DEM Parti’den kapsamlı ön seçim: 100 bin delege sandık başına gidiyor

DEM Parti, “Türkiye siyasi tarihinin en kapsamlı ön seçimini” gerçekleştirerek bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Hafta sonu 100 bin DEM Parti delegesi sandık başına giderek adaylarını belirleyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mayıs seçimlerinden sonra tabanından gelen eleştirileri dikkate alan DEM Parti, yerel seçimlere giderken belediye eş başkanı, belediye meclis üyesi ve il genel meclis üyesi adaylarını ön seçimle belirlemek üzere harekete geçti.

13-14 Ocak’ta Diyarbakır, Mardin ve Van’ın da aralarında bulunduğu 90 seçim bölgesinde sandık kuracak olan DEM Parti yetkililerine göre, “Türkiye siyasi tarihinin en kapsamlı ön seçimi” gerçekleştirilecek. DEM Parti'nin adaylarını belirlemek üzere 100 bine yakın delege sandık başına gidecek.

4 BİNE YAKIN ADAY YARIŞACAK

90 seçim bölgesinde belediye eş başkan aday adayı, belediye meclisi üyesi aday adayı ve il genel meclis üyesi aday adayı olmak 4 bine yakın kişi yarışacak.

PM, MYK ÜYELERİ, MİLLETVEKİLLERİ VE ÇALIŞANLAR SANDIK GÖREVLİLERİ

Cumartesi ve pazar günü gerçekleşecek ön seçimlerde 5 bine yakın kişi görev yapacak. Parti çalışanları, milletvekilleri, danışmanlar, PM ve MYK üyeleri sandık başlarında olacak. Her sandıkta bir sandık başkanı iki de sandık görevlisi bulunacak.

İTİRAZLAR İÇİN SEÇİM KOMİSYONLARI KURULDU

Her kentte seçimin sağlıklı ilerlemesini sağlayacak ve itirazları kabul edecek seçim komisyonları olacak. Seçim sürecine ilişkin tüm itirazlar il seçim komisyonuna iletilecek.

ADAYLARIN PROPAGANDA SÜRECİ BAŞLADI

Adaylar sosyal medyada, medyada ve kentin açık alanlarında kendi propagandalarını yapabilecek. Propaganda sürecinde adaylardan herhangi birinin diğerini karalaması ya da manipülasyon yapması halinde adaylığı iptal edilecek. Hiçbir aday adayı iş ya da makam vaadinde bulunamayacak, herhangi bir kişinin, ailenin ya da bir parti yöneticisinin desteğinin arkasında olduğuna dair imada bulunmayacak. Bu propaganda kurallarına uymayan adayların adaylıkları iptal edilecek.

Aday adaylarına DEM Parti'nin sosyal medya kanallarında propaganda imkanı da tanınacak. Erkek aday adayları 5, kadın aday adayları 7 dakika boyunca partinin sosyal medya hesaplarından projelerini anlatabilecek.

DELEGELER NASIL BELİRLENDİ, KİMLER OY KULLANACAK?

Sadece parti üyelerinin oy kullandığı alışıldık ön seçimlerden farklı bir yöntem işletecek olan DEM Parti, 100 bine yakın delegenin sandık başına gitmesini sağlayacak. Parti üyelerinin dışında, kentteki pek çok bileşen delege olarak oy kullanacak. Sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, partinin eski çalışanları, üyeleri, partiye emek vermiş ailelerin temsilcileri delege olacak. Delege sayısı partinin o kentte son seçimde aldığı oyun en az yüzde ikisi oranında olacak.

HEM ERKEK HEM KADIN ADAY ADAYLARINA OY VERİLECEK

Her bir delege, belediye eş başkan aday adayı, belediye meclis üyesi aday adayı ve il genel meclis üyesi aday adayı olmak üzere toplam 3 oy kullanacak. Eşit temsil ilkesinin esas alınacağı seçimlerde delegeler, tüm adaylıklarda bir kadın ve bir de erkeğe oy verecek.

İKİNCİ TURA KALABİLİR

Ön seçimde herhangi bir aday yüzde 50+1 oranında oy alamazsa ikinci tur seçim yapılacak. İkinci turda en fazla oy alan isim DEM Parti'nin belediye eş başkan adayı olacak.

‘ÖN SEÇİM, PARADİGMAMIZIN GEREĞİ’

DEM Parti’nin ön seçim yapmasının partinin paradigmasının gereği olduğunu söyleyen DEM Parti Seçim İşleri Komisyonu Eş Sözcüsü Murat Gökdağ, Türkiye’de doğrudan demokrasiye ilk defa bu denli yaklaşıldığını belirterek, “Birçok insan DEM Parti’ye 2023 seçimlerinden sonra eleştiriler yapıldığını ve bu eleştiriler sonucunda ön seçim kararı alındığını söylüyor. Evet, bu işin bir boyutu ama esas olan bizim paradigmamız. Bizim paradigmamız ön seçimi, halkın katılımını gerektiriyor ve biz aslında yapılması gerekeni yapıyoruz. Seçimlerden sonra gelen eleştiriler bizim hızlanmamızı sağladı, önümüzü açtı” dedi.

