DalKurd Başkanı Kılıçaslan: Kürtlerin Athletic Bilbao'su olmak istiyoruz

DalKurd Futbol Takımı Başkanı Welat Kılıçaslan, takımın hedefleri için, "Kürtlerin sesini duyurarak, Kürt halkını tanıtarak Kürtlerin Athletic Bilbao'su olmak istiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Salih Sertkal 

VAN - İsveç’in Dalarna bölgesinde yaşayan Kürtlerin 2004’te bir araya gelerek kurduğu DalKurd Futbol Takımı, Kürtleri Avrupa’da futbol alanında temsil etmeyi sürdürüyor. Kulüp Başkanı Welat Kılıçaslan, DalKurd için İspanya’nın Bask bölgesinde kurulan Atletic Bilbao benzetmesi yapıyor. Van Barosu’nun düzenlediği bir söyleşiye katılmak için kente gelen Kılıçaslan ile kulüp üzerine konuştuk.

'İLK ETAPTA BİR SOSYAL PROJE OLARAK ORTAYA ÇIKTI'

DalKurd ne zaman ve nasıl hangi amaçlarla kuruldu?

DalKurd futbol takımı 2004 yılında İsveç’in Dalarna bölgesinde yaşayan Kürtlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir futbol takımı. İlk etapta Dalarna’da yaşayan Kürt gençlerini madde bağımlılıklarından korumak adına sosyal bir proje olarak ortaya çıkan DalKurd’un, yine Dalarna bölgesinde bulunan ve yüzyıla yakın bir geçmişi olan Brage Futbol takımının da desteğiyle bir futbol takımı oluşturarak futbol hayatına ilk adımını attı. 

DalKurd şimdiye kadar ne gibi başarılara imza attı?

DalKurd kısa sürede büyük başarılara imza attı. 2004 yılında kurulan takım ilk etapta 2007-2009 yıllarında İsveç Kupası müsabakalarına katılmaya hak kazandı. Her geçen yıl yükselişe devam eden DalKurd İsveç’in en yüksek ligi olan 1. Lig Allsvenskan'a kadar yükselerek burada bir yıl kalmayı başardı. Takım bir yıl birinci ligde kaldıktan sonra ikinci lige düştü ve şu an için İsveç’in ikinci ligi olan Superettan'da mücadele etmeye devam ediyor. Bu başarı, Kürt gençlerinin kimliklerini, seslerini tüm dünyaya duyurmak istemesinin azmi neticesinde meydana geldi.

Welat Kılıçaslan

DalKurd ne anlama geliyor? Logosunda neler var neyi temsil ediyor?

Takım, ilk kurulduğunda futbolcuları ve yöneticileri Dalarna bölgesinde yaşayan Kürtlerden oluşuyordu. Bu nedenle DalKurd, Dalarna ve Kürt kelimelerinin birleşmesiyle oluşuyor. Takımın logosunda ise Kürtlerin ulusal renkleri olan sarı, kırmızı, yeşil renkleri yoğunluklu kullanılarak; 1946’da İran Mahabad’ta kurulan Kürdistan Cumhuriyeti’nin bayrağı kullanıldı. Öte yandan güneş ve her iki tarafın da takımın kurulduğu Dalarna bölgesinin simgesi olarak kabul edilen iki at simgesi de kullanıldı.

'KÜRTLERİN ATHLETİC BİLBAO'SU OLMAK İSTİYORUZ'

DalKurd’un futbol haricinde amaçları nelerdir, kimin ya da kimlerin sesini duyurmak istiyor?

1900’lü yılardan bugüne futbol ulusların veya ötekileştirilenlerin sesini duyurmanın yegane aracı haline geldi. İspanya’da faşist lider Franko’nun zulmü altında olan ve bağımsızlık isteyen Bask Bölgesi’ndeki Basklıların milli takımı Athletic Bilbao bugün tüm Bask halkının sesini ve taleplerini tüm dünyaya duyurmayı başarabilmiş bir futbol takımdır. DalKurd takımı da futbolda başarılara imza atmayı hedeflemekle beraber uluslararası arenada Kürtlerin sesini duyurarak, Kürt halkını tanıtarak Kürtlerin Athletic Bilbao'su olmak istiyor.

Günümüz futbolunda ekonomi büyük bir etken. DalKurd olarak ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?

