Çin basını: ABD, Çin ve Rusya'ya karşı iki cepheli bir savaş yürütüyor

Çin'in Global Times gazetesi bugün yayınladığı baş yazıda, "ABD'nin Ukrayna krizinin müsebbibi olmasına rağmen krizin sonuçlarını tüm dünya ülkelerine yıkmaya çalıştığı" yönünde analize yer verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Çin'e yaptığı Rusya'ya yönelik yaptırımlara uyma çağrısı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Varşova ziyaretinde Rusya'yla gerilimi tırmandıran açıklamalar yapması Çin basınının gündeminde. 

Çin Komünist Partisi'nin yayını Global Times'ta bugün yayınlanan baş yazıda, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna krizini yarattığı ancak "krizi yönetemediği" görüşüne yer verildi. Yazıda, Biden'ın transatlantik ittifakını güçlendirme amacıyla yapılan görüşmelerde barış ve müzakereleri teşvik edecek bir tutum sergilemediği vurgulandı.

'HİÇBİR ÜLKE ABD'NİN YARATTIĞI KRİZİN BEDELİNİ ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİL'

Biden'ın Avrupa ülkelerini Rusya'ya yönelik yaptırımları artırması yönünde teşvik ettiği belirtilen yazıda, "Ukrayna krizini başlatan ABD, tüm dünyayı devasa bir tuzağa düşürmeye çalışıyor. ABD krizin sorumluluk ve sonuçlarını uluslararası toplumun da paylaşmasını sağlamaya çalışıyor, Çin'i tehdit ediyor. Hiçbir ülke ABD'nin yarattığı krizin bedelini ödemek zorunda değil" ifadeleri yer aldı.

'ABD DÜNYAYI TARAF SEÇMEYE ZORLUYOR'

ABD'nin dünyayı Rusya'ya karşı taraf olmaya zorladığı görüşünün yer aldığı yazıda, "Washington, Afganistan'dan Suriye'ye dek dünyayı çok fazla kargaşa içinde bıraktı. Yalnızca kaos yaratmaktan değil stratejik risk almaktan da mutlu. Washington tüm cephelerde savaş yürütürken barışı koruduğunu iddia ediyor. Rusya'ya karşı ağır yaptırımlar uygulayarak dünyayı taraf seçmeye zorluyor, tüm ülkelerin geçim kaynaklarına zarar veriyor" denildi.

'ÇİN VE RUSYA'YA KARŞI İKİ CEPHELİ BİR SAVAŞ YÜRÜTMEYİ TERCİH EDİYOR'

ABD'nin Rusya'ya karşı stratejik hamlelerine rağmen geniş bir yaptırım ağı oluşturamadığı bu nedenle Batılı olmayan ülkelerle de işbirliğine ihtiyacı olduğu belirtilen yazıda, "ABD'nin Çin'i Rusya'yı desteklememesi konusunda uyarması kasten ön planda tutuluyor. Bu şekilde Çin'i baskılamaya, Çin ve Rusya'ya karşı iki cepheli bir savaş yürütmeyi tercih ediyor" vurgusu yer aldı.

ABD'nin dünyada uzun zamandır "düşman aradığı" yorumuna da yer verilen yazıda, Rusya'nın G-20'den çıkarılması için yaptığı girişimlerin boşa çıktığına da dikkat çekildi. Yazıda, "ABD gibi birçok ülkenin dünya halklarını kandırabileceği bir çağda artık değiliz. Birçok ülke ABD'nin hegemonyasını güçlendirmesine yardım etmeyecek" ifadeleri yer aldı. (DIŞ HABERLER)