Dargeçit JİTEM Davası'nda 6. heyet değişikliği: '12 yaşındaki çocuğun katilleri dışarıda geziyor'

Karar çıkması beklenen Dargeçit JİTEM Davası'nda 6'ncı kez heyet değişikliği yapıldı. Aileler, "korunduklarını" dile getirdikleri sanıkların hala dışarıda gezmesine isyan etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında 3’ü çocuk 7 sivil ile birlikte Uzman Çavuş Bilal Batır'ın kaybedilmesine ilişkin 18 sanık hakkında açılan davanın 22’nci duruşması Adıyaman 1’icni Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davada dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutanı Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin’in de aralarında bulunduğu 18 sanık “taammüden öldürmek”le suçlanıyor. 

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Davanın 29 Mart’ta görülen son duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, “Öldürme eylemine iştirak ederek üzerlerine atılı suçu işlediğini gösterir her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği” gerekçesiyle sanıklar hakkında beraat talebinde bulundu. 
 
Savcılık mütalaasına karşı tarafların son savunmalarını yapmak ertelenen ve karar çıkması beklenen bugünkü duruşmada mahkeme heyeti bir kez daha değişti. 7 yıldır devam eden yargılama boyunca bugüne dek 6 kez heyet değişikliği oldu. Mahkemeye atanan yeni heyet başkanının da hazır bulunmadığı duruşmaya geçici heyet baktı. Sanıkların ve müdafilerinin heyet değişikliği nedeniyle mazeret bildirerek katılmadığı duruşma salonunda kaybedilen isimlerin aileleri ile avukatları Erdal Kuzu hazır bulundu. 

DÖNEMİN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DİNLENDİ

Duruşmada dönemim Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Dargeçit Şube Müdürü Abdulah Çolak tanık olarak dinlendi. Samsun'dan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katılan Çolak, “O dönem Şube müdürüydüm. 1995 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutladığımız zaman iki öğretmenin olmadığını fark ettik. Kutlamada sonra bize haber geldi, kayboldukları söylendi. Daha sonra karakolda telsizlerden alıkonulduklarını öğrendik” şeklinde beyanlarda bulundu.

Av. Erdal Kuzu, Çolak’a “Öğretmenlerin kaybolmasından sonra gözaltı oldu mu? Kaç kişi gözaltına alındı? İki öğretmen öldürüldükten sonra lisenizde kayıp öğrenciler ile ilgili bir başvuru oldu mu? Mehmet Tire’yi tanıyor musunuz? O dönem Dargeçit ilçesinde miydi? Hiç evinizde kaldı mı?” sorularını yöneltti.

TAIK: MEHMET TİRE DARGEÇİT’TEYDİ

Çolak, Kuzu’nın yönelttiği sorulara şu cevapları verdi: “Gözaltılar oldu ama kimin gözaltına alındığını bilmiyorum. Kaç kişinin alındığını bilmiyorum. İçinde öğrencilerim olduğuna dair bana bir bilgi verilmedi. Tutuklamalar olduğunu duydum ama öğrenci mi değil mi bilmiyorum. Tutuklamaları halktan duydum. Velilerden bize bir kayıp olduğu ile ilgili bir başvuru olmadı. Kayıp öğrencileri ismen bilmesem de direk tanımıyorum. Mehmet Tire’yi tanıyorum, okulların açılmasında, öğretime başlamasında bize yardımcı oluyordu. O dönem Dargeçit ilçesindeydi. Beraber alıkonulan öğretmenlerin cenazesine katıldık. Evimize arada geliyordu.” 

‘ADALET İSTİYORUZ’

Ardından söz alan katledilen 14 yaşındaki Seyhan Doğan’ın kardeşi Hazni Doğan, sanıkların duruşmalara katılmamasına ve heyet değişikliklerine isyan etti. Doğan, “30 yıldır yargı süreci devam ediyor. Mahkeme güvenlik gerekçesiyle başka şehirlere alınıyor. Mahkemelere gelen sadece bizleriz. Katliam yapanlar dışarıda, güvenlik sorunları mı var gelmiyorlar? Biz gece saat 4’lerde yola çıkarak geliyoruz. Her geldiğimizde başka bir heyet var. Her seferinde heyet değişiyor. Adalet istiyoruz” ifadelerini kulandı.

