Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çilek üreticisine: Ortaklığı kabul eder misin?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tokat'ta sohbet ettiği çilek üreticisinin işinin kârlı olduğunu söylemesi üzerine "Bana bak, ortaklığa kabul eder misin?" diyerek espri yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Tokat'ta çiftçilerle bir araya geldiği programın görüntüleri Erdoğan'ın sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

"Birileri her ağızlarını açtıklarında, Türkiye'de tarımın öldüğünü, bittiğini, çiftçilerin perişan olduğunu söylüyor. Ülkemizde tarıma ve hayvancılığa en büyük destekler bizim dönemimizde verildi" diyen Erdoğan, çiftçilere son 20 yılda yaklaşık 470 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını, 2022 yılı için tarımsal desteleme bütçesinin 25,8 milyar lira olarak planladıklarını, ilavelerle 29 milyar liraya yükselttiklerini belirtti.

'6 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK'

Yeni barajlar yaptıklarını ve 6 milyar fidan ektiklerini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihinde yapılan baraj sayısını 2'ye katladık, toplam 47 milyon metreküp su depolanan 654 yeni barajı ülkemize kazandırdık. Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey yok. Bu yatırımlar neticesinde 20 milyon dekar araziyi sulamaya açarak, sulanan tarım alanımızı 68,5 milyon dekara yükselttik. Böylece çiftçilerimize yıllık 60 milyar lira ilave gelir artışı sağladık. Ormancılık alanında da var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Son 20 yılda yaklaşık 6 milyar fidanı toprakla buluşturduk."

'TEK KARIŞ BOŞ YER BIRAKILMADAN ÜRETİM YAPILMASINI İSTİYORUZ'

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatının tedarik problemlerine yol açtığını ifade eden Erdoğan, "Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yol açabileceği tedarik problemleri elbette bizi etkilemiştir, etkileyecektir ama bu etki soframızdaki ekmek değil, ihracat üzerinde olacaktır. Gıda sektörümüz, Kazakistan, Amerika, Kanada olmak üzere diğer alternatif tedarik kaynaklarıyla ilgili arayışlarını sürdürmektedir. Bunun yanında Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Tarım Kredi Kooperatiflerimiz ayçiçeği ve mısır ekimiyle ilgili gereken tedbirleri alıyor. Çiftçilerimizden ülkemizde ekilmedik tek karış yer bırakmayacak şekilde üretime yönelmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'BİRAZ DA CUMHURBAŞKANIMIZA GÖNDERELİM DEMEDİM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından programda çiftçiler de söz aldı.

Sevilay Kılıçarslan, 25 yaşında olduğunu ve çilek üretimi yaptığını söyledi. Kılıçarslan, "'Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var' projesiyle birlikte, köyüme dönerek küçükbaş hayvancılık yapıyorum" dedi.

Erdoğan'ın "Kaç baş?" sorusu üzerine Kılıçarslan, "100 baştı, şu an 200'ü geçti. Küçükbaş hayvancılıkta çoban bulmak çok zor, Tarım Bakanlığımız bununla ilgili çalışma yaptı ama sigorta priminin ödenmesi için desteklerinizi bekliyoruz" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Nasıl karlı bir iş mi?" sorusunu yönelttiği Kılıçarslan, "Evet çok karlı. Çilek üretimi daha çok karlı. Ben daha çok memnunum çilek üreticiliğinden" yanıtını verdi.

Erdoğan'ın, "Bana bak, ortaklığa kabul eder misin?" esprisi üzerine Kılıçarslan "Tabi ki Cumhurbaşkanım" karşılığını verince Erdoğan, "Bak, 'Tabi ki' dedi Vedat. Yani şöyle biraz da cumhurbaşkanımıza gönderelim demedin" diye konuştu. 

'VAHİT HOCA, SEN BİZE FERDİ TAYFUR'U HATIRLATIYORSUN'

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Köye dönmek için bir sürü nedenim var" projesiyle ilgili bilgi verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ""Vahit Hoca, sen şimdi bize Ferdi Tayfur'u hatırlatıyorsun. 'Evimize geri dönelim' diyordu ya. Senin hemşehrin ya. Adanalı olunca..." sözleri yine gülüşmelere neden oldu.

'SANA KİMSE MUHTAR BİLE OLAMAZ DİYEMEZ'

Çamdere Köyü Muhtarı Adnan Eren, sulamada su kayıplarının önlenmesi için kanalların kapalı sisteme alınmasını istediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Bu açık sistemde buharlaşmayla yaklaşık yüzde 60 su kaybı var. Vahit Bey'le de bunu konuştuk, dedik ki süratle bizim kapalı sisteme geçmemiz lazım. Çünkü yüzde 60 gibi buharlaşma nedeniyle kaybımızı biz büyük oranda geri çevirmemiz lazım. İnşallah bunun alt yapısını, her şeyini süratle yapıp bu adımları da atacağız" dedi.

Eren'in teşekkür ettiği Erdoğan, "Sana kimse muhtar bile olamaz diyemez, sen muhtar oldun" karşılığını verdi. (HABER MERKEZİ)