Dağıstan'da İsrail uçağının indiği havalimanını protestocular bastı: 60 gözaltı

Rusya'nın Dağıstan özerk bölgesinde bir grup, ellerindeki Filistin bayraklarıyla, İsrail'den gelen bir uçağın indiği Mahaçkale Havalimanı'nı bastı. 60 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Mahaçkale Havalimanı'nı basan eylemcilerden 150 kişinin kimliğinin belirlendiği, 60 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Reuters'ın Rus haber ajansı RIA'dan aktardığına göre, 29 Ekim Pazar akşamı İsrail'den gelen bir uçağın indiği havalimanını basan bir grup ile polis arasında çıkan arbedede dokuz polis memuru yaralandı, yaralanan iki polis memuru hastaneye kaldırıldı. Polis müdahalesinin öncesinde 20 kişinin yaralandığı açıklanan olayın ardından güvenlik güçleri havalimanını kapattı ve eylemcileri havalimanından çıkarttı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Yaşanan olaya ilişkin Reuters'a konuşan güvenlik güçleri, İsrail'den gelen uçakta bulunan yolcuların güvende olduğu bilgisini verdi. Dağıstan yönetimi, bu sabah yaptığı açıklamada, bölge çapında güvenlik önlemlerini artırdıklarını bildirdi.

Havalimanından basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, ellerinde Filistin bayrağı taşıyan, çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu bir grubun havalimanının cam kapılarını kırdığı ve havalimanında "Allahu Ekber" diyerek koştuğu görülüyordu. Başka bir grubun ise havalimanındaki devriye aracını devirmeye çalıştığı görüntülere yansıdı.

Olayın ardından Rusya Havacılık Kurumu, güvenlik kontrollerini tamamlayana kadar havalimanını kapattı. Rusya'nın federal soruşturma kurumu da olayla ilgili soruşturma başlattı. Dağıstan İçişleri Bakanlığı, son duruma ilişkin bu sabah yaptığı açıklamada havalimanının tamamen kolluk kuvvetlerinin kontrolünde olduğunu duyurdu. 

'YAŞANANLAR BÜYÜK BİR KANUN İHLALİ'

Dağıstan Devlet Başkanı Sergey Melikov, havalimanında yaşanan olayın 'büyük bir kanun ihlali' olduğuna dikkat çekerek, 'Dağıstanlıların adaletsiz kişi ve siyasetçilerin eylemlerine kurban giden kişilerin acısını paylaştığını ve Filistin'de barış için dua ettiğini' söyledi. Melikov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Yasaklı bir şey yapmamış silahsız insanlar için bir güruh halinde beklemenin cesaretle hiçbir ilgisi yok" dedi.

İsrail de havalimanındaki olayın ardından Rus yetkililere çağrı yaparak yetki alanlarındaki İsrailliler ve Yahudileri korumalarını talep etti.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA: DIŞ MÜDAHALENİN SONUCU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bugün yaptığı günlük basın toplantısında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Dağıstan'daki havalimanında yaşanan olaylarla ilgili geniş kapsamlı bir toplantı yapacağını belirterek, "Mahaçkale Havalimanı'nda dün yaşanan olayların büyük ölçüde dış müdahalenin sonucu olduğu iyi bilinmektedir ve açıktır" dedi.

Gazze'de yaşananların da insanları etkilediğini söyleyen Peskov, "Gazze Şeridi'nde olup bitenlerin, insanların, çocukların, yaşlıların, sağlık görevlilerinin ölümlerinin dehşetini gösteren televizyon görüntüleriyle birlikte, kötü niyetli kişilerin durumu kötüye kullanması, kışkırtması çok kolay" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)