CMK ücret tarifesi Danıştay’a taşındı

Diyarbakır Barosu, CMK'de görevlendirilen avukat ücretlerinin avukatlık asgari tarifesine uygun hale getirilmesi için 2023 yılında belirlenen tarifenin iptal edilmesi istemiyle Danıştay'a başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen avukatlar için belirlenen tarifenin düşüklüğü, Danıştay'a taşındı. Diyarbakır Barosu, 2023 yılı için belirlenen tarifenin, avukatlık asgari tarifesine eşitlenmesi ya da o rakama yaklaştırılması için "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi Ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2023 Yılı Tarifesinin" iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu. Yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle yapılan başvuruda, 271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 13'üncü maddesi gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine müdafi veya vekillerin görevlendirilmeleri hususunun düzenlendiğine işaret edilerek, bu kanun doğrultusunda baro ve Barolar Birliği tarafından görevlendirilen avukata ödenecek miktarın aralık ayında Adalet ve Hazine bakanlıklarınca belirlendiğini kaydedildi. 

BAROLAR BİRLİĞİNİN GÖRÜŞÜ VURGULANDI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, tarife belirlenirken, Türkiye Barolar Birliğinin de görüşünün alındığı hatırlatılan iptal başvurusunda, Barolar Birliği'nin, "Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince görevlendirilen avukatlara ödenen ücretler ile sarf edilen emeğin değeri karşılaştırıldığında CMK Ücret Tarifesinin 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl çıkarılan Asgari Ücret Tarifesi ile eşitlenmesinin mutlak surette zorunlu olduğu …" yönündeki görüşünün dikkate alınmadığının altı çizildi. 

'AŞIRI ÖLÇÜDE DÜŞÜK’

"Kanunda yer alan “görüş alınarak birlikte tespit edilmesi" şeklindeki ifadenin, sadece şeklen yazı ile görüş istenmesi anlamında değil, istenilen görüşün "dikkate alınması" anlamında olduğu vurgulanan iptal başvurusunda, "2023 yılı CMK Ücret Tarifesi ile 2022 yılı Tarifesindeki miktarlara enflasyon oranları ve TL'deki değer kaybı ile mevcut ücret tarifesinin aşırı ölçüde düşük olması göz ardı edilerek zam yapıldığı görülmektedir" denildi. 

'ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'

Bir hukuk devletinde adil yargılanma, savunma hakkı, silahların eşitliği ilkeleri gereği hem hukuk hem ceza davalarında maddi olanakları sınırlı olan kişileri yargısal koruma altına alınması gerektiğine işaret edilen iptal başvurusunda, "Ülkemizde bu görev Adli Yardım ve CMK kurumları aracılığıyla sağlanmaktadır. Adli Yardım kapsamında, hukuk davalarında adli yardımla görevlendirilen avukata Adli Yardım Yönetmeliği uyarınca ücret ödenirken, CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara adli yardım ücretinin ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin çok altında ücret ödenmesi hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu gibi Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan 'eşitlik 'ilkesine de aykırıdır" ifadelerine yer verildi. 

TARİFENİN İPTALİNİ İSTEDİ

Düşük ücretlerin aynı zamanda adil yargılama hakkını da zedeleyeceği belirtilen iptal başvurusunda, şu ifadelere yer verildi: "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2023 yılı Tarifesi, yürürlükte kaldığı sürece avukatlar CMK kapsamındaki hizmeti sağlıklı bir şekilde yürütemeyecek, bu durum yargılama sistemimizde ciddi aksamalara neden olacak, bu durumların sonucunda adil yargılanma ve savunma hakkı zedelenecek, hukuk devleti ağır bir yara alacaktır. Onarılamaz zararın engellenmesi ve telafisi olanaksız durumların önlenebilmesi için yargılama sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulmasını ve hukuka aykırı dava konusu tarifenin ücretlerin düşük olması sebebiyle iptalini talep etmemiz zorunludur." (HABER MERKEZİ)