Çin'de 'çocuk' teşviki: Gelin 25 yaşından gençse para ödülü verilecek

Çin'in Changshan idari bölgesinde, 'yaşa uygun evlilik ve çocuk sahibi olmayı' teşvik için, evlenen çiftlerden kadının 25 yaşında veya daha genç olması durumunda çiftlere para ödülü verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğum oranlarının düştüğü Çin'de idari bir bölge, evlenen bir kadının 25 yaşında veya daha genç olması durumunda yeni evli çiftlere para ödülü verileceğini açıkladı. Alınan karar uyarınca, ülkenin doğusundaki Changshan idari bölgesinde söz konusu şartlara uyan çiftlere 1000 Yuan (yaklaşık 3.652 TL) nakit para ödülü verilecek. 

Reuters'ın haberine göre, idari bölgenin resmi WeChat hesabında geçen hafta yayınlanan açıklamada, söz konusu para ödülünün 'yaşa uygun evlilik ve çocuk sahibi olmayı' teşvik etmeyi amaçladığı ifade edildi. Aynı karar uyarınca, çocuk sahibi olan çiftlere bir dizi çocuk bakım, doğurganlık ve eğitim desteği sağlanması da kararlaştırıldı. 

EVLİLİK VE DOĞUM SAYILARI DÜŞÜYOR

Çin'de resmi evlilik yaşı erkekler için 22, kadınlar için 20. Ancak, ülkede evlenen çift sayısı düşüyor. Ülkede bekar kadınların çocuk sahibi olmasını zorlaştıran resmi politikalar sebebiyle de doğum oranları azalıyor. 2022 yılında Çin'deki evlilik sayısı 6,8 milyon ile en düşük seviyesine gerilemişti. Buna göre, evlilik sayısı bir önceli yıla göre 800 bin azalmıştı. Halihazırda dünyanın en düşük doğum oranlarına sahip olan Çin'de bu oran 2022 yılında 1,09'a düşmüştü. Bu da rekor düzeyde düşük bir rakamdı. (DIŞ HABERLER)