Çocukların festivali dört yaşında: Bütün çocuklara erişeceğiz

Çocukları çocukların gözünden anlatan Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali’nin dördüncüsü bu yıl online düzenlenecek. Festivalin koordinatörü Şebnem Aktolga ile festivali konuştuk.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, korona virüsü salgını nedeniyle 23-28 Nisan tarihleri arasında online gerçekleştirilecek. Geride kalan üç yılda 30 bine yakın çocuğa yüz yüze ulaşarak dünyanın farklı ülkelerinden filmleri çocuklarla buluşturan festival, bu yıl ise Türkiye’deki tüm çocuklara ücretsiz gösterimlerle erişmeyi amaçlıyor.

16 ülkeden 35 film, söyleşiler, uzman eğitmen ve sanatçılarla hazırlanan atölyelerle çocukları çocukların gözünden anlatmayı amaçlayan festivalin koordinatörü Şebnem Aktolga ile konuştuk.

https://cocukdiyari.muvi.com/ tr/movie’ adresi üzerinden gösterimlerin yapılacağı festivalin pandemi koşullarında hazırlıklarını tamamladığını, zor dönemden geçen çocuklara nefes olmayı amaçladıklarını ifade eden Aktolga, “Festival kapsamında nitelikli bir program, evlerinde olan çocuklarla buluşacak” dedi ve sorularımıza şu yanıtları verdi...

Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali koordinatörü Şebnem Aktolga

‘FESTİVALİ ZOR BİR SÜREÇ İÇERİSİNDE HAZIRLADIK’

Çocukları çocukların gözünden anlatmayı amaçlayan festival, bu yıl pandemi koşullarında organize edildi. Hazırlık süreci nasıl gelişti? Pandeminin zorluklarını sizler de yaşadınız mı?

Pandemi sürecinden çok etkilendik. Çok zorlandık. Her yıl kasım ayında yaptığımız festivali yapabilir miyiz diye kendi içerimizde toplantılar yaptık ama ne yazık ki festivali kasım ayında gerçekleştiremedik. Biz sponsorluklarla kendisini var edebilen festivaliz. Görüşmek için karşımızdaki kurumlarla bile sıkıntı yaşıyorduk. Bu durumda ne yapabiliriz diye düşündük ve nisan ayında festivali yapmaya karar verdik. Çok zorlandık çünkü iletişimlerimiz hiçbir şekilde yüz yüze yapılamadı. Endişe girdabı içerisine girmişken zor bir süreç içerisinde festivali hazırladık.

‘TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN ÇOCUKLARA ERİŞEBİLECEĞİZ’

Pandemi nedeniyle festival online gerçekleştirilecek ve tüm çocuklara ulaşmayı hedefliyor. Çocukları nasıl bir festival bekliyor?

Gönül istiyor ki yüz yüze olsun. Yüz yüze yaşamın tadı normal diyaloglarda olduğu gibi başka. Ancak koşullar üzerinden düşünmek ve öyle davranmak zorundayız. Olumsuzluğu olumlu taraflarına bakarak avantaja dönüştürebiliriz diye düşündük. Önceki yıllarda festivalimizi Ankara’da yapıyorduk ve başka şehirlere de gidiyorduk. Ama online olmasıyla Türkiye’deki bütün çocuklara erişebileceğiz. Festivali çocukların evlerine götürebileceğiz. Uzmanların açıklamalarına göre çocuklar arasında depresyon oranları çok yükselmiş durumda. Dolayısıyla evlerinde de ders konusunda çok sıkılmış ve bunalmış haldeler. Festival kapsamında nitelikli bir program, evlerinde olan çocuklarla buluşacak.

‘ÇOCUKLARA NEFES OLACAK’

Pandemi koşullarında çocuklar okullarından uzak kaldılar. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde günlerini bilgisayar başında geçirdiler. Festival, çocuklara nefes olacak diyebilir miyiz?

Biz de tam böyle bir tanımlama yapıyoruz. Festival, bu zor dönemde çocuklara nefes olacak. Evlerinde internet karşısındalar ama bir o kadar da sosyal medya dünyasının çocuklar üzerinde kurduğu olumsuzluklar var. Kötü mecralarla karşı karşıya kalabiliyorlar ve uzmanlar bunlara dönük de ciddi açıklamalar yapıyorlar. Ebeveynlerin güvenle çocuklarını ekran karşısına oturtabilecekleri, seçici ve nitelikli bir sanat programı oluşturduk. Çocuğu merkeze alan filmler ve atölye çalışmaları çocuklara nefes olacak.

.