‘KATİLLER GEÇERKEN, ANNE VE BABASI KEMİKLERİNİ ARADI’ 

Katledilen 12 yaşındaki Davut Altınkaynak'ın babası Abdulaziz Altunkaynak da, çocuğunun fotoğrafını mahkeme heyetine göstererek, “Bu çocuk 12 yaşındaydı. Kemikleri 120 metre derinliğinde bir kuyudan çıkarıldı. Katiller ellerini sallayarak geziyor. 12 yaşındaki çocuğun katilleri dışarıda gezerken anne ve babası her yerde kemiklerini aradı. Bu çocuk kime ne zarar verebilirdi? Bu mahkemenin son olmasını istiyoruz. Yürekli bir mahkeme kararı bekliyoruz. 20 defadır buraya geliyoruz artık biz de yorulduk” dedi.

Kaybedilen 21 yaşındaki Abdurrahman Coşkun'un ağabeyi Mehmet Coşkun ile 16 yaşındaki Nedim Akyön'ün ağabeyi Ahmet Akyön de şikayetçi olduklarını tekrarlayarak, sanıkların tutuklanmasını talep etti.

AVUKAT KUZU: CENAZELERİ KENDİ İMKANLARIMIZ İLE BULDUK

Ailelerin avukatı Erdal Kuzu, mahkemede bir kez daha heyet değişikliği ile karşılaşmalarını protesto etti.

Kuzu, “Diğer mahkeme ‘toplanacak delil kalmadı’ dedi. Karar çıkacağını belirtti ama 6’ncı defa heyet değişti. Ailenin mücadelesi kötü muameleye dönüştü. 7 yıl boyunca aileler Adıyaman'a geliyor. Karar talep ediyoruz, heyet değişti ve daha da uzayacak. Bu doğru değil. Devlet adına suç işleyenlerin gerçeğinin ortaya çıkmasının zor olduğunun farkındayız. Bu ülkede herkesin hakkını korumak ile mükellefsiniz. Kendinizi ailelerin yerine koyun. 1995 yılında sonra bu mücadele başladı. Cenazeleri teker teker kendi imkanlarımız ile bulduk. Bulunduğu yerler devletin güvenlik gerekçesiyle boşalttığı köyler. Mağdurlar arasında bu ülkede bir ayrım var” diye konuştu.

‘OLUMLU YA DA OLUMSUZ BİR KARAR VERİN’

Yaşananların “cezasızlık politikası” sonucu olduğunu ifade eden Kuzu, şöyle devam etti: “Bu yüz yıldır uygulanıyor. Bütün imkanlar kullanılarak cezasızlık politikası uygulanıyor. Amaç gerçeği saklamak. Dünyanın hiç bir yerinde 12 yaşındaki bir çocuğu katledenler cezasız bırakılamaz. Her devlet adına suç işleyenin yanına kalmaması gerekir. Adalet sağlanması gerekirken zaman aşımı olacak mı? Sanıklar korunuyor mu? Derin devlet hala faaliyette mi? diye soruyoruz. Bu soruları sormamamız lazım. Bunları görmek lazım. Bir karar verin. Olumlu ya da olumsuz ama bir karar verin. Yargılama yapmayı istemedi bu mahkeme, şimdi de hüküm vermek istemiyor.” 

'12 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUĞU 120 METRELİK KUYUDA BULDU AİLESİ'

7 yıldır Adıyaman’da görülen duruşmalarda sanıkların yüzünü görmediklerini söyleyen Kuzu, “Korunduklarını biliyoruz. Giydiğiniz cüppeyi halk adına giydiniz. Bu korumanın bir tarafı olmamalısınız. Devletin kaybettiği insanları devletin engellemesine rağmen kuyularda bulduk. Gerçeği bu mahkemeye taşıdık. 12 yaşındaki bir çocuğu 120 metre derinliğindeki bir kuyuda buldu ailesi.  Bunu hayal edebiliyor musunuz? Bir gün gelecek gerçek ortaya çıkacak. Dönemin Dargeçit savcısı ‘FETÖ’den alınıyor, denetim ile serbest bırakılıyor ama devletin denetiminde olan bir kişi 3 yıldır mahkemeye getirilmiyor. Bu adamın nerede olduğunu bilmiyoruz ama onu dinlemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mahkemeden dönemin Dargeçit Savcısı Adem Kul'un Türkiye'de olup, olmadığının tespit edilmesini talep eden Kuzu, “Kul’un nerede olduğunu öğrenmek istiyoruz. İlgili istihbarat birimlerine yerinin tespiti için talepte bulunuyoruz. Abdullah Çolak'ın beyanları yeni delildir. Bu delillerin değerlendirilmesini istiyoruz. 7 insan öldü katilleri ellerini kolunu sallayarak geziyorlar. Protestoya katılanlar bile yıllarca cezaevinde tutuluyor. Bir uzman çavuş öldürülenlerin yerini söylediği için öldürüldü. 12, 15, 17, 60 yaşındaki insanlar, hepsi masum. İlçe jandarma komutanı dışarıda geziyor. Bu insanlar yurt dışı yasaklarını kaldırmak için dilekçe veriyor. İki insan bir birine tokat attığı zaman tutuklama tedbiri veriyor. Geciken adalet adalet değildir” ifadelerini kullandı.

