CNN: BAE'nin Türkiye'den isteyebileceği tavizler bölgede oyunu değiştirebilir

CNN International, Abu Dabi Veliaht Prensi'nin ziyaretine dair yorumunda, yatırım karşılığında Türkiye'den 'bazı bölgesel sıcak noktalarda oyun değiştirecek tavizler istenebileceği' yorumunu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) fiili hükümdarı olan Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın Ankara’ya yaptığı ziyaret dünya basınının da gündeminde. CNN International, ziyarete ilişkin analizinde, 'BAE'nin ekonomik desteğinin Türkiye ekonomisini su yüzüne çıkarabileceğini' ancak karşılığında talep edilebilecek tavizlerin de, 'bölge çapındaki bazı sıcak noktalarda dengeleri BAE lehine değiştirebileceğini' yazdı. Analizde, bölge ülkeleri arasında son dönemde yaşanan yakınlaşmaların da ABD'nin Ortadoğu'daki varlığının azalmasının bir sonucu olduğu belirtildi.

'BAE'NİN SON DİPLOMATİK AÇILIMLARININ PARÇASI'

'Bir veliaht prensin Türkiye ziyaretinin bize Amerikan-sonrası Ortadoğu hakkında söyledikleri' başlıklı analizin girişinde, BAE'nin son dönemdeki diğer diplomatik açılımları kast edilerek, Ankara ziyaretinin de "Ortadoğu'yu 10 yıldan uzun süredir tanımlayan bölgesel ayrışmalara son verme yönündeki diplomatik açışım silsilesinin bir parçası olduğu" belirtildi. "Ankara'daki buluşma, birbirlerini uzun zamandır ideolojik düşmanlar olarak gören iki bölgesel güç merkezini biraraya getirdi" denilen haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın neredeyse 10 yıldır Türkiye'yi ilk kez ziyaret eden veliaht prensi şaşaalı bir törenle karşıladığı belirtildi. 

'TÜRKİYE EKONOMİSİNİ SU YÜZÜNE ÇIKARABİLİR'

CNN, ziyaret sırasında açıklanan 10 milyar dolarlık yatırım hakkında "Bu adım, Türkiye'nin yıllardır devam eden kur krizinin hızlandığı bir dönemde bocalayan ekonomisini su yüzüne çıkarabilir" ifadelerini kullanırken, Türk Lirası'nın ziyaret sonrasında yüzde 1 değer kazandığını belirtti.

'İHVAN NEDENİYLE MISIR VE LİBYA'DA REKABET VARDI'

Analizde, Türkiye ile BAE arasında son yıllarda yaşanan görüş ayrılıklarına da değinildi. "BAE ile Türkiye arasındaki rekabet bölgede son 10 yılda en ölümcül cephelerin bazılarında yaşandı, bu süreçte de Ortadoğu'yu yeniden şekillendirdi" diyen CNN, "İki eski düşman arasında bir yumuşama da benzer şekilde dönüştürücü etki yaratabilir" yorumunu yaptı. Analizde, BAE ile Türkiye arasındaki gerilimin köklerinin Müslüman Kardeşler'e (İhvan) yönelik farklı bakış açılarına dayandığı belirtildi; iki ülkenin bu nedenle Mısır ve Libya'da rakip kanatları bu nedenle desteklediği vurgulandı.  

'ERDOĞAN CAN YELEĞİ UMUYOR OLABİLİR'

CNN, "Fakat bölgedeki fay hatlarının birçoğunda o günden bu yana silahlar sustu ve önde gelen oyuncular şimdi, bölgesel istikrarsızlık ile pandeminin birleşen etkileri nedeniyle sendeleyen ekonomileriyle uğraşmak zorunda" diyerek şöyle devam etti: "Türkiye, ekonomisini son yıllarda su üstünde tutmakta zorlanan bu ülkelerden biri. Türkiye Cumhurbaşkanı, Ankara'nın Abu Dabi'yle ilişkilerini canlandırarak ve petrol zengini BAE'den bir dizi yatırım çekerek, çok ihtiyaç duyduğu can yeleğini elde etmeyi umuyor olabilir."

TRT YORUMCUSU: BAE'NİN PARASI VAR

Analizin bu noktasında, TRT World yorumcusu Yusuf Erim'in şu sözlerine yer verildi: "Erdoğan ekonomi sayesinde iktidarda kaldı. Dolayısıyla 2023 seçimleri öncesinde zayıflamış bir ekonomi, istemediği bir şey. Ve Emirlikler de, Türkiye ekonomisine güçlendirici bir doz sağlayabilecek paraya sahip."

CNN: HER ŞEY KARŞILIKLIDIR

CNN ise bu tür bir desteğin karşılığında BAE'nin Türkiye'den bazı dış politika tavizleri isteyebileceği yorumunu yaptı. Analizde, "Abu Dabi de karşılığında, Libya gibi bazı bölgesel sıcak noktalarda taviz arayışına girebilir. Bu da, potansiyel olarak oyun değiştirecek bir alışveriş ihtimalini doğurur" ifadelerine yer verildi. CNN, bu durumu ifade etmek için Latince'den "Her şey karşılıklı" olarak tercüme edilebilecek "quid pro quo" terimini kullandı.

'ABD'NİN ASYA'YA ODAKLANMASI DA BİR FAKTÖR'

CNN'in analizinde, bölge ülkeleri arasında son dönemde farklı denklemlerle görülen yakınlaşmanın, ABD'nin Ortadoğu'ya bağlılığında görülen azalmadan da kaynaklandığı yorumu yapıldı. Analizde, "Peş peşe gelen ABD başkanları odaklarını yeniden Asya'ya çevirirken, kilit önemdeki birçok bölge lideri kendi başlarının çaresine bakmak zorunda olduklarını daha fazla hissediyor. BAE de, mahalleyi daha güvenli hale getirme konusunda liderlik görevini üstlenmeye niyetli görünüyor" yorumu yapıldı. CNN, Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzun yıllar Yemen, Suriye, Irak be Mülüsman Kardeşler konusunda sert güç sergilediği bir dış politika uygulamaktan vazgeçerek, İsrail ve Suriye'yle ilişkileri normalleştirmeye de uzanan, yumuşak güce dayalı bir politikaya geçtiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)