Çin'den Biden'ın 'demokrasi zirvesi'ne tepki: Kendi sorunlarınızı çözün

ABD'nin 110 ülkenin katılımıyla düzenleyeceği 'demokrasi zirvesi'ne Rusya'nın ardından Çin'den de tepki geldi. Çin Dışişleri, ABD'yi önce kendi demokratik sorunlarını çözmeye çağırdı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın 9-10 Aralık tarihlerinde düzenlemeyi planladığı 'Demokrasi Zirvesi'ne karşı Moskova'nın ardından Pekin'den de sert bir tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan'ın davet edilmesi nedeniyle önceki hafta eleştirdiği zirveye bu kez de Amerikan demokrasisinin eksikliklerinin sıralandığı bir raporla tepki gösterdi. Çin Dışişleri'nin açıklamasında, ABD'nin ülke içinde yaşadığı demokrasi sorunları sıralanırken, Washington'ın 'demokrasiyi sık sık başka ülkelerin içişlerine karışmayı meşrulaştırmak için kullanıp daha fazla soruna yol açtığı' vurgulandı.

TÜRKİYE DAVET EDİLMEDİ, TAYVAN'IN ÇAĞRILMASI PEKİN'İ KIZDIRDI

Biden'ın düzenleyeceği sanal zirveye 110 ülkenin davet edildiği biliniyor. Davetliler arasında Rusya veya Çin yer almazken, Tayvan'ın davet edilmesi Pekin yönetiminin tepkisini çekmişti. Türkiye'nin de zirveye davet edilmemesi geçtiğimiz haftalarda tartışma yaratmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da geçtiğimiz hafta sert bir açıklamayla, ABD'yi 'demokrasi ihracından kaçınıp Birleşmiş Milletler Şartı çerçevesinde uluslararası hukuka uymaya' davet etmişti.

'ABD DEMOKRASİSİNDE SORUNLAR AKUT HALE GELDİ'

Çin Dışişleri'nin bugün yayımladığı açıklamada da benzer eleştiriler yer alıyor. "ABD'de demokrasi yıllar içinde yabancılaştı ve yozlaştı; demokrasinin özünden ve asıl tasarımından giderek daha fazla saptı" denilen açıklamada, "Para siyaseti, kimlik siyaseti, siyasi partiler arasında kavga, siyasi kutuplaşma, toplumsal bölünme, ırksal gerilim ve gelir dağılımındaki eşitsizlik gibi sorunlar giderek daha akut hale geldi. Tüm bunlar ABD'de demokrasinin işleyişini zayıflattı" ifadeleri kullanıldı.

'DİĞER ÜLKELERDE FELAKET SONUÇLAR GETİRİYOR'

Çin Dışişleri Bakanlığı Amerikan demokrasisini 'karmaşık ve kaotik' diye niteledi; bu demokratik modelin diğer ülkelerde uygulandığında 'felaket sonuçlar getirdiği' yorumunu yaptı. Açıklamada, ABD'nin demokratik modeliyle ilgili en büyük sorunun 'Washington'ın demokrasiyi sık sık başka ülkelerin içişlerine karışmayı meşrulaştırmak için kullanarak daha fazla soruna yol açması' olduğu belirtildi.

'KENDİ SİSTEMİNİ DÜZELTMEYE ÇALIŞMALI'

Raporun sonuç bölümünde, ABD'nin 'kendi halkının demokratik haklarını garanti altına almak ve kendi demokrasi sistemini iyileştirmek için bir an evvel ciddiyetle çalışmaya başlamak zorunda olduğu' yorumu yer aldı. Çin Dışişleri, uluslararası topluma da Covid-19 pandemisi ve iklim krizi gibi 'daha önemli' sorunlarla mücadele için birleşme çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)