DEM Parti Hüda Kaya’nın tutukluluğunu Meclis’e taşıdı

DEM Parti Milletvekili Meral Danış Beştaş, Hüda Kaya’nın tutukluluk durumu hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi sundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Erzurom Milletvekili Meral Danış Beştaş, 26 ve 27’nci dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya’nın tutukluluk durumu hakkında Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

‘TUTUKLULUK HALİ HAKSIZ VE MESNETSİZ’

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre önergede, Kaya’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na defalarca kez ifade vermek için hazır olduğunu belirtmesine, İstanbul Başsavcılığı’na farklı dosyalarla ilgili ifade veriyor olmasına ve bilet tarihini haftalar önceden bildirip neden hala ifade alınmadığına dair savcılığa başvuruda bulunmuş olmasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın "kaçma şüphesi" gerekçe gösterilerek 1 Kasım 2023'te tutuklandığı hatırlatıldı. Önergede, “Yaklaşık 4 buçuk aydan fazla bir süredir cezaevinde bulunan Hüda Kaya’nın tutukluluk halinin haksız ve mesnetsiz olduğu açıktır” denildi.

Önergede şu sorular soruldu: “İkametgahı bilinen, ikametgahında olan ve telefonları açık olan bir kimse hakkında kaçaklık kararı hangi nedenle ve nasıl verilebilmiştir? Öncesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidip ifade veren bir kimse hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hangi gerekçeye dayanarak kaçaklık kararı vermiştir? Hakkında kaçaklık kararı verilen Hüda Kaya’nın aradan geçen müddet zarfında dosyasındaki gizlililik kararı kaldırılmış mıdır? Hiçbir kaçma şüphesi olmadığı halde tutuklandığı halde, hala dosyası hakkında bilgi sahibi olmaması hak ihlali teşkil etmiyor mu? Haksız ve mesnetsiz tutuklamaların önlenmesi adına bir yasal düzenleme yapılması gündeminizde midir?”
 

(HABER MERKEZİ)