FESTİVALİN KONUSU: EKOLOJİYLE BARIŞ

Festivalde bu yılın konu başlığı ‘Ekolojiyle Barış’ olarak belirlendi. Ekoloji ile kurulan dostluğun canlı yaşamındaki olumlu ve olumsuz etkileşimine farkındalık yaratmak amacıyla anneler ile yaptığınız röportajlardan bir kısa belgesel film de hazırladınız. Bu süreç nasıl gelişti?

Konu başlığımızı pandemiyle ilişkilendirdik. Zor bir dönem geçiriyoruz. Pandemiyle ilgili bu sıkıntılı süreçte gerçekçi bir kavram açığa çıktı. Bilim insanları, bu sürecin ekolojinin dengesini yitirmesinden dolayı yaşandığını ifade ediyor. Yine bilim insanlarının açıkladığına göre ekolojiyle dostluk kurulamamaya devam ederse ilerleyen süreçlerde bizi başka pandemiler de bekliyor. Bu şekilde yapılan açıklamalar bizi farkındalık kazandırma noktasında dürttü. Küçük bebeklerin anneleriyle konuştuk. Dünyaya bir çocuk getirirken pandemi size ne gibi bir değişiklik yaptı diye sorduk. İnsanların doğayla kuramadığı ilişkinin zayiatını maalesef çocuklar yaşıyor. Bugünden itibaren bir değişim ve farkındalık oluşmalı. Biz de bu konuda bir çalışma yapmalıyız diye düşündük ve farkındalık belgeseli hazırladık. Annelere bu farkındalık üzerinden ne düşündüklerini, pandemiyle birlikte ne değişeceği, olumsuz havanın olumluya nasıl evrilebileceğiyle ilgili bir belgesel hazırladık.

‘ÇOCUKLARA OLASI BİR ZARARI GÖZE ALAMADIK’

Festival, geçtiğimiz yıllarda dezavantajlı çocukların tamamına ulaşmayı amaçlayarak Ankara dışında Batman gibi farklı illerde de gösterimler düzenlenmişti. İlk kez sinemada film izleyen çocukları bu süreçte ağırladınız.  

Yolumuza hep dezavantajlı çocukları öncül alarak devam edeceğiz. Bu kararımız hiç değişmedi ve hiç değişmeyecek. Yüz yüze çocuklarla kalmanın tadı, dokunuşu daha güzel ve samimi ama imkanlarımız üzerinden baktığımızda bugün böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Yüz yüze yapma noktasında ikilemde kaldık ama çocuklara olası bir zararı göze alamadık. Biz her yıl başka şehirlere, çocukların sanata kolay erişemeyeceği noktalara gitmek gibi bir motivasyonla hareket ediyoruz. Bu yıl bunu yüz yüze yapıp, doğrudan güzel deneyimlerine tanık olamasak da online yapıp Türkiye’de internete erişebilen her çocuğa ulaşmayı istiyoruz. Bu ilerleyen yılların önünü de açabilir. Online ile eriştiğimiz çocuklara daha sonraki yıllarda belki de yüz yüze ulaşma imkânı sağlayacağız. Yaşayarak dokunuşları hissedeceğiz.

‘BÜTÜN ÇOCUKLARIN FESTİVALİ OLMA HAYALİNE SAHİBİZ’

Çalışmalarınız nasıl devam edecek? Festival büyümeye devam edecek mi?

Bizim en büyük hedefimiz hayallerimizi gerçekleştirmek. Gerçeklerimizi elimizde tutarak ve mesafeler koyarak yürüyoruz. Her yıl şunu gerçekleştireceğiz hedefimizi önümüze koyuyoruz. Beşinci yılımıza girerken önümüze koyduğumuz bütün hedefleri de gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Biz sadece bir grup çocuğun değil bütün çocukların festivali olma gibi bir hayale sahibiz. Türkiye’de farklı coğrafyalardaki dezavantajlı bütün çocuklara ulaşabilme amacımız var ve bunu samimi bir şekilde hissetmeye devam ediyoruz. İlerideki yıllarda da dezavantajlı bütün çocuklara bu sanat faaliyetlerini götüreceğiz. Geride kalan yıllarda daha tanınır ve görünür olduk. Bize ulaşan sanatçıların bizimle çalışma isteği de sürece eklendi. Kalbi açık sanatçılarla çocukları gelecekte daha da buluşturmayı amaçlıyoruz. Her yıl 20 ülkenin sinemasını buradaki çocuklara açıyoruz ve bu sayıyı arttırarak ileriki yıllarda daha fazla çocuğa dokunmak istiyoruz.