Damar yolu bulunamadı, idamı ertelendi

ABD'de 'ölümcül enjeksiyon' ile idam edilmeye çalışılan 73 yaşındaki 'cinayet' mahkumu Creech, damar yolunun sekiz denemeye rağmen bulunamaması sonucu idam edilmedi.

Fotoğraf: AA/ Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de 'cinayet' suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan 73 yaşındaki mahkum Thomas Eugene Creech, zehirli iğne yöntemiyle infaz edilmeye çalışıldı. Damar yolunu bulma çabaları sekiz kez başarısız olunca idam cezasının infazı ertelendi.

Üç farklı eyalette beş cinayetle suçlanan ve son olarak müebbet hapis cezasını çekerken 22 yaşındaki David Dale Jensen isimli bir tutukluyu darp ederek öldürdüğü gerekçesiyle 1981 yılında idama mahkum edilen Creech, yaklaşık 50 yıldır tutuklu bulunuyor ve ABD'de en uzun süredir idam cezasının infazını bekleyen kişiler arasında yer alıyor. 

İNFAZ ÇABALARI, 1 SAAT SONRA DURDURULDU

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, idam teşebbüsü, 28 Şubat Çarşamba günü yaşandı. Creech, yerel saatle 10.00 sıralarında Idaho Maksimum Güvenlik Kurumu'ndaki infaz odasına getirildi. Üç kişilik tıbbi ekip, Creech'e ölümcül enjeksiyonu yapmak için damar yolu bulmaya çalışsa da bu teşebbüs sekiz kez başarısız oldu. Bazı durumlarda hiçbir damara erişim sağlanamadı, bazılarında ise 'damar kalitesi' konusunda endişeler olduğu için ölümcül enjeksiyon bu damarlardan yapılamadı. 

Bu süreçte mahkumun kollarından, bacaklarından, el ve ayaklarından infaz girişiminde bulunuldu. Bir noktada, tıbbi ekip daha fazla malzeme almak üzere ayrıldı. Gardiyan, saat 10.58'de idam cezasının infazını durdurduğunu açıkladı. Ceza İnfaz Kurumu, Creech için verilen ölüm emrinin süresinin dolacağını ve bir sonraki adımları değerlendirdiklerini söyledi. İdam için başka tıbbi yöntemler kullanılabilse de eyaletin anayasadaki acımasız ve olağandışı ceza yasağını gözeteceği ifade edildi. Creech'in avukatları da idam cezasının yürütmesinin durdurulması için mahkemeye yeni bir başvuruda bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler idam abd damar yolu iptal