Danışmanı Orbán'ı Goebbels'e benzeterek istifa etti

'Macarlar karışık ırk olmak istemiyor' diyen Macaristan Başbakanı Orbán'ın danışmanlarından Hegedűs, 'Goebbels'e yaraşır katıksız bir Nazi söyleminde' bulunduğunu belirterek istifa etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın uzun süredir danışmanlığını yapan Zsuzsa Hegedűs, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Hegedűs istifasında Orbán'ın "Macarlar karışık ırk olmak istemiyor" sözüne tepki gösterdi.

Hegedűs Macar basınına gönderdiği ve Orbán'a seslendiği istifa mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Özgürlük karşıtı dönüşünden sonra yönetmesi benim için giderek zor hale gelen bu ilişkiye son verdiren bu utanç verici açıklama için içtenlikle üzgünüm. Ancak temel değerlerimle ters düşen böyle bir konuşmadan sonra başka seçeneğim yoktu. Özgürlüğümü hiçbir şekilde kısıtlamamış olsanız da bu söyledikleriniz yüzünden sizle ilişkimi kesmek zorundayım.”

Hegedűs, mektupta, Orbán'a "homofobik" yasanın kabul edilebilir olduğunu düşündüğü sınırları çoktan aştığını kişisel olarak söylediğini ve buna rağmen görevde kalmaya devam ettiğini belirtti. 

Hegedűs, "Sen bu cümleleri okurken, göçmen ve Avrupacılık karşıtlığının Goebbels'e yaraşır katıksız bir Nazi söylemine dönüştüğünü nasıl fark etmediğini anlamıyorum. Seninle olan yaklaşık 20 yıllık dostluğumdan sonra bile artık buna göz yumamayacağım" dedi.

NE OLMUŞTU?

Orbán, 2050 civarında Avrupa'nın büyük şehirlerinde Avrupa kökenli olmayan kişilerin çoğunlukta olacağını savunarak, Macarların karışık ırk olmak istemediğini ve gelecek nesillerin, sürekli Avrupa'ya doğru ilerleyen İslam medeniyetinin genişlemesini sadece güneyde değil batı sınırında da durdurulması konusunda hazırlanması gerektiğini öne sürmüştü.

Orbán, “Batıda, Avrupa halklarının ve Avrupa dışı halkların temsilcilerinin yaşadığı ülkeler var. Bu ülkeler artık bir ulus bile değil. Bu ülkelerin büyük şehirlerinde yaşayanların yüzde 50’si artık Avrupalı değil” diye konuşmuştu. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu ırksal karışımın olmadığını ileri süren Orbán, “Avrupalı halklarla karışıyoruz, ama Avrupa dışı halklarla karışmak niyetinde değiliz, buna asla izin de vermeyeceğiz” demişti.

Orbán'ın bu sözlerine muhalefet tepki göstermişti. (DIŞ HABERLER)