Cinsel saldırıyla suçlanan Depardieu'ya 50'yi aşkın sanatçıdan destek

Fransa'nın Le Figaro gazetesinde yayınlanan mektupta imzası olan 56 sanatçı, cinsel saldırı ile suçlanan Depardieu'nun 'linç mağduru' olduğunu ileri sürerek yokluğunun 'trajedi' olacağını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 50'den fazla sanatçı, ortak bir açık mektup yayınlayarak cinsel taciz ve saldırı ile suçlanan oyuncu Gérard Depardieu'ya destek verdi, Depardieu'nun 'linç mağduru' olduğunu iddia etti. 56 oyuncunun imza attığı mektupta Depardieu'nun 'eleştiri fırtınasına rağmen çalışmaya devam edebilmesi gerektiği' savunuldu.

The New York Times (NYT) gazetesinin aktardığına göre, Fransa'nın Le Figaro gazetesinde yayınlanan açık mektupta, Gérard Depardieu'ya yönelik suçlamalara işaret edilerek, "Onun üzerine çöreklenen linç karşısında, bu kişinin karşı karşıya bırakıldığı nefret sağanağı karşısında daha fazla sessiz kalamayız" ifadelerine yer verildi. 

DEPARDIEU: BENCE BU MEKTUBU İMZALAYANLAR ÇOK CESUR

25 Aralık Pazartesi günü Fransızca olarak yayınlanan açık mektuba imza atan kişiler arasında Fransız kültür-sanat camiasının önde gelen isimleri de yer aldı. Bu kişiler arasında oyuncular Nathalie Baye ve Charlotte Rampling, oyuncu ve Depardieu'nun eski partneri Carole Bouquet, oyuncular Jacques Weber ve Pierre Richard, opera sanatçısı Roberto Alagna ve şarkıcı ve eski first lady Carla Bruni gibi isimler de vardı. 

Depardieu ise salı günü RTL radyosuna verdiği demeçte, Le Figaro'da yayınlanan mektubu kendisini başlatmadığını ya da kamuoyu önünde herhangi bir destek ifadesi talebinde bulunmadığını savundu. Yayınlanmadan önce mektubu gördüğünü ve onayladığını kabul eden Depardieu, "Bence onu imzalayanlar çok cesur" ifadelerini kullandı.

'ONSUZ OLMAK, BİR TRAJEDİ, BİR YENİLGİ OLURDU'

Yayınlanan mektupta ise Depardieu'yu cinsel taciz ve saldırı ile suçlayan kadınlardan hiç bahsedilmeden Depardieu'nun 'muhtemelen en büyük aktörlerden biri olduğu' ve 'Fransa'nın dünya çapında parlamasını sağlayan bir dahi' olduğu iddia edildi. Mektupta, "Gérard Depardieu'ya bu şekilde saldırıldığında, saldırılan şey sanattır" ifadeleri kullanıldı. İmzacı sanatçılar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen hafta yaptığı açıklamaya benzer bir şekilde, Depardieu'nun 'masum kabul edilmesi' gerektiğini savundu.

Fransa'daki mahkemelerin oyuncu hakkında hüküm vermediği belirtilen mektupta, Depardieu'nun kariyerine devam etmesi gerektiğine işaret edilerek, "Bu büyük aktör olmadan devam etmek bir trajedi, bir yenilgi olurdu. Sanatın ölümü..." denildi.

Ne olmuştu?

Son olarak İspanyol gazeteci ve yazar Ruth Baza, Gérard Depardieu hakkında 'cinsel saldırı' iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş, Depardieu'nun bundan yaklaşık 30 yıl önce Fransa'nın başkenti Paris'te kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu söylemişti.  

Fransa'nın AFP haber ajansına açıklamada bulunan 51 yaşındaki yazar, hakkında İspanya polisine başvurduğu cinsel saldırının 12 Ekim 1995'te Cinemania dergisi için Depardieu ile röportaj yaptığı sırada gerçekleştiğini anlatıştı. Buna göre, söz konusu olay, Ruth Baza 23, Gérard Depardieu 46 yaşındayken yaşanmıştı. Baza, rızası olmadan gerçekleşen olay sırasında 'felç olmuş gibi hissettiğini' ifade etti.

2021'de de Depardieu, oyuncu Charlotte Arnould'un açtığı davada tecavüz ve cinsel saldırı ile suçlanmıştı. 2018 yılında, Arnould 22 yaşındayken Paris'te gerçekleştiği ifade edilen cinsel saldırı hakkındaki iddiaları Depardieu 'temelsiz' diyerek reddetmişti. Paris'te bir mahkeme ise geçen yıl söz konusu suçlamaların düşürülmesi talebini reddetmiş ve Depardieu'ya suçlama yöneltilmesi için 'ciddi ve doğrulanmış' kanıtlar olduğuna hükmetmişti. Bu ay Fransa televizyonlarında 74 yaşındaki oyuncunun cinsiyetçi ifadeler kullanan görüntülerinin yer alması ise kendisine yönelik suçlamaları yeniden gündeme getirmişti. (DIŞ HABERLER)