Çocuklara 'sonsuz kimyasal' uyarısı: Deniz köpüklerini yutmayın

Belçika'nın ardından Hollanda kıyılarında 'sonsuz kimyasal' olarak bilinen PFAS'ın tespit edilmesi sonrası özellikle çocuklar ve ev hayvanlarının denizlerdeki köpükleri yutmaması uyarısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıyı bölgelerinde 'sonsuz kimyasal' olarak da bilinen yüksek oranda perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS) bulunması üzerine Hollanda hükümeti, çocuklar ve evcil hayvanlar için denizlerdeki köpükleri yememe uyarısı yaptı. 

The Guardian gazetesinin haberine göre, yapılan bir araştırmada, Belçika'da deniz kıyılarından alınan numunelerde yüksek su geçirmezlik özellikleri için kullanılan PFAS maddelerinin yüksek oranda bulunduğu anlaşıldı. Ardından, Hollanda kamu sağlık enstitüsü RIVM de nisan ve ağustos ayarında ülkenin kuzey ve güneyindeki kıyılarda ölçüm yaptı. İnceleme sonuçlarına göre, deniz suyundan alınan numunelerdeki 'sonsuz kimyasal' miktarı Belçika'daki Knokke'deki kadar yüksek olmasa d, Hollanda'daki Egmond, Katwijk, Scheveningen, Texel ve Zandvoort bölgelerinde de Belçika'dakiyle karşılaştırılabilir miktarlarda PFAS maddesine rastlandı.

'YÜZDÜKTEN SONRA DUŞ ALIN, YEMEK YEMEDEN ELİNİZİ YIKAYIN'

PFAS sentetik kimyasalları, insanların bağışıklık sistemi üzerinde toksik bir etkiye sahip. Aynı zamanda bazı kanser türlerini, doğurganlıkla ilgili sorunları ve vahşi hayata yönelik riskleri tetikleyebiliyorlar. Hollanda Su Yönetimi Bakanı Mark Harbers, 12 Aralık Salı günü parlamentoya verdiği brifingde, "Yüzdükten sonra duş almak, yemek yemeden önce elinizi yıkamak ve çocuklar ile evcil hayvanların her türlü deniz köpüğünü yutmamasını sağlamak mantıklı" uyarısında bulundu. Kimyasal oranlarının 'çok daha düşük olduğunu' belirten Bakan, denizde yüzmekle ilgili herhangi bir önleme ihtiyaç olmadığını da sözlerine ekledi. 

Kamu sağlık enstitüsü RVIM de konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, söz konusu maddeye maruziyet ve kabul edilebilir risk düzeyleri konusunda veri olmadığına işaret ederek, köpüklerdeki kimyasalların varlığının 'yüzücülerin, sörfçülerin ya da kumsalda yürüyen insanların sağlığı için' ne anlama geldiğinin net olmadığını bildirdi. 

BİNLERCE ÇEŞİDİ VAR, EV EŞYALARINDA DA KULLANILIYOR

Su geçirmez kıyafetlerden kozmetik ürünlere, yangın söndürme köpüğünden pizza kutularına pek çok yerde kullanılan bu kimyasallar, insanlarda, böbrek kanseri, testis kanseri, tiroid ve diğer hastalıklara sebep oluyor. Binlerce çeşidi bulunan PFAS bileşikleri, sanayi atıkları, bazı yangın söndürücü köpükler ve çeşitli ev eşyalarında da bulunuyor. Bu kimyasalların bazıları çevresel etkileri sebebiyle yasaklı olsa da kasım ayında İngiltere'deki 18 su şirketinin 17'sinin içme suyu kaynaklarında bu maddelere rastlanmıştı. (DIŞ HABERLER)