DAKAHDER, deprem bölgesi olan Adıyaman'la ilgili rapor hazırladı

DAKAHDER, depremden etkilenen Adıyamanlı kadınlarla yürüttükleri 5 aylık çalışmayı paylaştı. Saha çalışmasında edinilen bilgilerle, önerilerini de sundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Çalışmalarını Diyarbakır’da yürüten Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAHDER), depremden etkilenen Adıyamanlı kadınlarla yürüttükleri çalışmayla ilgili basın toplantısı düzenledi. Saha çalışmasında yer alan Berivan Matyar ve Şirvan Yakut, dernek adına yürüttükleri saha çalışması ile ilgili bilgi verdiler.

Narlıkuyu çadır kenti ile Adıyaman'ın köylerinde yaptıkları çalışmalar ile kadınlara psikolojik, sosyal, hukuksal sorunlarının çözümünde destek olduklarını ifade eden Matyar ile Yakut, ayrıca hijyenden sağlık sorunlarına kadar destek vermeye çalıştıklarını söyledi. 5 aylık bir süre içinde çeşitli konularda atölyeler hazırladıklarını belirten Matyar ve Yakut, kadınlarla masal günleri düzenlediklerini ve kimi zaman tütün topladıklarını belirtti.

'DEPREM BÖLGESİNDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR'

Sahadan ayrıldıktan sonra da depremden etkilenen Adıyamanlı kadınlarla iletişim kurmaya devam ettiklerini söyleyen Yakut, kadınların çadır kentten konteynerlere taşındıklarını hatırlatarak, "Konteyner çadıra göre daha rahat bir yaşam alanı imkanı sunuyor. Ancak son yağmurlarda konteynerler de selden etkilendi ve bu toplantıya katılmasını beklediğimiz kadınlar bu yüzden gelemedi. Öte yandan konteynerlerin kurulduğu arazilerin sahipleri arazilerini geri istemeye başladı. Konteynerde yaşayan kadınların sorunlarına bu da eklenmiş oldu" dedi. 

'AYRIMCILIK ORTADAN KALDIRILMALI'

Berivan Matyar ve Şirvan Yakut, edindikleri izlenimlerini yanı sıra önerilerini de paylaştılar. Başka kurumlarla birlikte hazırlanan öneriler şöyle:

- Depreme dair yasal mevzuat güvenilirliği ve hesap verilebilirliği insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği merkez alınarak yenilenmelidir. Ayrımcılıklar ortadan kaldırılmalı.
- Yasal mevzuatın etkin bir şekilde uygulanması sağlanmalıdır.
- Yaşanan afetler sonrasında veri toplama süreçleri hızlı ve şeffaf olmalı.
- Gerekli komisyonlar kurulmalı.
- Deprem sonrası  hayatta kalanlar için kapsamlı bir onarım programı hazırlanmalı.
- Yerel yönetimlerin kapasitesi arttırılmalı. 
- Yerel yönetimler arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanmalı, güçlendirme çalışmaları yapılmalı.
- Bu güçlendirme çalışmalarına yerel halkın, özellikle kadınların katılımı da teşvik edilmeli, bu yönde bilinç yaratılmalı.
- Hafızalaştırma ve arşivleme çalışmaları yapılmalı.
- Sivil toplum dayanışma ağı reddedilmemelidir.
- Bilgi paylaşımı ve deneyim aktarımları sivil toplum kurumları arasında arttırılmalıdır.
- Adalet mekanizmalarının uygulanmasını desteklemek üzere savunuculuk çalışmaları gerçekleştirilebilir.
- Kadın-LGBTİ+ ve sığınmacı göçmenlerin  adalet arayışı ve onarım süreçlerinde sivil toplumun aktif rol alması sağlanmalı. (DUVAR)