Danimarka kamu yayıncısından çalışanlarına: TikTok kullanmayın

Danimarka kamu yayıncısı DR yöneticisi Ammitzbøll şirket çalışanlarına, “Tüm çalışanlarımıza iş telefonlarında TikTok'u kullanmamaları ve yüklememelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka kamu yayıncısı Danmarks Radio (DR), 'güvenlik endişelerini' gerekçe göstererek çalışanlarından sosyal medya uygulaması TikTok'u iş telefonlarında kullanmamalarını talep etti. DR'nin açıklamasına göre, söz konusu karar Danimarka Siber Güvenlik merkezinin uyarıları neticesinde alındı.

Çalışanlarından böyle bir talepte bulunan ilk haber kuruluşu olan DR'de çalışan gazeteciler, herhangi bir araştırma nedeniyle uygulamaya ihtiyaç duymaları durumunda 'TikTok telefonları' adı verilen özel cihazları isteyebilecek.

'GAZETECİLİK FAALİYETLERİ İÇİN BAŞKA TELEFONLAR SATIN ALINDI'

Çatı şirketi ByteDance Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Singapur merkezli bir sosyal medya uygulaması olan TikTok'un çalışanlarınca kullanılması konusunda açıklama yapan DR yöneticisi Niels Ammitzbøll, şirket çalışanlarına, “Tüm çalışanlarımıza iş telefonlarında TikTok'u kullanmamaları ve yüklememelerini tavsiye ediyoruz” uyarısında bulundu. 

Ammitzbøll, gazetecilik faaliyetlerinde uygulamaya ihtiyaç duyulması halinde TikTok kullanımının yapılabileceği başka telefonların satın alındığını söyledi.

ARALIK'TAN BU YANA PEK ÇOK KURUM TİKTOK'A KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan, Aralık 2022'den bu yana bir dizi kurum ve kuruluş sosyal medya uygulaması TikTok’a karşı harekete geçtiğini duyurdu. 28 Aralık'ta TikTok, ABD Temsilciler Meclisi tarafından verilen telefonlarda yasaklanırken, bundan bir gün sonra uygulama ABD'deki tüm federal hükümet cihazlarında yasaklandı.

23 Şubat'ta Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi personeline, uygulamanın iş telefonlarından ve kurumsal cihazlarından silinmesi talimatını verdi. TikTok, 28 Şubat'ta Kanada'da devlet tarafından verilen tüm cihazlarda yasaklanırken, aynı gün Avrupa Parlamentosu personelinin telefonlarında da yasaklandı ve Danimarka parlamentosu siyasetçileri ve çalışanları uygulamayı silmeye çağırdı. 1 Mart'ta Beyaz Saray da personelin federal cihazlarda TikTok kullanmaması için devlet kurumlarına 30 gün süre verdi.

TikTok Avrupa Ofisi, bu bağlamda, 8 Mart'ta yeni veri güvenliği planlarını duyurdu. Bu planla uygulamaya duyulacak güvenin artırılması hedefleniyor. 'Project Clover' adı verilen bu veri güvenliği rejimiyle, Avrupalı kullanıcıların verileri İrlanda’daki bir merkezde depolanacak. Başka bir güvenlik şirketi de veri akışını takip edecek. Ayrıca, bu sistem toplanan verilerdeki bireysel kullanıcı bilgilerini tanımlamayı daha da güçleştirecek. Şirket, ABD’de de 'Project Texas' adındaki benzer proje üzerine de çalışıyor. (BBC Türkçe)