Çorum Emek ve Demokrasi Platformu: Katliam davası yeniden görülmeli

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, 41 yıl önce Çorum’da yapılan katliamın sorumlularının hâlâ yakalanmadığını, gerçek sorumlular yargılanmadan adaletin yerini bulmayacağını söyledi.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Çorum katliamının 41. yılında açıklama yaptı
Google Haberlere Abone ol

Elvan Yılmaz

ÇORUM - Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Çorum katliamının 41. yıl dönümü nedeniyle kentte bir dizi etkinlik ve eylem gerçekleştirecek.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Avukat Ahmet Özdel, Çorum katliamının yıl dönümlerinde yıllardır etkinlikler düzenlediklerini, temel sloganlarının “unutmadık, unutmayacağız” olduğunu söyledi.

‘GERÇEK SORUMLULAR YARGILANMALI’

Özdel, bir kısım insanlar ve siyasi partilerin kendilerine  ‘unutalım, eski yaraları kaşımayalım, olmamış gibi davranalım ve yaşayalım’ dediğini belirterek, “Toplumlar bazı olay ve olguları unutmamalıdır, unutmak bu olayların yeniden yaşanmasına neden olur. Tüm dünyada katliamı yapanlar planlayan, hep yaşananların unutulmasını ister” ifadelerini kullandı. Emek ve Demokrasi Platformu olarak iki temel taleplerinin bulunduğunu anlatan Özdel, “Birincisi, katliam insanlığa karşı suçtur ve zaman aşımı işlemez. O nedenle tüm devlet arşivleri açılmalı ve gerçek sorumlular yargılanmalıdır. Çünkü Çorum Katliamı dava dosyalarının tamamı basit adi bir olay olarak görülmüş, tetiği çekenler bulunmuş gibi yapılarak göstermelik yargılamalar yapılmıştır. Oysa bu yargılamalarla asıl ortaya çıkarılması gereken husus, bu katliamı örgütleyen hangi güçler, odaklar ve sistemler olduğunun tespitinin yapılıp yargılanması gerekir” dedi.

Özdel şöyle konuştu: “Çorum’da katliam başlamadan önce, Nail Bozkurt gibi bir kısım polis şeflerinin atanması neden yapıldı? Vali olarak Rafet Üçelli’nin atanması neden yapılmıştır? Ya da ABD elçilik temsilcilikleri neden Çorum’u ziyaret etmiştir? TRT’nin yanmayan caminin, neden yandığı haberini verdiğinin tespit edilmesi gerekir.” 

‘DEVLETİN İKİ GÖREVLİSİNİN ÖNEMLİ AÇIKLAMALARI VAR’

Bu dönemi anlatan birçok kitap, yayın ve konuşmalar yapıldığını, özellikle dönemin Çorum Valisi’nin beyanlarının dikkatlice okunması gerektiğini dile getiren Özdel, şunları söyledi:

Ahmet Özdel

“Amasya’da bulunan tugay komutanlığından yardım istediklerini belirten Vali Üçelli, ‘Ancak kente gelen askerler müdahale etmeden geri döndü. Paşanın tutumunu anlayamadık’ dedi. Çorum Katliamı sürerken, benzer olayların Merzifon’da da patlak verdiğini anlatan Vali Üçelli, ‘Doğal olarak elimizdeki kolluk kuvveti bölündü. Merzifon’a da sıçraması, bu olayların planlı bir şekilde yapıldığı kanısını uyandırdı bende’ ifadelerini kullandı. Dönemin Çorum Başsavcısı Ertem Türker, ‘Çorum, Maraş ve Sivas olaylarının bütün olarak incelenmesinde fayda var. Çünkü bu olaylar kendiliğinden değildi, bir tertibin mahsulüydü. Çorum özeli itibariyle ise olayları münferit almayacaksınız. Biz bunu beceremedik, her olayı aynı değerlendirip sıkıyönetim savcılarına gönderdik. Münferit gönderiyorduk. Sıkıyönetim savcılığı bunları birleştirip bütün olarak ele almalıydı. Bu basit bir yangın ve katliam olayı değildi. Yeni soruşturma iyi olur diye düşünüyorum’ diye konuştu. Devletin iki görevlisi olan vali ve cumhuriyet başsavcısı yıllar sonra verdikleri beyanlarda bu olayların planlı olduğunu fakat etkin bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını itiraf etmektedirler. Bu nedenle yargılamanın yeniden yapılması hayati bir önem taşımaktadır.”

‘BARIŞ ANITI DİKİLSİN’

İkinci temel taleplerinin ise Kadeş Barış Meydanı’na bir barış anıtı dikilmesi olduğunu söyleyen Özdel, “Bizler her şeyin iyi olmasını isteyen insanlarız. Kardeşlikten, sevgiden, eşitlikten, hoşgörüden başka gücü olmayan insanlarız. Kardeşliğin, barışın mahalleden, sokaktan başladığına inanan insanlarız. Bizler her şey güzel olacak diyen gençlere inanan insanlarız. Bu nedenle farklılıklarımızı kabul ederek eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve insan hakları düzleminde birleşeceğiz. Eşit, özgür, demokratik bir ülkede tüm hak ve özgürlüklere sahip bir vatandaş olarak barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Bu nedenle barış ve kardeşlik diyoruz. Aynı duygularımızı bu yıl da tekrar ediyoruz” dedi. Özdel, Çorum Emek ve Demokrasi Platformu’nun bileşenleri olarak Kadeş Barış Meydanı’na bir barış ve kardeşlik heykelinin dikilmesini istedi.