ÇSTP: İzmir'in çöpünü Çiğli'de istemiyoruz, Harmandalı Çöplüğü kapatılsın

Çiğli Sivil Toplum Platformu (ÇSTP), 1992 yılında “15 yıl sonra kapatılacak” denilerek açılan ancak 30 yıl geçmesine rağmen faaliyetlerine devam eden Harmandalı Çöplüğü'nün kapatılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Çiğli Sivil Toplum Platformu (ÇSTP), 1992 yılından bu yana kentte tartışmalara neden olan Harmandalı Çöplüğü'ne ilişkin basın açıklaması düzenledi. Cumhuriyet Mahallesi muhtarlık binası önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra Doğanın Çocukları da destek verdi.

Platform adına açıklama yapan Fevzi Tan, heyelan bölgesi olduğu bilindiği halde ÇED raporu alınmadan 1992 yılında Harmandalı'nın İzmir'in çöp alanı olarak belirlendiğini hatırlattı. Bilim insanlarının karşı çıkışına rağmen 15 yıl sonra kent ormanına kazandırılıp kapatılacağı sözünün verildiğini hatırlatan Tan, 30 yıl geçmesine rağmen Harmandalı Çöplüğü'nün kapatılmadığını ifade etti.

Harmandalı Çöplüğü

TOPRAK KAYMASI FACİANIN HABERCİSİ

Harmandalı Belde Belediyesi iken çöpün altındaki alanın toplu konut imarına da açıldığını belirten Tan, "İnsanlar aldıkları bu imarlı arsalarında konut üreterek kendileri için barınma ve yaşam alanları inşa etmeye çalışmışlardır. Başlarını sokacakları insanca yaşayacakları bir ev hayali ile yaptıkları 7 bina, 2 hayvan damı olmak üzere 2021 yılı başında toprak kayması sonucu yapılar oturulamaz kullanılamaz hale gelmiştir. Toplamda 15 aile yapılan tahliye ile sokakta kalmış ilk dönem muhatap bulamamışlardır. Mağdur aile ve Cumhuriyet Mahallesi muhtarının çabalarıyla kiraları ödenmiş, geçimlerini sağlamak adına mağdur ailelerden birer kişi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işe başlatılmıştır. Bu daha sonra yaşayacakları sorunlar açısından bir çözüm olmamıştır” dedi.

Dağların, tepelerin arkalarına yığılan milyonlarca ton çöp baskısına daha fazla dayanamayacağını ve bir facia yaşanacağını dile getiren Tan, yaşanan toprak kaymasının da bunun habercisi olduğunu ifade etti.

'İZMİR'İN ÇÖPÜNÜ ÇİĞLİ'DE İSTEMİYORUZ'

Halen daha günde üç bin tona yakın çöpün alana dökülmeye devam ettiğini belirten Tan, çöplüğün kapatılması gerektiğini vurguladı. Tan, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Afet İl Müdürlüğü bu konu ile ilgili birbirine sorumluluk atmayı bıraksınlar ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çözüm odaklı proje üreterek çöp alanını hızlıca kapatsınlar. Çünkü Anayasa'nın 56'ıncı maddesi hükmü bunu emrediyor. Tüm sorumlulara çağrımızdır; Harmandalı İzmir'in çöplüğü değildir. Harmandalı çöplüğü kapatılsın. Artık yeter, İzmir'in çöpünü Çiğli'de istemiyoruz” diye konuştu.