Danimarka’da Kuran yakma eylemlerini yasaklayan tasarı mecliste

Kuran yakma eylemlerine artan tepkilerin ardından Danimarka hükümeti, dini değerlere uygunsuz davranışları yasaklayan yasa tasarısını meclise sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Danimarka hükümeti, meclise, kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara saldırıları yasaklayan bir kanun tasarısı hazırlandı. 

Danimarka Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, açıklamasında Kuran yakılması provokasyonlarının nefret yaymaktan başka bir amacı olmadığını söyleyerek bu tip hareketlerin Danimarka'ya, Danimarka'nın çıkarlarına, yurt dışında ve yurt içinde Danimarkalıların güvenliğine zarar verme riski taşıdığını belirtti.

Peter Hummelgaard “Bugün erken saatlerde, bir inanç topluluğu için önemli dini öneme sahip nesnelere uygunsuz muameleyi yasaklayan yasa tasarımızı sundum. Tasarı, örneğin Kuran, İncil ya da Tevrat'ın alenen yakılmasının cezalandırılmasını öngörmektedir. Tasarı sadece kamuya açık bir yerde ya da daha geniş bir çevreye yayılma niyetiyle yapılan eylemleri hedef alacaktır” ifadelerini kullandı.

Hummelgaard, Danimarka ceza kanununda dış politika ve güvenlik sebebiyle başka ülkelerin bayraklarını lekelemenin suç sayıldığı bir hükmün zaten var olduğunu belirterek bu yeni yasa tasarısının da aynı hükümle kabul edilmesini önereceklerini vurguladı. Adalet Bakanı, ifade özgürlüğünün dini simgelerin yakılmasını içermeyen pek çok başka yolu olduğunun altını çizdi.  

6'NCI DEFA BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

Öte yandan Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, bugün Dışişleri Bakanlığı'na Kuran yakılmasına devam edilmesi sebebiyle 6'ncı defa çağrıldı. Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği ile bazı Müslüman ülkelerin büyükelçilikleri önünde Kuran yakılması eylemlerine devam edilmesi sonrası; Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı 18, 21, 22, 23 ve 24 Ağustos'ta bakanlığa çağrılmıştı. (HABER MERKEZİ)