Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 98'inci yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli ve İYİ Parti lideri Akşener Anıtkabir'i ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyetin kuruluşunun 98'inci yıldönümü kutlanıyor. Dün birçok vali ve kaymakamlık anıtlara çelenk bıraktı. Bazı belediyelerde Cumhuriyet Bayramı için özel konserler düzenlendi, fener alayları yapıldı. 

Türkiye'nin büyükelçiliklerinde de akşam resepsiyonlar vardı. Avustralya’nın başkenti Canberra ile Sydney ve Melbourne kentlerinde, Türkiye'nin Washington, Doha, Libya, Vatikan, Bern gibi büyükelçiliklerinde kutlamalar yapıldı.

İstanbul, İzmir, Muğla, Diyarbakır, Kastamonu, Karabük başta olmak üzere birçok ilde fener alayı ve 'Cumhuriyet yürüyüşleri' düzenlendi.

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, 29 Ekim Cumhuriyeti Bayramı dolayısıyla fener alayı düzenlendi.

ERDOĞAN, ANITKABİR ÖZEL DEFTERİ'NE YAZDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in ilanının 98'inci yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aslanlı Yol'un başındaki yerini almasının ardından başlayan törende, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları da Aslanlı Yol'dan geçerek, mozoleye çıktı.

Erdoğan'ın, üzerinde ay yıldız bulunan çelengi Atatürk'ün mozolesine bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Erdoğan ve beraberindekiler, Misak-ı Milli kulesine geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, Cumhuriyetimizin 98'inci yıl dönümüne kavuşmanın gururunu yaşadığımız bu müstesna günde zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı ve kahraman şehitlerimizi bir kez daha şükranla yad ediyoruz. Şehitlerimizin canları pahasına bizlere emanet ettiği cumhuriyetimizi her alanda güçlendirmek, itibarını artırmak ve dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Tüm insanlığın korona virüsü salgını sebebiyle ciddi krizlerle boğuştuğu bir dönemde, Türkiye ihracat, istihdam, üretim ve yatırım alanlarında elde ettiği başarılarla kalkınma yolculuğunu sürdürmektedir. Şanlı tarihi zaferlerle dolu kahraman bir milletin mensupları olarak, Cumhuriyetimizi 2023 hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız. Ruhun şad olsun."

Törenin ardından Anıtkabir, vatandaşların ziyaretine açıldı.

VATAN CADDESİ'NDE KUTLAMA

İstanbul'da ise Vatan Caddesi'nde resmigeçit töreni yapıldı. Törene İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1.Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldı.

Törende konuşma yapan Yerlikaya, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak, şunları söyledi: "Tarih, cumhuriyetle idare edilen ülkeler arasında bizim kadar bedel ödeyen, yeryüzünün en çetin mücadelesi sonucu cumhuriyet kuran başka bir milleti daha yazmadı. 'Vatan, milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtarılacaktır' diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, destansı bir mücadeleye tanık oluyordu. Göz açtırmıyordu düşmana Mehmet'ler. 3 yıl süren o ateşten günlerin sonunda artık bir zafer türküsü çalmaya başlamıştı. Atatürk, vicdanında taşıdım dediği o mili sırrı 98 yıl önce bugün, TBMM'de yaptığı konuşmayla tüm cihana ilan ediyordu. 29 Ekim bizim onur günümüzdür, bağımsızlığımızın nişanesidir, muasır medeniyetler seviyesinin en üstüne çıkma hedefimizin miladıdır. Milletçe sevincimizin, coşkumuzun zirvesidir, egemenliğin kayıtsız şartsız millete verildiği gündür."

YÜRÜYÜŞLER YAPILDI

Türkiye'nin dört bir yanında Cumhuriyet yürüyüşleri düzenlenirken Denizli'de, tören geçişi sırasında Denizli Kadın Platformu üyeleri, Furkan Zıbıncı tarafından katledilen Şebnem Şirin’in fotoğrafını taşıdı.(HABER MERKEZİ)