DEM Parti'den kayıp çocuklar önergesi: Meclis'te komisyon kurulsun

DEM Parti, depremde kaybolan çocukların bulunması için kapsamlı bir araştırma ve inceleme sürecinin başlatılmasını ve Meclis'te komisyon kurulmasını istedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç ve Sezai Temelli, 6 Şubat depremlerinde kaybolan çocukların akıbetlerinin araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Önerge ile kayıp çocuk vakalarına ilişkin kapsamlı bir araştırma ve inceleme sürecinin başlatılması, kayıpların kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanının oluşturulması, söz konusu kayıp vakalarına ilişkin ihmali ve sorumluluğu bulunan kamu kurum, kuruluşların tespit edilmesi ve kayıpların bulunması için bir komisyon kurulması istendi.

Depremin ilk gününden itibaren kayıp çocuk ihbarlarının gündemde yer ettiği belirtilen önergede, “Depremin ilk günlerinde medyaya yansıyan görüntülerde yeni doğmuş bebeklerin özel jet ve uçaklarla başka illere taşındığı görülürken, bazı çocukların ise İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) ait lüks villalarda kaldığı görüntüleri ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda büyük tepkiye neden olan bu görüntüler nedeniyle, eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yazılı bir açıklamayla kayıp çocuk vakaları olmadığını kamuoyuna açıklamıştı. Ancak Afet- Çocuk Sivil Koordinasyon ekibi 11 Şubat’ta yayınladığı bilgi notundan deprem bölgesinde en az 168 çocuk için arama ilanı olduğunu aktarmış; bunun üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kayıp çocuk vakalarının olduğunu ve araştırdığını açıklamak zorunda kalmıştı” ifadeleri kullanıldı.

SADECE SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI İLE 670 KAYIP ÇOCUK TESPİT EDİLDİ

Bakanlığın kayıp çocuklara ilişkin bakanlık şimdiye kadar kapsamlı bir araştırma ve soruşturma süreci yürütmediği belirtilen önergede, “Türkiye’de çocuk hakları alanında çalışma deneyimi olan gönüllülerden oluşan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından kayıp çocuklara ilişkin sosyal medya taraması sonucunda çok sayıda kayıp çocuk ilanı ve haberine rastladıklarını ve buradan yola çıkarak kayıt tutmaya ve veri tabanı oluşturmuşlar. Afet- Çocuk Sivil Koordinasyon ekibi depremin hemen ardında yaptıkları 2 aylık çalışmanın sonucunda 670’e yakın kayıp çocuk başvurusuna ulaştıklarını kamuoyuna açıkladılar. Bu bilgiye yalnızca Türkçe sosyal medya taramaları sonucu ulaştıklarını ifade ettiler” denildi.

'38’İ ÇOCUK OLMAK ÜZERE 145 KİŞİNİN AKIBETİNİN HALA BİLİNMİYOR'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın tüm iddiaları yalanladığı belirtilen önergede Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK)'ın çalışmalarına ilişkin şu bilgilere yer verildi: “1 Şubat 2014 tarihinde Ankara Ulus meydanında depremde kaybolan yakınlarının bulunması amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. DEMAK Genel Sekreteri Sema Güleç, tarafından okunan basın açıklamasında 38’i çocuk olmak üzere 145 kişinin akıbetinin hala bilinmediğini belirtti.”

'MECLİS SORUMLULUK ALMALI'

DEM Parti, depremin ilk günden itibaren ve sonrasında kayıplı hale gelen, hakkında arama ilanları verilen, refakatsiz kalan, koruyucu ailelere verilen, cemaat ve tarikatlere verildiği iddia edilen, kaçırılma ihtimali olan, devlet koruması altında bulunan, hayatını kaybetmiş ve kimsesizler mezarlığına defnedilen tüm kayıp çocuk iddialarının araştırılması için Meclis'in sorumluluk almasını istedi

(HABER MERKEZİ)