Cihaner: Yeşildağ'ın iddiaları hakkında derhal soruşturma açılmalı

Eski Cumhuriyet savcısı ve eski CHP milletvekili İlhan Cihaner, Antalya Havalimanı ihalesindeki yolsuzluk iddiaları için İhale Komisyonu hakkında derhal soruşturma açılması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski koruması Hasan Yeşildağ'ın kardeşi Ali Yeşildağ'ın Antalya Havalimanı inşaatı için 2007 yılında açılan ihalede yolsuzluk yapıldığı ve rüşvet alındığı iddiaları gündemde. Eski Cumhuriyet Savcısı ve 26. Dönem CHP Milletvekili İlhan Cihaner, ihalede yolsuzluk çok somut bir suçlama olduğunu belirtti, "Derhal soruşturma açılmalı" diye konuştu.

İktidarın el değiştirme ihtimalinde bu tür iddiaların artacağına dikkat çeken Cihaner, hukuki mekanizmaların gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 

KRT yayınında konuşan Cihaner'in  konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“Gündeme gelen iddialar sadece Cumhurbaşkanı ile ilgili değil. Cumhurbaşkanı ile ilgili zor bir soruşturma süreci var şu koşullarda gerçekçi değil. İşte 300 milletvekili teklifte bulunacak, 360 milletvekili ile komisyon kurulacak, komisyon raporu sonunda da 400 milletvekili Yüce Divan’a sevk edecek. Bu yol şu anda gerçekçi değil. Ama çok somut bir iddiadan bahsediliyor. Yer gösteriliyor, şahıs gösteriliyor. Dolayısıyla Cumhuriyet Savcılarının hemen harekete geçmiş olmaları gerekirdi. Çünkü devasa bir kamu zararına yol açan bir ihalede usulsüzlükten bahsediliyor. Ama muhtemeldir ki ve korkarım ki, diğer örneklerinde olduğu gibi bu ihbarı yapan yerine daha doğrusu ihbardaki iddialar yerine ihbarı yapanın peşine düşülecek. Yasaklama kararları çıkarılacak falan.

'AB'NİN KARARLARI ÖRNEK ALINABİLİR'

Burada özellikle muhalefetin önümüzdeki dönem Türkiye’yi yönetmeye niyetlenen muhalefetin bu tarz iddialara dair bir hukuk oluşturmaları gerek. Çünkü anlaşılıyor ki, bu tarz geçiş dönemlerinde birçok benzer olay dile getirilecek. Bu dile getirilenlerin de güvence altına alınması lazım. Bu şu anlama geliyor, doğrudur Türk Ceza Kanunu’nda etkin pişmanlık diye bir mekanizma var, ama 2019 yılında AB bu tarz kamunun içindeki yolsuzluklara dair, bunları ihbar eden kişilere dair bir karar aldı, bu örnek alınabilir. Bu tarz ihbarcıların rahatlıkla içerde bildikleri hukuksuzlukları, usulsüzlükleri kamu otoritelerine soruşturacak birimlere iletmeleri için de mevcut hukuki mekanizma yeterli değil, bunun hayata geçirilmesi lazım.

'ÖZEL EKİBE GEREK YOK, YAPILMASI GEREKEN BELLİ'

Hiç özel bir ekibe gerek yok. Yapılması gereken belli ki, Ceza Muhakemesi Kanunu da bunu emrediyor; Cumhuriyet Savcıları için bir çeşit amentü diyebileceğimiz maddesi der ki, Cumhuriyet Savcısı herhangi bir şekilde suç işlendiği izlenimini edinirse, derhal işin hakikatini araştırmak üzere harekete geçmek zorundadır, der. Bu konuda tüm kamu görevlileri de Cumhuriyet Savcılığından gelen taleplere uymak zorunda.

'DOKUNALMAZLIĞI OLMAYAN KİŞİLER SORUŞTURULABİLİR'

Yapılacak iş hemen o ihalenin belgelerine el konulması, adı geçen kişilerin, örneğin Çelebi Holding ile ilgili somut bir şey var ve bunu doğrulayan video da yayınlandı, görüntü de var. Derhal bunun araştırılması lazım. Cumhurbaşkanı hakkında böyle bir soruşturma yapılamaz ama burada ihale komisyonu var, talimatı yerine getirdiği söylenen kişiler var, bunların dokunulmazlığı yok, derhal harekete geçilebilir, soruşturulması gerekirdi. Ama henüz böyle bir şey yok.

'YOLSUZLUK İDDİALARI DEĞİL, GÜNDEME GETİREN GAZETECİLER SORUŞTURULDU'

Benzer iddiaları daha önceden de hem Sedat Peker ve hem Muhammet Yakut, hatta popüler olduğu için bu isimleri veriyoruz birçok gazetecinin ortaya koyduğu inanılmaz yolsuzluk iddiaları var. Hiçbiriyle ilgili soruşturma yapılmadı aksine gazeteciler hakkında davalar açılıyor görüyoruz." (HABER MERKEZİ)