir. Özellikle Dersim için çok önemli. Yerel yönetimde görev alacak arkadaşlar mutlaka mahalle meclisleri kurmalı. Dersim'de halkın desteği alınmadan böyle bir başarıya ulaşmak gerçekten imkansız. Dersim'in sorunları çok. Kültür, sosyal, ekonomik olarak ciddi sorunlarımız var, Ekolojik yapıların yapılması, kadın meclislerinin her mahallede kurulması ve tüm halkın birlikte çalışması gerekir. Dersim için halkla beraber halk için çalışacak bir program örgütlemeliyiz" dedi.

Cemil Bagaç

‘HALKLA BİRLİKTE HAREKET EDECEK YÖNETİMLER İSTİYORUZ’

Cemil Bagaç da yıllardır delege olduğunu belirterek Dersim’de en büyük eksikliğin halkla beraber kenti yönetecek bir yönetim olduğunu ifade etti. Bagaç, DEM Parti’nin buna cevap verecek tek siyaset olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: “Biz burda ön seçim ile demokratik bir hak sunuyoruz. Ön seçim diye yazılan halk oylamasıdır. Halk olarak birlikte yönetmeye talibiz. Bu ön seçimde halkın seçeceği aday çıkacak. Yerel yönetimlerden beklentimiz çok tabii ama biz daha çok devrimci, demokratik halkla birlikte hareket eden yönetimler istiyoruz. Halkın içerisinde halkla beraber halk konseyleri kuracak yönetimlerden yanayız.“

KADIN EŞBAŞKAN BİRSEN ORHAN OLDU

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından saat 16.00’da zarf sayımına geçildi. Zarf sayımının ardından belediye eşbaşkan aday adaylarının oy sayımı başladı. Geçersiz kullanılan oylar izleyicilere açık bir şekilde gösterilerek seçim heyetine sunuldu.

Sayım sonucuna göre , Birsen Orhan yüzde 50+1 alarak Dersim Belediyesi Eşbaşkanı adayı olarak yerel seçimlerde yer alacak.

Yapılan sayım sonucu erkek eşbaşkan aday adaylarının yüzde 50+1 oy oranı yakalayamaması nedeniyle ön seçim ikinci tura kaldı. Ön seçimin ikinci turunda ilk ikiye kalan aday adaylarından Cevdet Konak ve Uğur Beycan Bayrak yarın 10.00’da yarışacak.

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan
‘DERSİM ÖN SEÇİMLERİ ÇOK GÜÇLÜ BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ’

Dersim Belediyesi Eşbaşkan adayları için yapılan ön seçiminde bulunan DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, ön seçim sürecini değerlendirdi. Bozan şöyle devam etti: "Bugün Dersim'de ön seçimimizi gerçekleştirdik. Dersim, partimiz açısından çok değerli. Bugüne kadar yapılan ön seçimlerle Dersim karşılaştırıldığında gerçekten güçlü bir katılımla ön seçim gerçekleşti. Kadın eşbaşkan adaylığında Birsen Oran arkadaşımız ilk turda seçildi. Kendisi Dersim Belediyesi Eşbaşkanımız. Ön seçim yöntemi partimizin bu denli bir hazırlıkla ve yoğun katılımla ilk defa denediği bir yöntemdi ve bugüne kadar denenmedi. Bu da partimizin kararı değil, halkın kararıydı. Çünkü mayıs seçimlerinden sonra yaptığımız değerlendirme toplantılarında, partimize bu yönlü eleştiriler vardı. Halkımızın öneri ve eleştirileri doğrultusunda biz de ön seçim kararı aldık. Ön seçim beraberinde şunu getiriyor. Biliyorsunuz iki seçimdir belediyelerimize kayyum atanıyor ve halkın iradesi gasp ediliyor. Bu şekilde doğrudan halk tarafından belediye eşbaşkan adaylarının belirlenmesi durumunda halk nasıl sahip çıkıyorsa böyle bir şey gereçekleşirse halkımızın iradesine aynı şekilde sahip çıkacağına inanıyoruz."

 

(HABER MERKEZİ)