Cindoruk: 14 Mayıs 1950'de oyları muhalefet silip süpürmüştü

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, iktidarın 1950 seçimlerine göndermede bulunarak seçtiği 14 Mayıs tarihiyle ilgili "14 Mayıs 1950'de iktidar kaybetmiş muhalefet kazanmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1950'li yıllardan itibaren siyasi hayatın içinde olan eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, iktidarın 14 Mayıs 1950'deki seçimlere gönderme yaparak 14 Mayıs'ta seçim kararı almasını değerlendirdi. Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan Cindoruk, 14 Mayıs 1950'de seçimleri iktidar partisinin kaybettiğini hatırlatarak "14 Mayıs günü halk sandığa el koymuştu. Ben lise son sınıftaydım gözümle gördüm, tasnif yapılırken halk sandığın başına çökmüştü, bir tek oy kaybı olmadı. Muhalefet oyları sildi, süpürdü, İnşallah yine öyle olacak" dedi. 

 Cindoruk, "Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı verdi, bu durumda sizce neler olacak? Erdoğan'ın bu tarihi verirken Menderes ve 1950 seçimlerinden söz etmesini nasıl karşıladınız?" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"14 Mayıs uğurlu bir gündür demokrasi tarihimizde, çünkü 1950'de halk iktidar değişikliği yapmıştır, 14 Mayıs'ta iktidar kaybetmiş muhalefet kazanmıştır. Bir anekdot nakledeyim; 1950 seçimlerinde İstanbul'da o zamanki iktidar partisi büyük bir miting yapmıştı ve Vali Fahrettin Kerim, İnönü'ye “İşte İstanbul Paşam” demişti. Hakikaten büyük bir kalabalık toplamış; 100 bin kişi, sonra seçim sonuçları ortaya çıktı. Zamanın başbakanı Şemsettin Günaltay İstanbul'da seçimi kaybetti, Şoförler Cemiyeti Başkanı Senihi Yürüten Demokrat Parti listesinden seçimi kazandı ve o sürprizlerden sonra Türkiye demokrasi rayına girdi. O zamanki mizah dergilerinde bu konu çok işlenmiştir. Düşünün ki Şemsettin Günaltay müderris bir adam ama İstanbul'da 14 Mayıs'ta İstanbul'da halk ona oy vermedi, Şoförler Cemiyeti Başkanı'nı seçti. Aradan zaman geçti, 14 Mayıs yine bir iktidar değişimi ortaya çıkaracaktır ve hep şöyle söylerim; Atatürk'ün 2 başbakanının arasında iktidar el değiştirdi, son başbakanları İnönü ve Bayar. Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa iktidar değişikliği 14 Mayıs 1950'de seçimle olmuştur, şimdi yeni 14 Mayıs'ta da bu iktidar el değiştirecektir. İnşallah sandıktan çıkan sonuçlar beni doğrular, onu ümit ediyorum."

SÖYLEŞİNİN TAMAMI