Covid-19 tedavisinde Molnupiravir: Erken dönemde hayat kurtarıyor

Molnupiravir etken maddeli antiviral ilaç, 65 yaş üstü ve riskli kişilerin Covid-19 tedavisinde kullanılmaya başlandı. Uzmanlara göre ilaç, erken dönemde hastanın ağır tabloya geçmesini engelliyor.

Google Haberlere Abone ol

 

ANKARA- Covid-19 tedavisinde, ABD'de geliştirilen Molnupiravir etken maddeli antiviral ilaç, 65 yaş üstü hastalar ve 18 yaş üstü yüksek riskli kişilerde kullanılmaya başlandı.

Korona virüsü tedavisinde kullanılan ilk özel oral antiviral olma özelliği taşıyan ilaç, araştırmalara göre erken dönemde kullandığında virüsün vücutta çoğalmasını engelliyor. Böylece hastaneye yatışları veya ölüm oranlarını yüzde 30 ila 50 oranında azaltıyor.  

‘MOLNUPİRAVİR İLACINDAN ÖNCE AŞILAMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ’ 

TBB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Dr. Nasır Nesanır’a göre Covid-19’un tedavisinde kullanılan ilaçtan önce hala aşılanmamış yurttaşların, derhal aşılanması gerekiyor. Toplumda aşılanma seviyesinin yükselmesi için aşının zorunlu hale getirilmesinin artık gündeme alınması önerisinde bulunan Nesanır, böylece son dönemde artan ölüm oranlarının da düşürülebileceğine dikkat çekti. 

ABD'de geliştirilen, hap formatındaki Molnupiravir etken maddeli antiviral ilaca ilişkin de değerlendirmede bulunan Nesanır, ilacın erken dönemde faydalı olduğunu kaydetti. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişilerde tanı konmasının ardından ilk 5 gün içinde ilacın kullanılmasının önemine dikkat çeken Nesanır, “Bu ilaç, virüsün vücutta çoğalmasını engelliyor. Kasım 2021 itibariyle de FDA tarafından acil kullanım onayı aldı. Etkinliği bilimsel makalelerle kanıtlanmış bir ilaç olduğunu söyleyebiliriz” dedi.  

’ŞİKÂYETİ OLAN 65 YAŞ VE KRONİK HASTALIĞI BULUNANLAR TEST VERMELİ’  

Söz konusu ilaca ilişkin bilimsel veriler olsa da son dönemde baskın varyant haline gelen Omicron’a karşı etkinliğinin tam olarak bilinmediğini ifade eden Nesanır, şöyle konuştu: “Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz. Bilimsel veriler geldikçe bu konuyla ilgili net bir şeyler söyleyebiliriz. İlacın kullanım programı ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan pozitif vakalarda filyasyon ekipleri ilacı hastaya ulaştıracak. Bu yüzden de soğuk algınlığına veya gribe benzeyen şikâyetlerde test yapılması önemli. Çünkü ilacın ilk 5 günde fayda etme durumu söz konusu.” 

‘İLAÇ VİRÜSÜN AĞIR TABLOYA GEÇMESİNİ ENGELLİYOR’ 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise yapılan klinik çalışmalara dikkat çekerek “Özellikle risk grubunda olan, hastaneye yatmamış hastalarda erken dönemde kullandığında hayat kurtarıyor diyebiliriz” dedi.

Söz konusu ilacın hastanede yatan, enfeksiyonu ilerlemiş, ağır hastalarda da denendiğini ancak olumlu sonuç alınamadığını ifade eden Ertuğrul, şu ifadeleri kullandı: “O grup için fayda görülmediği için çalışması zaten durduruldu. Bu yüzden erken dönemde, (5 gün içerisinde) hastaneye yatmamış hastalarda kullanılması başlıca koşul. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerde ilaç, alınan virüsün çoğalmasını engelleyerek, virüs yükünü düşürüyor. Böylece virüsün ağır tabloya geçmesi engellenmiş oluyor. Şu an ilacın erken dönemde kullanılması durumunda hastaneye yatış oranlarını düşürdüğünü gösteriyor. İlaç, Sağlık Bakanlığı tarafından filyasyon ekipleri aracılığıyla temin edilebiliyor.”