Dalaman'da köylülerden tapulu arazilerini terk etmeleri istendi

Dalaman'ın Çöğmen köyünde yaşayanlara Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 1950’li yıllarda kendilerine verilen tapulu arazilerini terk etmeleri için yazı gönderildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orman Genel Müdürlüğü, Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Çöğmen Köyü’nde yaşayanlara 21 Ocak’ta gönderdiği yazıda tapulu arazilerini terk etmelerini istedi. Gelen yazıya tepki gösteren Çöğmen köylüleri, tapuları ve Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen yazılarla köy meydanında toplandı. Köylülere, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de destek verdi.

'ÜLKEYİ DE TERK EDİN DEMEK'

Çöğmen Mahalle Muhtarı Bilal Aydoğan tepkisini şöyle dile getirdi:

“Ben Türkiye'nin hiçbir yerinde duymadım vatandaşın bu zamana kadar tapulu arazisine orman veya tarım hiçbir yer el koyamaz. Vatandaşın tapulu arazisi. Vatandaşın elinden tapusunun alınması demek, ülkeyi de terk edin demek. Bu vatandaş nereye gidecek? Orman, terk edin diyor. Peki, soruyorum Türkiye Cumhuriyeti devleti içerisinde bu millete bir ay süre içinde toprağını terk edin demek ne demek oluyor?”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise şunları söyledi:

"Muğla il genelinde tapulaşma çalışmaları 1950 yıllarında tamamlandı, yapılan tapulama ve kadastro çalışmaları sonucu devlet tarafından vatandaşlara tapu senetleri dağıtılmış, birçok yerde de yapılaşma tamamlandı. Tapuyu veren devlet, tanımayan Orman Bölge Müdürlüğü. Vatandaş kime güvenecek? Vatandaşlarımız Muğla’nın hemen hemen her yerinde, benzer bir sorunla karşı karşıya. Vatandaşımız, devletin verdiği tapuya güvenmeyeceğim de kime güveneceğim. Tebligatta bu tapunun hükmü yok deniyor. Bu, devlete yakışmaz. Atalarından, dedelerinden kalan topraklarından vatandaşlarımız, ‘burayı terk edin’ yazısıyla gelmiş durumdalar. Buradan çağrımız şu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı bu duruma el koysun, vatandaşlarımız ne yapacağını bilmiyor. Vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilsin” 

Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, "Tebligatımızın tarafınıza ulaştığı tarihten itibaren, 30 gün içerisinde tüm kullanıcıları ile beraber rızaen terk müracaatında bulunmadığınız takdirde taşınmazınızın ormanda kalan kısmı için hukuk mahkemelerinde tapu iptal ve tescil davası açılacağı hususunda gereğini rica ederim." denilmişti. (ANKA)