Futbol takımı kurmak ve yükseldiği üst liglerde kalabilmek oldukça zor. Başarılı bir futbol takımı iyi futbolcularla çalışmaktan geçiyor ve bu da maddi bir güce dayanıyor. DalKurd olarak şu an için büyük maddi sıkıntılarla boğuşuyoruz. DalKurd kurulduğu günden bugüne gönül verenlerinin sayesinde ayakta duruyor. Ama şu an için ciddi maddi sorunlarımız var.

Takımın futbolcuları kimlerden oluşuyor, hepsi Kürt mü?

Bizim ilk etapta futbolcularımızın hepsi Kürttü ama artık Filistinli, Ganalı, Kanadalı, Arjantinli futbolcularımız da var. Başarı yakalayabilmenin yolu artık kendini iyi yetiştirmiş profesyonel futbolcularla çalışmaktan geçiyor. Bunun bedeli de yüksek transfer ücretleri oluyor.

Başarılara imza attığınızda taraftarlarınızın size desteği ve yaklaşımı nasıl?

2017 yılında birinci lige çıktığımızda büyük çoğunluğu Kürt olan 12 bin seyircinin desteğiyle maç yaptık. Ve o maçta galip geldik. O ligde kalabilmek ve mücadele etmek için iyi oyunculara ihtiyacımız vardı. Taraftarımız özellikle birinci ligde oynadığımız maçların tümünde büyük bir destek sunarak her zaman yanımızda oldular.

'TÜRKİYE, HUAWEI'Yİ TEHDİT ETTİ'

Maddi gücün futbolda en etkili koşul olduğunu belirttiniz. Sizlerin de iyi sponsorlar bulup onlarla çalışmak gibi bir arayışınız oldu mu? Bu arayışlar sonucunda bulduğunuz sponsorlara ilişkin baskılar oldu mu?

Yaşadığımız maddi sıkıntıları aşmak için sponsor arayışlarına girdik. Bulduğumuz sponsorlara başta Türkiye olmak üzere İran, Irak, Suriye gibi ülkelerden uyarı verilerek baskılar uygulanıyor. Kürtlere dönük hazımsızlık ve baskı hali Avrupa kıtasına kadar sirayet ettiriliyor. 2020 yılında telefon devi Huawei bize formalarımızın üzerine ismini yazdırmak için sponsor olmak istedi. Ancak Türkiye buna izin vermedi. Türkiye, "Pazar alanını kapatırız" diyerek Huawei’yi tehdit etti. Bu nedenle maalesef Huawei şirketi bizi desteklemekten vazgeçti. Bunu İran, Irak, Suriye devletleri de yapıyor. Özellikle Huawei’nin sponsorluğunun engellenmesi olayı bize sponsor olmak isteyen tüm şirketleri de etkiledi. Şu an için orta gelirli normal iki şirketin sponsorluğu ve taraftarlarımızın desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyoruz.

DalKurd spor alanında sadece futbol kulvarında mı var? Kadın sporcu ya da kadın futbol takımınız var mı?

DalKurd olarak gönül ister ki birçok spor alanında faaliyet gösterelim ve her alanda kendimizi temsil edelim. Maalesef şu an için imkanlarımız ve şartlarımız buna el vermiyor. Erkek futbol takımıyla beraber bir de amatör kadın futbol takımımız var. Kadın futbol takımı da kendi alanında mücadele ederek profesyonel liglere çıkmaya gayret gösteriyor.

'LOGOMUZA SANSÜR UYGULANDI'

Televizyon, internet medyasında herhangi bir sansürle karşılaşıyor musunuz?

Takımımızın müsabakalarda karşılaştığı takımlarla oynanan maçlar televizyon ya da internet televizyonları aracılığıyla ekrana taşındığı zaman Türkiye’nin DalKurd formasında bulunan logoyu mozaikleyerek sansür uyguladığını gördük.

Son olarak neler söylemek istersiniz? DalKurd’u destekleyenlere bir çağrınız var mı?

Takımın yaşadığı maddi zorlukları aşarak uluslararası arenada Kürtleri temsil etmesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. DalKurd’un içinde bulunduğu maddi zorlukları aşması için tüm Kürtlere ve dostlarına çağrı yapıyoruz. DalKurd takımına maddi manevi desteklerini eksik etmemeleri gerekiyor.