DEDAŞ, çiftçilere yatan deprem destek parasına bloke koydu: 'Kan emici'

DEDAŞ depremzede çiftçilerin hesabına yatan mazot ve gübre parasından enerji borcunu tahsil etti. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Urfa Şube Başkanı Abdullah Melik "Kan emici" diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa Barosu, Dicle Elektrik Şirketi'nin (DEDAŞ) Maraş merkezli meydana depremlerden etkilenen illerdeki çiftçilerin hesaplarına yatan mazor ve gübre desteğine çiftçilerin elektrik borçları nedeniyle bloke koyduğunu duyurdu.

'425 BİN ÇİFTÇİNİN HESABINA BLOKE KONDU'

Baro tarafından yapılan açıklamada, "Bölgenin tek enerji sağlayıcısı konumunda olan DEDAŞ zaten uzun süredir ekonomik sıkıntılar yaşayan bölge halkımız için adeta kanayan bir yara haline dönüşmüşken hali hazırda deprem felaketinden etkilenmiş ve nakdi olarak büyük sıkıntılar yaşayan bölgedeki çiftçilerimiz için maalesef ki sorun teşkil etmeye devam etmektedir. Deprem bölgesinde bulunan toplam 425 bin 275 depremzede çiftçimizin hesaplarına bugün itibariyle nakdi olarak yatırılmış olan mazot ve gübre desteğine DEDAŞ tarafından kimi çiftçilerimizin elektrik borçlarından dolayı bloke konduğunu üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada blokelerin kaldırılmasını ve depremzede çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesini istendi ve baronun sürecin takipçisi olacağı belirtildi.

'KAN EMİCİ DEDAŞ'

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Urfa Şube Başkanı Abdullah Melik ise depremin yarattığı büyük yıkıma işaret ederek, "Deprem bölgesinde 13,5 milyon insan yaşıyordu. Türkiye bitkisel üretiminin yüzde 20’si ve hayvansal üretiminin de yüzde 15’i. İnsanların yaralarını sarmak için, tarımsal ve diğer ihtiyaçlarını gidermek için, STK‘ların da baskısıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı mazot ve gübre desteklemesini 1 ay erkene alarak nakdi ödeme yaptı. Kan emici DEDAŞ, sürekli çiftçinin üstünde kambur olan DEDAŞ daha önce Bakanlar Kurulu'ndan almış olduğu kararla hukuksuz, kanunsuz ve ülkenin deprem enkazından hala çıkamamış iken acılı bir günde hiçbir insanın ve hiçbir kuruluşun yapamayacağını borcu olan depremzede çiftçilerinin desteklenmesine el koyarak yaptı" diye tepki gösterdi.

Melik, hükümetin daha önce DEDAŞ'a verdiği bu yetki ile böylesi bir affet durumunda bile DEDAŞ'ın tahsildarlığını yaptığını kaydetti.

Abdullah Melik

'DEPREMDE EVLERİNİ TERKETMİŞ İNSANLARA FATURA YOLLUYORLAR '

ZMO Şube Başkanı Melik sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçilerin elektrik dağıtım şirketlerine olan borcu kamu alacaklarının tahsili usulüne tabi değildir, bu konu hakkında Danıştay mahkemesinin kararları vardır. Dolayısıyla çiftçinin bloke edilen desteklemesi hukuki ve ahlaki değildir. Bu da yetmiyormuş gibi insanlar depremden dolayı evlerini 20 gündür terk etmiş durumda ama DEDAŞ evlere elektrik faturası gönderiyor, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi evlere su faturası gönderiyor. Bunlarda vicdan da kalmamış.”

'BLOKE KOYARAK ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR'

CHP İl Başkan Yardımcısı ve Enerji Komisyonu Sorumlu Mehmet Nuri Yetgin ise DEDAŞ’ın destekleme ödemelerine bloke koyduğu çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi: “Yaşanan deprem sonrası vatandaşlar yaralarını sarmaya çalışırken, vatandaşları fatura derdine düşürmek; sosyal devlet anlayışına ters olduğu gibi vicdanen de kabul edilemezdir. Enerji firması DEDAŞ, faturaları ertelemek yerine, deprem sürecinde yanmayan lambalara iki kat fatura kesmiştir. Ayrıca çiftçinin desteklemelerine bloke koymuştur. Bu yanlıştan derhal dönülmeli, halk mağdur edilmemelidir."

DEDAŞ: EVLERİNİN YIKILDIĞINI KANITLAYANLARA PARA İADE EDİLECEK 

Konuya ilişkin DEDAŞ’tan yapılan açıklamada “Kurumumuza olan borçlarını ödemeyen çiftçilerimize, depremde ağır hasar gördüklerini, yıkık binaları olduğunu veya zarara uğradıklarını belgelendirmeleri durumunda yapılan kesintinin iadesi gerçekleşecektir" denildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz günde tarımsal destekleme ödemelerinin başladığını duyurmuştu. Çiftçilerin faydalandığı destek ödemeleri, depremden zarar gören illerdeki çiftçinin hesabına nakdi olarak yattı.