Çin'de dijital para deneyi: 10 milyon yuan için 2 milyon kişi başvurdu

Çin'in Shenzhen kentinde yeni bir dijital para deneyi için katılımcılara 10 milyon yuan dağıtılacak. Çin basını, 50 bin kişinin alışveriş yapacağı deneye yaklaşık 2 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in Shenzhen kentinde, korona virüsü pandemisi sonrası ekonomiyi canlandırma amacıyla yeni bir dijital para deneyi başlatıldı. Deney kapsamında, 10 milyon yuan (yaklaşık 11.7 milyon TL) değerinde dijital para dağıtılacak ve katılımcılardan gelecek hafta içinde bu parayla alışveriş yapmaları istenecek.

KİŞİ BAŞI 200 YUAN VERİLECEK 

Deneye, rastgele seçileceği belirtilen 50 bin kişinin katılacağı ve her birine kişi başı 200 yuan verileceği açıklandı. Çin basını, yaklaşık 2 milyon kişinin katılmak için başvuruda bulunduğunu yazdı.

3 BİN 800 DÜKKANDA HARCAYACAKLAR

Deneyde, katılımcıların Renminbi isimli resmi bir uygulamayı indirmeleri ve Luohu semtinde önceden belirlenen 3 bin 800 dükkanda alıveriş yapmaları isteniyor. Katılımcılar dijital parayı, bu uygulama üzerinden alacak.

İLK DENEY DEĞİL

Shenzhen'deki yetkililer, dijital para deneyinin Covid-19 pandemisinin olumsuz etkileri sonrasında tüketici harcamalarını artırmayı amaçladığını söylüyor. Çin'de nisan ayında birçok kentte, yerel para sistemine dijital para birimlerinin entegrasyonu için deneyler başlatılmıştı. Bazı yerlerde kamu çalışanlarının maaşları da bu şekilde ödenmişti.

Tedavüle sokulmaya çalışılan yeni dijital para birimi, Çin'in merkez bankası olan Çin Halk Bankası tarafından da destekleniyor. (DIŞ HABERLER)