DEM Parti Seçim İşleri Komisyonu Eş Sözcüsü Murat Gökdağ


‘SİYASETİN GENELİNE ÖRNEK OLACAK BİR DENEYİM’

DEM Parti’nin düşünsel olarak diğer partilerden farklı olduğunu ve farkını göstereceği alanlardan birinin toplumla kurduğu ilişki olduğunu ifade eden Gökdağ, “Ön seçim DEM Parti için büyük bir kazanım. Ama aynı zamanda Türkiye siyasetinin geneline model olabilecek bir sürecin içerisindeyiz. Siyasetin nasıl genel merkezlerden çıkarılıp toplumla birlikte yapılabileceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘PARTİMİZİN ADAYINI DEĞİL O KENTİ YÖNETECEK ADAYI BELİRLEMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Yereldeki tüm demokratik dinamiklerin harekete geçtiği bir sistem kurduklarını anlatan Gökdağ, ön seçimde sadece parti üyelerinin değil kentlerdeki pek çok bileşenin oy kullanacak olmasının sebebini şöyle anlattı:
“Toplum homojen bir yapıya sahip değil. Kent yönetiminin içinde de toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren kararlar alınır. Dolayısıyla tüm kesimlerin içine sindireceği ve belirleyeceği eş başkanların ortaya çıkması onların da tüm süreci ve belediyeyi sahiplenmesi anlamına gelir. Biz partimizin adayını değil o kenti yönetecek adayı belirlemeye çalışıyoruz. İlk defa bir halkın kendi kendisini yönetebilme iradesini ortaya çıkarıyoruz.”

‘TOPLUMDA DEMOKRASİ AÇLIĞI VAR’

Türkiye’de bu kapsamda bir doğrudan demokrasi pratiğinin ilk kez hayata geçtiğini söyleyen Gökdağ, sadece Diyarbakır’da 19 bin kişinin sandığa gideceğini söyledi. Toplumda bir demokrasi açlığı olduğunu belirten Gökdağ, "Biz bunu yapacağımızı açıkladığımızda bize kimse inanmadı. Yapamayacağımızı, toplumun buna hazır olmadığını söyleyenler oldu. Ama biz yol aldıkça delege başvuruları arttı. Şu anda tüm kentlerde büyük bir ön seçim hareketliliği var" diye konuştu.  



‘MAYIS SEÇİMLERİNDEN SONRA OLUŞAN OLUMSUZ HAVA DAĞILDI’

2023 seçimlerinden sonra DEM Parti seçmeninde olumsuz bir hava oluştuğunu söyleyen Gökdağ, bugün bambaşka bir atmosfer olduğunu belirterek “Şu anda kentlerde çok büyük bir heyecan var. İl binalarımız dolup taşıyor. Diyarbakır’da 15 belediye eş başkan aday adayı var, Batman’da 30 belediye eş başkan aday adayı var. Yoldaşça bir yarış var tüm kentlerde. Demokrasi kültürünün de oturduğu bir süreç yaşanıyor” dedi.

‘ADAY ADAYLARI GENEL MERKEZDE DEĞİL ADAY OLDUĞU KENTTE ÇALIŞMA YAPIYOR’

Genel Merkez'in sadece koordinasyonu sağladığını ve tüm adaylara eşit mesafede olduğunu belirten Gökdağ, “Biz ‘merkez’ algısını kırdık. Normal şartlarda seçim öncesi dönemlerde genel merkez binaları aday adaylarıyla dolup taşar. Ama bizim genel merkezimizde bir tane bile aday adayı yok. Aday adayları şu anda ev ev dolaşıyor, halka gidiyor, sivil toplumla görüşüyor, onları ikna etmeye çalışıyor. Ona oy verecek insanlarla temas kuruyor ve vaatlerini anlatıyor" ifadelerini kullandı.

‘BİZ HER HÂLÜKÂRDA KAZANMIŞ OLACAĞIZ’

"Demokrasiyi oturtmak ve yaşatmak gerçekten çok zor ama biz bunu yapacağız. 31 Mart’ta kazandığımız belediye sayısı az olur, çok olur önemli değil. Ön seçimleri tamamlayınca, adayları toplumla birlikte belirleyince biz her hâlükârda kazanmış olacağız” diyen Gökdağ, bundan sonraki tüm seçimlerde ön seçim yapacaklarını söyledi.