11 EKİM 2021'E ERTELENDİ 

Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından kararını açıkladı. Tanık Adem Kul’un yurt içi ve yurt dışı adresinin tespiti için kolluğa yeniden müzakere yazılmasına, katılanlar vekilin tanık beyanı sonrasında yeni delilin ortaya çıkması nedeniyle yeniden mütalaaya dosyanın tevdi edilmesi talebinin bir sonraki celsede değerlendirilmesine karar kılan mahkeme, bir sonraki duruşmayı 11 Ekim 2021 tarihine erteledi.

DAVA HAKKINDA 

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ile 8 Mart 1996 tarihleri arasında Davut Altınkaynak (12), Seyhan Doğan (14), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Olcay (20), Abdurrahman Coşkun (21), Hikmet Kaya (24) ve Süleyman Seyhan (57) ile uzman çavuş Bilal Batır kaybedilmişti. Söz konusu kaybedilmelerle ilgili, dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutanı Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin ile Faruk Çatak, Mahmut Ayaz, Naif Çelik, Ramazan Savcı, Kemal Kaya, Mehmet Acar, Faik Acar, Hüseyin Altunışık, Mehmet Emin Çelik, Sadık Çelik, Fethullah Çelik, Osman Demir, Bahattin Ergel hakkında, “taammüden öldürme” suçundan soruşturma başlatılmıştı. 

30 Ekim 2014 tarihinde söz konusu soruşturmanın davaya dönüşmesi sonucu Midyat'ta yargılama başlamıştı. "Güvenlik" gerekçesiyle daha sonra Adıyaman'a nakledilen davanın 13 Mart 2017 tarihinde görülen 7’nci duruşmasında, dava dosyası bu kez Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmişti. Ankara'daki mahkemenin davayı kabul etmemesi üzerine Yargıtay dava duruşmalarının tekrardan Adıyaman'da görülmesine karar kılmıştı.  

İSTİHBARAT MÜDÜRÜ JİTEM’İ İTİRAF ETTİ

Dargeçit JİTEM Davası’nda bugüne kadar yaşanan gelişmelere ve itiraflara rağmen sanıkların tutuksuz yargılanmasına devam edilirken, dosyada yaşanan çarpıcı gelişmelerin başında dönemin Mardin İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Muhammet Demirel’in şüpheli sıfatı ile verdiği ifade gelmişti. Demirel 6 Haziran 2013’te JİTEM’in varlığını itiraf ettiği ifadesinde, “O dönem Mardin İl Jandarma Komutanlığı içerisinde ayrı bir binada JİT dedikleri jandarma istihbarat timinin olduğunu, bunların hiyerarşik olarak Mardin İl Jandarma Komutanlığı’na değil, Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı’na bağlı olduklarını, bu timin toplam 5-6 rütbeli personelden oluştuğunu, ayrıca bunların kullandığı sivil elemanların da olduğunu, bu rütbelilerin kendilerine bağlı çalışmadığını ve genelde kod isim kullandıkları için isimlerini ve faaliyetlerini bilmediğini” dile getirmişti. 

CİNAYETİN RESMİ KOORDİNATLARI ORTAYA ÇIKTI

Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl dosyaya eklenen 2 Kasım 1995 tarihli tutanakla davanın seyri de değişti. Söz konusu tutanakta silah deposu olduğu bildirilen Ulaş Köyü doğusundaki (50-51) koordinatlarından bahsedilirken, Mardin İl Jandarma Komutanlığı söz konusu koordinatların 2 Kasım 1995’teki tutanakta geçen "50-51 koordinatları" ile Nedim Akyön ve Davut Altınkaynak’a ait kemiklerin bulunduğu 2015 tarihli tutanaktaki Ulaş (Dîlan) köyündeki Pekurt Mağaralarının koordinatlarının aynı olduğunu bildirdi. (MA)

Etiketler dargeçit jitem